Semne care arata ca tiroida nu functioneaza normal

Glanda tiroida este o glanda endocrina, situata in partea din fata a gatului. Ea are forma unei fluturi si este responsabila pentru producerea si secretia hormonilor tiroidieni, care regleaza metabolismul si ritmul cardiac.

Cum functioneaza glanda tiroida?

Glanda tiroida functioneaza prin producerea si secretia hormonilor tiroidieni, tiroidina (T4) si triiodotironina (T3), care sunt esentiali pentru metabolismul si functionarea normala a organismului.

Procesul incepe cu glanda pituitara, care produce hormonul stimulator al tiroidei (TSH), care apoi stimuleaza glanda tiroida sa produca si sa secrete hormonii tiroidieni T4 si T3.

Hormonii tiroidieni sunt apoi transportati prin sange la celulele din organism, unde regleaza nivelurile de energie si metabolismul. T3, care este hormonul activ, se leaga de receptori specifici de pe celule si activeaza gene care regleaza metabolismul celular.

Nivelurile hormonilor tiroidieni sunt mentinute intr-un echilibru delicat, iar glanda pituitara monitorizeaza nivelurile de T4 si T3 din sange si regleaza productia de TSH pentru a mentine acest echilibru. Daca nivelurile de T4 si T3 scad, glanda pituitara va produce mai mult TSH pentru a stimula glanda tiroida sa produca mai multe hormoni tiroidieni. Daca nivelurile de T4 si T3 sunt prea mari, glanda pituitara va reduce productia de TSH pentru a reduce productia de hormoni tiroidieni.

Exista mai multe semne care pot indica o problema cu tiroida, inclusiv:

oboseala cronica sau slabiciune musculara

sensibilitate la frig sau dificultati de incalzire

cresterea in greutate sau dificultati de pierdere in greutate

pierderea parului sau unghiile fragile

constipatie

piele uscata sau iritatii

dureri sau tensiune in gat

probleme cu ciclul menstrual sau infertilitate

depresie sau anxietate

probleme cu somnul

schimbari ale vocii.

Este important sa se consulte un medic pentru a determina cauza simptomelor si a se face analize de sange pentru a verifica nivelurile hormonilor tiroidieni.