Diferenta dintre tumora si cancer

Tumora si cancerul sunt termeni care sunt adesea folositi in mod interchangeabil, dar care au diferente importante.

Cancerul este o boala in care celulele, aproape oriunde in organism, incep sa se divida necontrolat. O tumoare este atunci cand aceasta crestere necontrolata are loc in tesutul solid, cum ar fi un organ, muschi sau os. O tumoare este o masa anormala de tesut care se formeaza atunci cand celulele cresc si se divid mai mult decat ar trebui sau nu mor atunci cand ar trebui. Tumorile pot fi benigne (nu cancer) sau maligne (cancer).

Tumorile benigne pot creste, dar nu se raspandesc sau invadeaza tesuturile din apropiere sau alte parti ale corpului. Tumorile maligne se pot raspandi sau invada tesuturile din apropiere. Ele se pot raspandi si in alte parti ale corpului prin sange si sisteme limfatice. Denumit si neoplasm. Tumorile se pot raspandi la tesuturile inconjuratoare prin sistemul sanguin si limfatic. Tratamentul cancerului urmareste eradicarea acestor celule anormale sau incetinirea sau oprirea raspandirii lor prin interventie chirurgicala, chimioterapie si radioterapie.

In timp ce indepartarea unei tumori benigne este relativ usoara prin interventie chirurgicala, iar afectiunea nu reapare. Tumorile si cancerele sunt diferite. O tumoare se dezvolta atunci cand se formeaza o leziune sau un nodul in corpul dumneavoastra din cauza cresterii celulare anormale. In cazul cancerului, aceasta crestere celulara este incontrolabila si se raspandeste in organism.

Ambele pot fi detectate cu o scanare RMN. Cancerul este o crestere anormala a celulelor. Celulele canceroase se reproduc rapid in ciuda restrictiilor de spatiu, a nutrientilor impartasiti de alte celule sau a semnalelor trimise de organism pentru a opri reproducerea. Celulele canceroase sunt adesea formate diferit de celulele sanatoase, nu functioneaza corespunzator si se pot raspandi in multe zone ale corpului.

Tumorile, cresterea anormala a tesutului, sunt grupuri de celule care sunt capabile sa creasca si sa se divizeze necontrolat; cresterea lor nu este reglementata. Oncologia este studiul cancerului si al tumorilor. Termenul „cancer” este folosit atunci cand o tumoare este maligna, adica are potentialul de a provoca vatamari, inclusiv moartea.

Tratamentul tumorilor vs. cancerului

Medicamentele si tratamentul prescrise pentru tumori si cancer pot fi diferite. Nu toate tumorile pun viata in pericol. Chiar daca o tumoare este benigna, medicii pot recomanda indepartarea chirurgicala. In functie de localizarea si dimensiunea tumorii, aceasta interventie chirurgicala poate fi relativ usoara sau poate dura pacientului luni sa se vindece.

Optiunile de tratament pentru cancer includ interventia chirurgicala (inlaturarea chirurgicala a tesutului canceros), chimioterapia (folosind substante chimice puternice pentru a ucide celulele canceroase in crestere rapida) si terapia cu radiatii (folosind radiatii de mare energie pentru a micsora tumorile si a ucide celulele canceroase prin deteriorarea ADN-ului lor).

Se exploreaza si terapia genica, care implica utilizarea ADN-ului ca agent farmaceutic pentru tratarea bolii. Cand medicul dumneavoastra va va diagnostica cu o tumoare, va stabili mai intai daca este benigna sau maligna. Tumorile benigne sunt necanceroase.

Tumorile maligne sunt canceroase.

Odata ce medicul dumneavoastra stabileste ce tip de tumoare aveti, el poate decide ce plan de tratament este cel mai bun. Daca aveti o tumoare maligna, medicul dumneavoastra va concepe un tratament in functie de stadiul cancerului pe care il aveti. Daca ati fost diagnosticat cu o tumoare benigna, medicul dumneavoastra va va asigura ca nu aveti cancer. In functie de tipul de tumoare benigna, medicul dumneavoastra va poate recomanda observarea sau indepartarea in scopuri cosmetice sau de sanatate.