Ai ochii și mâinile umflate și ești mereu obosit? Iata care ar pute fi cauza

Umflarea ochilor, a feței sau a mâinilor și lipsa de energie pot fi semn că nu consumi suficiente proteine.

Proteinele sunt o parte esențială din structura fiecărei celule din organism și reprezintă aproximativ 15% din greutatea corporală.

Proteinele contribuie la numeroase funcții ale organismului, de la furnizarea de energie la formarea de țesut muscular, de la mutarea unor molecule dintr-un loc într-altul la descompunerea toxinelor și la repararea oaselor. Iată șapte moduri prin care organismul te atenționează că nu primește suficiente proteine:

Ochi umflați

Deficitul de proteine poate scădea cantitatea de plasmă din sânge, cauzând umflarea pleoapelor.
Umflarea feței

Poate fi rezultatul inflamării glandelor salivare (glande parotide) din cauza unui dezechilibru între proteine și carbohidrați.

3. Umflarea mâinilor

În afara feței, lipsa de proteine poate duce și la umflarea mâinilor, din cauză că în lipsa proteinelor, corpul reține apa.

4. Subțierea părului

Când nu primește suficiente proteine, corpul în modul de ”conservare” și
nu mai trimite proteine importante pentru hrănirea părului și a unghiilor.

. Piele uscată și iritații

Lipsa de proteine poate duce la deshidratarea pielii și la apariția iritațiilor.

De asemenea, vei fi mai predispus arsurilor solare și infecțiilor pielii dacă nu primești suficiente proteine.

6. Minte în ceață

Nivelul optim al glucozei în sânge este responsabil pentru atenţie. