Anotimpul rece este incarcat de probleme respiratorii, fie ele de natura bacteriana, fie virala. Greu vezi o persoana care sa nu fie racita, sa nu aiba gripa, bronsita sau chiar pneumonie. Atunci cand esti racit, iar simptomele nu sunt grave, de ajutor iti pot fi si anumite remedii din natura.
Uneori este bine sa asculti sfatul batranilor, care reuseau sa se puna pe picioare si sa scurteze perioada de convalescenta cu ajutorul unor solutii bune.
Iata ce poti face pentru a reduce simptomele racelii:
Bea cat mai multe lichide. Atunci cand esti bine hidratat nasul si gatul pot fi mult mai usor curatate de secretii. Evita cafeaua si consumul de alcool zilele in care esti bolnav.
Pune in camera un umidificator. Acesta contribuie la mentinerea umezelii nazale.
Mananca zilnic supa de pui. Din batrani se spune ca supa de pui trateaza si vindeca raceala.
Ia suplimente de echinaceea. Desi nu poate preveni infectia, echinaceea spun unele studii, poate ameliora simptomele si sa scurteze perioada de boala.
Zincul. Este un mineral ideal in starile caracteristice gripei sau racelilor. Sunt studii care sustin ca zincul poate ameliora raceala.
Vitamina C. Severitatea bolii poate fi diminuata daca iei vitamina C de 1000 mg o data pe zi.
Gargara cu apa si sare. Da, ai citit bine. Asa spuneau batranii si se pare ca are efect daca vrei sa diminuezi durerea de gat. Asa ca pune intr-o cana apa la temperatura camerei, 2 lingurite de sare si fa gargara de cateva ori pe zi.
Mierea. Aceasta este un remediu popular cunoscut din strabuni pentru calmarea starilor de raceala. Inclusiv in combaterea tusei este buna mierea.La fel, mierea poate linisti senzatia de durere de gat. Sunt studii care spun ca mierea este un excelent inhibitor al tusei, aceasta avand proprietati antibacteriene si antimicrobiene.
Radacina de ghimbir este un alt remediu popular pentru tuse, raceli, dureri de gat. De exemplu, in medicina traditionala chineza ghimbirul este utilizat pentru a trata tusea si pentru a combate rinoreea.
Asa ca fa-ti un ceai de ghimbir in care adauga o lingurita de miere si bea-l cu inghitituri mici. Sunt si studii care sustin ca ceaiul de ghimbir ar putea sa combata starile de greata care sunt prezente de regula in starile gripale.
Usturoiul contine compusul alicin renumit pentru proprietati antimicrobiene. Adaugarea usturoiului in mancarea ta zilnica contribuie la reducerea severitatii simptomelor in cazul raceilor.
Mai mult, usturoiul poate sa previna imbolnavirea nu doar sa grabeasca procesul de vindecare.