Sindromul de colon iritabil: cauze, simptome, tratament medical şi posibile remedii naturale

Sindromul de colon iritabil consta in perturbarea functiei digestive pentru o perioada de cel putin trei luni, incidenta acestuia fiind crescuta in randul bolilor gastroenterologice. Se estimeaza ca mai mult de 25% din populatie sufera de sindromul de colon iritabil.

Mai mult de 66% dintre cei diagnosticati cu sindromul de colon iritabil sunt femei. Prevalenta sindromului de colon iritabil este maxima intre 20 si 50 de ani. Nu toti bolnavii cu colon iritabil se prezinta la medic, numarul persoanelor care au simptome recurente (dar pe care le considera incidentale) fiind mult mai mare.

Cum se manifesta sindromul de colon iritabil?

Simptomele sindromului de colon iritabil pot varia de la o persoana la alta si constau in:

Durere abdominala care variaza foarte mult ca intensitate si frecventa de la distensie abdominala pana la crampe abdominale dureroase. Durerea in sindromul de colon iritabil apare de obicei dupa mese, impreuna cu distensia, si se reduce dupa cateva zeci de minute;

Dificultati in eliminarea scaunului in perioadele de constipatie. Fragmentele eliminate au consistenta foarte crescuta, cantitate mica si sunt in forma de creion, tipice pentru sindromul de colon iritabil;
In sindromul de colon iritabil, defecatia este insotita de senzatia de eliminare incompleta si aduce de obicei ameliorarea sau disparitia durerii;

Tipic pentru sindromul de colon iritabil este ca episoadele de constipatie sunt urmate de diaree si dureaza si ele 2-3 zile. Adesea poate aparea o falsa diaree, aceasta fiind un scaun lichid de iritatie colonica. Scaunele diareice apar ocazional, cel mai adesea sub forma unor scaune imperioase, matinale, postprandiale sau la emotii (inainte de examene);

Caracteristice pentru sindromul de colon iritabil sunt fecalele amestecate cu mucus. Deseori, aceasta se constata la constipatie, unde scaunele sunt eliminate cu o cantitate crescuta de mucus ca dovada clara a iritatiei la nivelul peretelui colonului;

Balonarea este frecventa in sindromul de colon iritabil, fiind localizata difuz sau in anumite zone ale abdomenului. Emisia de gaze poate usura suferinta pacientului cu colon iritabil in mod tranzitoriu;
Senzatia de plin dupa ingestia unei cantitati mici de mancare, regurgitare excesiva, greata, reflux gastroesofagian sunt de asemenea acuze frecvente la pacientii cu colon iritabil.

Multi pacienti se plang de senzatia de plin, distensie abdominala, disconfort si devin incomodati de propriile haine;

Simptomele asociate sindromului de colon iritabil sunt somnolenta continua, durerile de cap si de spate, mictiunile frecvente, urgenta de a urina si gustul neplacut in gura.

Care este legatura dintre stres si sindromul de intestin iritabil?

In decursul ultimelor decenii, rolul stresului a fost identificat nu doar ca factor implicat in dezvoltarea SII, ci in egala masura ca tinta terapeutica in acest sindrom.

Perceptia stresului induce productia în creier a unui mediator al stresului (factorul eliberator de corticotropina – Corticotropin Releasing Factor – CRF), prin care se exercita principalele efecte la nivelul tubului digestiv: incetinirea evacuarii stomacului, accelerarea tranzitului în colon, alterarea permeabilitatii intestinale, hipersensibilitatea receptorilor viscerali.

Pe de alta parte, simptomele sindromului de intestin iritabil pot avea in egala masura o repercusiune la nivelul sistemului nervos central, ceea ce conduce la dezvoltarea unui cerc vicios.

Astfel, stresul si componentele sale reprezinta una din tintele terapeutice cele mai importante in SII.

Antidepresivele sunt moleculele cu eficienta maxima in tratamentul SII din perspectiva stresului ca factor declansator si agravant al simptomatologiei.

Utilizarea alternativelor nonfarmacologice este de asemenea promitatoare si include: terapii cognitiv-comportamentale, meditatia, hipnoterapia. Ele se bazeaza in general pe relaxare, iar pe plan neurobiologic pe diminuarea raspunsului neuroendocrin la stres.

