5 plante medicinale care ajuta ajuta in lupta cu stresul si depresia

Depresia si stresul sunt doua afectiuni psihologice diferite, dar care pot avea unele simptome comune.

Depresia este o tulburare de dispozitie caracterizata de tristete persistenta, pierderea interesului sau a placerii in activitati, sentimente de inutilitate sau vinovatie, tulburari ale somnului si ale apetitului, scaderea energiei si a motivatiei, dificultati de concentrare si ganduri sau intentii suicidare. Depresia poate fi cauzata de o combinatie de factori biologici, psihologici si sociali.

Stresul, pe de alta parte, este o reactie normala a organismului la o situatie stresanta sau la o presiune externa.

Stresul poate fi declansat de o varietate de factori, precum situatii financiare dificile, probleme la locul de munca sau in relatii, evenimente traumatice sau ingrijorari legate de sanatate. Stresul poate cauza o varietate de simptome, precum anxietate, iritabilitate, oboseala, probleme de somn, dureri de cap, tulburari digestive sau modificari ale apetitului.

Desi depresia si stresul sunt afectiuni diferite, unele dintre simptomele lor pot fi similare si pot fi tratate prin terapie, medicamente sau alte interventii specifice.

Exista mai multe plante care pot ajuta in lupta impotriva stresului si depresiei.

Iata cateva exemple:

Lavanda

– uleiul esential de lavanda este cunoscut pentru proprietatile sale calmante si relaxante, care pot ajuta la reducerea stresului si anxietatii.

Busuiocul

– este o planta aromatica care contine compusi cu proprietati adaptogene, care ajuta organismul sa se adapteze la stresul psihologic.

Ginkgo Biloba

– este o planta care ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui in creier si poate reduce simptomele de anxietate si depresie.

Rhodiola Rosea

– este o planta adaptogena care ajuta organismul sa se adapteze la stres si poate imbunatati starea de spirit si concentrarea.

Sunatoarea

– este o planta cunoscuta pentru proprietatile sale antidepresive si poate ajuta la reducerea simptomelor de depresie.

Este important sa consultati un medic inainte de a lua suplimente sau produse pe baza de plante, mai ales daca aveti deja un tratament in curs.

Iata modul in care se poate folosi fiecare dintre plantele mentionate pentru a ajuta la reducerea stresului si depresiei:

Lavanda – se poate utiliza sub forma de ulei esential, care poate fi inhalat prin difuzor, adaugat in baie sau masat pe piele diluat cu ulei purtator.

Busuiocul – se poate folosi sub forma de frunze uscate sau ulei esential, care poate fi inhalat prin difuzor sau adaugat in apa de baie.

Ginkgo Biloba – se poate lua sub forma de capsule sau comprimate, in conformitate cu instructiunile de pe ambalaj sau recomandarile medicului.

Rhodiola Rosea – se poate lua sub forma de capsule sau extract lichid, in conformitate cu instructiunile de pe ambalaj sau recomandarile medicului.

Sunatoarea – se poate lua sub forma de capsule sau comprimate, in conformitate cu instructiunile de pe ambalaj sau recomandarile medicului.

Sunatoarea poate fi folosita si sub forma de ceai.

Ceaiul de sunatoare se prepara de obicei din frunze si flori uscate de sunatoare. Pentru a prepara ceaiul, se pun aproximativ doua lingurite de frunze si flori uscate intr-o cana si se toarna apa fierbinte peste ele. Se lasa sa se infuzeze timp de aproximativ 5-10 minute, apoi se strecoara si se poate bea.

Este important de mentionat ca administrarea excesiva a ceaiului de sunatoare poate fi daunatoare pentru sanatate, deci este important sa se respecte doza recomandata si sa se evite combinarea cu alte medicamente fara aprobarea medicului. De asemenea, este important sa se ia in considerare si contraindicatiile ceaiului de sunatoare si sa se consulte medicul inainte de utilizare, mai ales daca se iau deja alte medicamente sau daca exista probleme de sanatate preexistente.