Semnele si simptomele excesului de estrogen

Organismul are nevoie de un echilibru hormonal perfect pentru a functiona normal. Insa, atunci cand acest echilibru este perturbat, puteti avea anumite simptome si alte probleme. Estrogenul este un hormon feminin, iar testosteronul este un hormon masculin.

Desi fiecare hormon este identificat mai mult sau mai putin cu un anumit sex, ambii se intalnesc la ambele sexe. In general, femeile au un nivel mai crescut de estrogen, iar barbatii, de testosteron.

In cazul femeilor, estrogenul ajuta la initierea dezvoltarii sexuale. Impreuna cu alt hormon feminin, denumit progesteron, regleaza menstruatia si influenteaza intregul sistem de reproducere.

In cazul femeilor aflate la perimenopauza (perioada dinaintea menopauzei), nivelul estrogenului si al progesteronului variaza de la o menstruatie la alta. Si in cazul barbatilor estrogenul joaca un rol important in functia sexuala.

Unde apar estrogenii?

La femei, estrogenii sunt sintetizaţi în principal la nivelul ovarelor şi la nivelul placentei în timpul sarcinii. Mici cantităţi sunt de asemenea sintetizate de către glandele suprarenale. Un test estrogenic măsoară titrul celor mai importanţi hormoni estrogenici (estradiol, estriol şi estronă) dintr-o mostră de sânge sau urină. Estradiolul este hormonul cel mai frecvent măsurat la femeile fără sarcină.

Cantitatea de estradiol din sânge este variabilă de-a lungul ciclului menstrual. După menopauză, sinteza de estradiol scade la un nivel foarte redus, dar constant. Concentraţia de estriol este măsurată în timpul sarcinii. Se sintetizează în cantitate mare în placenta. Estriolul poate fi măsurat precoce din săptămâna 9 de sarcină, concentraţia sa crescând pe parcursul sarcinii până la naştere.

Estrona poate fi măsurată în rândul femeilor care au trecut la menopauză pentru a le determina nivelul de estrogen. Poate fi de asemenea măsurată la persoanele care suferă de cancer ovarian, testicular sau de glande suprarenale. Hormonii estrogeni sunt esenţiali pentru funcţionarea organismului oricărei femei.

Printre efectele lor, se numără şi acumularea de grăsime. Nu vorbim însă de un efect de nedorit, dacă nivelul lor se menţine în limite normale. Ţineţi cont că menstruaţia nu apare la fetiţe decât în momentul în care se atinge o greutate critică, care implică şi ţesut gras. De aceea, în cazul fetelor foarte slăbuţe, menstruaţia apare foarte târziu, după 14 ani.

La polul opus, creşterea peste limita normală a nivelului de estrogeni din corp se manifestă prin migrene, oboseală, scăderea libidoului, creşterea tensiunii arteriale şi chiar exces ponderal.

Care sunt cauzele nivelului crescut de estrogen?

Nivelul crescut de estrogen poate aparea in mod natural, insa excesul poate fi cauzat si de anumite medicamente. De exemplu, terapia hormonala cu estrogen pentru tratarea simptomelor menopauzei poate cauza depasirea nivelului acestuia.

In plus, organismul poate avea un nivel scazut al testosteronului sau al progesteronului, ce poate impiedica mentinerea echilibrului hormonal.

Simptomele nivelului crescut de estrogen la femei

In momentul in care exista un dezechilibru hormonal intre estrogen si testosteron, puteti incepe sa aveti diferite simptome. In cazul femeilor, simptomele pot include:

Balonarea

Umflarea si sensibilitatea sanilor

Prezenta nodulilor la nivelul sanilor

Scaderea libidoului

Menstruatiile neregulate

Accentuarea simptomelor din sindromul premenstrual

Schimbarile de dispozitie

Durerile de cap

Anxietatea si atacurile de panica

Cresterea in greutate

Caderea parului

Mainile si picioarele reci

Tulburarile de somn

Somnolenta si oboseala excesive

Tulburarile de memorie

Simptomele nivelului crescut de estrogen la barbati

Echilibrul estrogen-progesteron este esential pentru o dezvoltare sexuala normala. Atunci cand este perturbat, acest tip de dezvoltare poate fi afectat.

Simptomele nivelului crescut de estrogen la barbati cuprind:

Infertilitatea – atunci cand creste nivelul de estrogen, nivelul spermei poate scadea si pot interveni probleme de fertilitate

Ginecomastia – barbatii cu un nivel crescut de estrogen pot avea sanii dezvoltati in exces

Disfunctiile erectile – barbatii cu un nivel crescut de estrogen pot avea dificultati in mentinerea unei erectii
Nivelul estrogenului se poate determina in laborator, prin intermediul unor teste de sange.

Cauzele infertilitatii masculine

Care este tratamentul nivelului crescut de estrogen?

Exista mai multe metode prin care poate fi echilibrat nivelul de estrogen. Acestea includ:

Medicamentele. Daca nivelul de estrogen creste in timpul unui tratament medicamentos, medicul va trebui sa va schimbe planul de tratament. In functie de cauza, se vor prescrie medicamente specifice.
Interventia chirurgicala.

In cazul unui cancer care produce mai mult estrogen decat ar trebui, medicul va poate recomanda interventia chirurgicala pentru a indeparta ovarele si opri producerea de estrogen.

Dieta. Pentru a micsora nivelul de estrogen, medicul va poate recomanda anumite schimbari in dieta. De exemplu, sa consumati alimente sarace in grasimi si bogate in fibre. O dieta echilibrata va va ajuta, de asemenea, sa scadeti in greutate.