Aceste terapii alternative, ca si antidepresivele, sunt utile si pentru tratamentul afectiunilor digestive si extradigestive asociate sindromului de intestin iritabil.

Factorii declansatori

Alimente

Stres

Hormoni

Din motive neclare, daca aveti sindrom de colon iritabil este probabil sa reactionati puternic la stimuli care nu deranjeaza alte persoane. Factorii declansatori acestei afectiuni pot insemna gaze sau presiune asupra intestinelor, lucru cauzat in urma anumitor alimente, medicamente sau emotii. La multe persoane simptomele se agraveaza atunci cand consuma unele mancaruri.

Măsuri alimentare pentru sindromul de colon iritabil

Evită produsele “indezirabile”, cu risc (care ai observat că îţi fac rău), şi preferă alimente neiritante şi bine tolerate digestiv: orez, morcovi fierţi, compot de mere etc.

Mănâncă puţin şi des pentru a diminua contracţiile intestinale şi a evita diareea declanşată de mesele copioase.

Mănâncă încet şi mestecă bine; alimentele insuficient mestecate sunt mai greu de digerat. În plus, mâncând prea repede înghiţi aer, ceea ce duce la acumularea de gaze digestive cu efect iritant.

Evită grăsimile, în special pe cele de origine animală; grăsimea este elementul cel mai greu de digerat. De asemenea, exclude din alimentaţia ta prăjelile de orice fel.

Evită zahărul şi mierea în toate variantele şi produsele alimentare în care se găsesc. În unele cazuri, inclusive lactoza din lapte sau fructoza din fructe pot declanşa simptomele.

Bea multă apă, de preferat în afara meselor. Evită apa carbogazoasă, alcoolul, cafeaua şi băuturile cu cofeină.

Atenţie la fibre! Cerealele integrale şi produsele bogate în fibre pot crea neplăceri în cazul sindromului de colon iritabil asociat cu diaree cronică.

Cum tratam SCI?

Pe langa dieta prezentata anterior (care este foarte importanta atat pentru prevenire dar si pentru tratament) va prezentam o serie de remedii naturiste cu rezultate exceptionale:

1. Cea mai buna planta care trateaza SCI este radacina de gentiana. Puneti 30 picaturi intr-un pahar cu apa si beti inainte de masa.

2. Menta relaxeaza muschii intestinului si calmeaza durerea insotita de eliminarea de gaze. Puteti sa consumati menta band ceai 1-2 cani pe zi sau adaugand frunze proaspete de menta la salate sau mancaruri.

3. Pentru a calma inflamatia consumati un ceai dintr-o combinatie de musetel, menta, turita mare si nalba de pana la 6 ori pe zi.

4. Scortisoara si ghimbirul calmeaza durerile abdominale si ajuta la eliminarea gazelor. Adaugati un varf din aceste condimente sub forma de pulbere intr-un terci de ovaz.

5. Pentru a preveni constipatia folositi suc de aloe vera sau gel de seminte de patlagina (puneti 2 lingurite de seminte in jumatate cana de apa, lasati 30 minute, apoi beti).

6. Vitamina B complex (50 mg zilnic) ajuta la descompunerea alimentelor in intestin.

7. Consumati seminte de in (1 lingura presarata peste o salata) sau ulei de in (2 linguri pe zi).

Tratament medical

Cele mai multe persoane cu sindrom de colon iritabil au manifestari doar ocazional. Unele dintre aceste persoane pot experimenta totusi, probleme de lunga durata si necesita medicatie pe baza de prescriptie medicala.

Un tratament comun pentru aceasta afectiune este adaosul de fibre la dieta. Teoretic, acestea extind interiorul tractului digestiv, reducand sansa acestuia de a manifesta spasme atunci cand transporta si digera alimentele. In plus, fibrele promoveaza miscarile regulate ale intestinului, ajutand astfel la reducerea constipatiei.

Stresul poate cauza semne care sa confirme afectiunea. Mesele regulate si echilibrate si exercitiile fizice pot ajuta la reducerea stresului si a problemelor asociate cu sindromul de colon iritabil. Fumatul poate inrautati simptomele sindromului de colon iritabil.