Anemia, semnul unei afectiuni severe

Anemia in sine este mai degraba un semn al unei boli decat o afectiune propiu-zisa. De cele mai multe ori, anemia este considerata de catre medici fie cronica, fie acuta.

Cea cronica survine dupa un timp relativ lung, in vreme ce anemia acuta se declanseaza brusc. Numai doctorul de specialitate poate aprecia in ce masura anemia de care suferiti este de un tip sau altul.

Hematiile traiesc in medie 100 de zile, astfel ca organismul este vesnic pus in situatia de a inlocui globulele rosii care mor, cu altele noi. In cazul adultilor, hematiile se sintetizeaza la nivelul maduvei spinarii.

De aceea, primele investigatii care se fac, vizeaza cauza anemiei. Ei incearca sa determine daca este vorba de o hemoragie sau de o tulburare a procesului de sintetizare a hematiilor din maduva. Anemia apare atat tinerii cat si varstnicii, insa cei cu varsta avansata tind sa fie mai des afectati in comparatie cu restul persoanelor.

Numai in America se estimeaza ca pana la 10% din populatie prezinta semne de anemie. Celelalte tari au cote mai mari ai celor care sufera de aceasta afectiune. In plus, femeile par sa fie de doua ori mai predispuse decat barbatii atunci cand vine vorba de cazuri de anemie inregistrate.

Clasificare

Anemia pernicioasa (Biermer), falciforma, megaloblastica (deficit de vitamine), hemolitica (distrugerea prematura a globulelor rosii), feripriva (cu deficit de fier), anemia mieloftizica (leucemia), aplastica (pe toate cele 3 tipuri de celule : hematii, leucocite, trombocite).

Clasificarea in functie de concentratia medie de hemoglobina:

– hipocroma (numar eritrocitar este normal dar concentratia de hemoglobina este scazuta, hemoglobina dand culoarea rosie, anemia hipocroma inseamna ca aceasta colorizare este scazuta);

– normocroma;

– hipercroma.

Clasificarea in functie de volumul eritrocitar mediu, sau al corpuscului de hemoglobina:

– microcitara ;

– normocitara ;

– macrocitara.

Clasificarea in functie de factorii etiologici :

– scaderea excesiva a volumului sanguin (in hemoragie acuta sau cronica) ;

– distrugerea excesiva de globule rosii in boli hemolitice si hipersplenism ;

– deficitului de fier din alimentatie (Anemia feripriva) ;

– a inhibarii maduvei hematogene (Anemia cronica);

– deficit de aport vitaminic (anemia megaloblastica) ;

– patologii tiroidiene;

Simptomele anemiei

Sunt numeroase, tocmai din pricina privatiunii de oxigen care se inregistreaza la nivelul intregului organism. Exista o relatie de interdependenta, asa cum spuneam mai sus, intre numarul hematiilor si cantitatea de oxigen care intra in trup.

Astfel, daca exista afectiuni ale cordului, acestea au toate sansele sa se agraveze din cauza anemiei. Natura severitatii anemiei este determinata de natura in care se resimt simptomele.

Semne de anemie:

– scaune inchise la culoare, cu miros specific

– scaune maro sau cu firisoare de sange

– hipertensiune arteriala

– rata a respiratiei crescuta

– piele pala si rece

– ingalbenirea pielii

– presiune sanguina scazuta

– murmur cardiac

– marire a splinei

Simptome de anemie:

– oboseala

– tulburari de respiratie

– dureri in piept

– dureri abdominale

– scadere in greutate

– slabiciune

– ameteala si lesin, mai ales in pozitie verticala.

Cauze

Deficitul de fier, care va cauza o sintetizare deficitara a hematiilor in maduva spinarii.
Patologii renale, deoarece aceste patologii intra in mecanismul de sintetizare al hematiilor din maduva spinarii;

Anemia fiziologica din timpul sarcinii, daca se mentine pana in anumite valori nu este neaparat o patologie, depinde cat de importanta este aceasta anemie din timpul perioadei de gestatie.

Alcoolismul va implica prin acest consum excesiv o anemie.
Nutritia deficitara si in special un aport alimentar defectuos in vitamine va duce iarasi la o patologie de tipul anemiei.

Ca si cauze ale anemiei nutritionale sunt cea datorate unei lipse de fier, lipsei de acid folic (vitamina B9) si lipsei de vitamina B 12.

In patologia celiaca (boala celiaca) sau asa numita intoleranta la gluten unul dintre simptomele observabile este aceasta anemie.

TratamentSus
Tratamentul anemiei variaza in functie de tipul de anemie, astfel ca fiecare subtip de anemie are un tratament specific si un regim alimentar recomandat.

a) Anemia feripriva
Pentru o diagnosticare exacta a anemiei de tip feripriv pe langa analizele de diagnosticare a anemiei este necesara si analiza sideremiei (cantitatea de fier in sange).

Este anemia cu cea mai mare pondere si se refera la o anemie cu hemoglobina redusa si aceasta datorata unui aport scazut de fier sau unei patologii in captarea fierului si metabolizarea acesteia. Ca si incidenta apare la peste 500 de mil. de locuitori, numar global.

