Vergeturile: de ce apar şi cum pot fi estompate

Vergeturile sunt prezente aproape la orice persoana. Desi acestea pot fi privite la femeile care au nascut ca o “ medalie de merit”, iar la adolescente ca un semn al maturizarii nimeni nu este incantat de felul in care arata acestea.

In prezent, desi se fac eforturi considerabile pentru gasirea unor metode de prevenire a acestora, rezultatele nu sunt spectaculoase.

Diversitatea cremelor care constituie cea mai frecventa forma de tratament nu au rezultate benefice.

Aspectul vergeturilor consta in linii fine pe suprafata corpului care apar in urma ruperii tesuturilor subcutanate datorita cresterii rapide sau a distensiei marcate a tesutului.

Vergeturile sunt foarte frecvente, acestea nu produc suferinta din punct de vedere medical insa sunt foarte suparatoare estetic in special pentru paciente.

Medical, vergeturile se numesc striae atrophicans, striae distensae, stria rubra (vergeturile rosii) striae alba (vergeturile albe). Sunt doua tipuri de vergeturi: rosii si albe. Cele mature, mai vechi sunt de culoare alb sidefiu, in timp ce vergeturile recente sunt rosiatice sau purpurii.

Vergeturile pot apărea în cazul unei afecţiuni a glandei tiroide. Aşadar, dacă nu suferiţi schimbări radicale în privinţa kilogramelor, nu vă aflaţi în perioada adolescenţei şi nu sunteţi însărcinată, e utilă o consultaţie la medicul endocrinolog.

Dacă însă analizele sunt absolut normale, vorbim despre vergeturi care apar din cauza lipsei elasticităţii pielii la nivel mai profund decât epiderma.

Mai exact, la nivelul reţelei de colagen care nu se află în stare optimă. Vă naşteţi cu această condiţie, aşadar nu schimbările mari ale greutăţii corporale sunt direct răspunzătoare de vergeturi. Există persoane cu o structură perfectă a pielii care pot să se îngraşe şi să slăbească cât vor şi de câte ori vor, fără ca pielea să se fi rupt.

De altfel, vergeturile sunt structuri de reparaţie. Pielea de calitate slabă se rupe sub influenţa diverşilor factori, încearcă să se refacă şi astfel apar vergeturile care nu sunt altceva decât nişte cicatrice. De altfel, în timpul adolescenţei, dacă genetic nu aveţi o piele de calitate, veţi observa vergeturi chiar dacă nu v-aţi îngrăşat şi nici nu aţi slăbit semnificativ.

Aşadar, dacă mama sau bunica se plâng de vergeturi, atunci aveţi “şanse” mari să vă plângeţi şi voi de la vârstă foarte tânără.

Tratament

Vergeturile sunt de fapt o problema de ordin cosmetic, devenind o afectiune medicala doar atunci cand intereseaza suprafete extinse si se pot ulcera sau fisura. Cele care apar la varsta adolescentei diminua in timp si nu necesita vreo forma de tratament.

Metodele terapeutice folosite atunci cand este cazul sunt:

– aplicarea retinoizilor topici

– terapia cu laser

– peeling-ul chimic.

Retinoizii sunt derivati de vitamina A, acestia pot fi aplicati in orice zona, insa cel mai frecvent sunt utilizati pentru leziunile fetei, gatului si fetei dorsale a mainilor.

Desi, in comert sunt disponibile o serie de produse destinate intretinerii pielii care pretind ca determina disparitia vergeturilor, adevarul este ca majoritatea produselor sunt ineficiente, inafara de faptul ca sunt si costisitoare. Trebuie mentionat ca nu pueti scapa de vergeturi definitiv fara ajutorul unui medic specialist dermatolog sau chirurg plastic.

Pe langa preparatele topice locale specialistii recomanda si alte metode mai invazive cum ar fi microdermabraziunea, laserterapia si chiar indepartarea chirurgicala a pielii afectate. Astfel ca in cazul abdomenului, indepartarea chirurgicala a sortului abdominal indeparteaza si vergeturile de la acest nivel (metoda numita abdominoplastie).

De asemenea, ridicarea sanilor (mastopexia), o data cu excizia excesului de piele, elimina si vergeturile care apar la nivelul sanilor cazuti.

O alta metoda de indepartarea a vergeturilor este peelingul chimic care inlatura straturile superficiale ale pielii, ramand celulele profunde care confera pielii un aspect mai frumos. Un alt aspect este acela ca peelingul chimic stimuleaza sinteza colagenului, imbunatatiind textura pielii. In functie de profunzimea straturilor de piele indepartate, peelingurile sunt moderate, superficiale sau profunde.

Peelingul profund pate fi facut doar de catre dermatolog sau de chirurgul plastician.

Pentru un rezultat satisfacator, peelingul se repeta la anumite intervale de timp
Peelingul superficial este bine tolerat, avand rezultate vizibile doar dupa mai multe sedinte.

Peelingul mediu cu acid tricloracetic este cel mai utilizat; rezultatele depind de concentratie.

Folosirea fenolului la peelingul profund, este rar folosit la nivelul fetei datorita cicatricelor ce pot aparea precum si efectelor toxice sistemice.

Tratamentul chirurgical cu laser necesita de regula cam 5-6 sedinte. Aceasta nu indeparteaza complet vergeturile, insa amelioreaza semnificativ aspectul acestora. Studiile arata ca vergeturile continua sa se atenueze dupa 6 luni de tratament.

Prin terapia laser are loc stimularea fibroblastilor, care se divid precum si stimularea productiei de colagen.

Pentru prevenirea vergeturilor, este necesară hidratarea atât din interior, cât şi din exterior, prin folosirea unor produse adaptate precum cele care au în compoziţie colagen, elastină, coenzima Q10 sau aloe vera.

Sunt de evitat băile fierbinţi, dar mai ales variaţiile bruşte de greutate – îngrăşare sau slăbire. O atenţie sporită trebuie acordată în perioadele de schimbări hormonale – adolescenţă, sarcină şi menopauză.

Aplicate cu regularitate, cremele antivergeturi au o eficienţă moderată. Nu există o modalitate care să le facă să dispară complet, dar sunt câteva modalităţi dermatocosmetice care le fac mai puţin vizibile.