Aceasta anemie poate fi usor tratata dar daca nu este diagnosticata si tratata la timp poate da o scadere a capacitatii de munca, dar poate da si o dezvoltare scazuta iar in cazul copiilor va duce la o mortalitate infantila redusa.

Tratamentul :

Tratamentul in cazul anemiei se refera si la un regim alimentar ce sa ajute la aceasta imbogatire nutritionala a fierului sanguin.

Acest fier poate fi administrat si direct pe cale injectabila de produse farmaceutice, dar in special prin modificarea regimului alimentar : ficatul de porc care contine peste 22 de mg de fier la 100g de astfel de produse, soia (>8,5 mg la suta de grame) sau cerealele integrale (10 mg fier la suta de grame).

Precum si tot ce inseamna legumele verzi sunt bogate in fier : varza, salata, mazare, brocoli sau spanacul (>4mg la suta de grame). Pestele, semintele de floarea soarelui, tofu sau fasolea verde ori mazarea pot contribui la aportul alimentar de aproape 10 mg de fier per zi, cat este necesarul zilnic de fier al unui om adult.

b) Anemia prin deficienta a acidului folic (deficit de vitamina B9)

Intregul complex de vitamine B sunt in special trofice pentru sistemul cardiovascular, adica un trofic atat pentru vase, pentru elasticitatea acestora pentru fluidizarea sangelui dar si ce tine de eritrocite.

Aceasta anemie se observa paraclinic printr-un numar mic de globule rosii dar care au un VEM, o dimensiune foarte crescuta.

Aceasta anemie se corecteaza si printr-un aport alimentar de vitamina B9, si prin schimbarea regimului de viata, deoarece aceasta mai poate fi provocata sau accentuata si de catre consumul de alcool, acesta trebuie exclus total din alimentatie.

Acidul folic este implicat in metabolismul aminoacizilor si asadar si in formarea de globule rosii tinere si sanatoase, fapt pentru care alimentatia trebuie sa cuprinda : broccoli, mazare, asparagus sau spanac.

In terapia acestui tip de anemie intra si oprirea fumatului deoarece acesta inhiba aceasta metabolizare a vitaminei B9 si scade absorbtia sa (chiar daca exista un aport de acid folic) fapt pentru care fumatul trebuie oprit in cazul depistarii acestei patologii.

c) Anemia post-hemoragica

Aceasta anemie poate aparea ca urmare a unui traumatism ce a implicat o hemoragie importanta, a unor patologii interne (ulcer, ulcer perforat, tumori care au cauzat desprinderi tisulare sau leziuni interne prin traumatism) fapt pentru care o data redusa volemia sanguina se va produce anemia.

In cazul anemiei cauzate de o hemoragie se va observa un volum sanguin scazut in schimb restul parametrilor sanguini vor fi in limite normale, iar simptomatologia de hemoragie este observata clinic : racirea tegumentelor, paloare, ameteala, cianozare periorala, sezatie de tahipnee si tahicardie.

In aceasta anemie, masura de prima intentie este dupa oprirea hemoragiei o restaurare a volemiei in parametrii normali prin administrarea imediata de perfuzii cu ser.

d) Anemia pernicioasa (megaloblastica sau Biermer) este cauzata de un aport insuficient de vitamine B 12 la care uneori se poate adauga si un deficit de acid folic si care se corecteaza cel mai adesea printr-un aport intravenos de aceste doua vitamine.

e) Anemia hemolitica

Aceasta anemie inseamna o distrugere prea rapida si exagerata a eritrocitelor, care se datoreaza unor hematii defectoase pe care organismul le sesizeaza si doreste sa le distruga datorita calitatilor neconcordante ale acestora sau printr-o alta anomalie la nivelul splinei care va distruge prea rapid aceste hematii.

Acest tip de anemie este declansat cel mai adesea de factori biochimici sau chimic de tipul intoxicatilor cu : plumb, fosfor, dar si a cloratului de potasiu sau sulfamidelor (medicamente).

Exista si cazuri in care acesti factori sunt biologici de tipul : toxinelor parazitare, cum este cazul in malarie sau de toxinele eliminate de anumiti enterococi (factorul X, V), factorii beta-hemolitici eliminata de streptococi sau stafilococi, dar pentru ca acesti factori sa fie atat de nocivi acestia trebuie sa se regaseasca intr-un numar foarte mare cum este cazul in septicemii.

Remedii naturale

Plantele medicinale au si ele o mare influenta in tratamentul anemiei, desigur daca vine ca o completare la metoda alopata.

Sunt recomandate infuziile de catina, urzica, coada calului, papadie si tecile de fasole fara seminte. Se beau doua, trei cani de ceai pe zi.

De asemena, cate o jumatate de pahar de suc de sfecla rosie (bogata in saruri minerale, fosfor, fier si vitaminele B si C) baut zilnic dimineata si seara, este de un real ajutor.

Specialistii ne recomanda si cura cu polen (20 g pe zi pentru adulti) timp de o luna sau doua. Mai poate fi folosita mierea de albine de culoare inchisa care este bogata in fier.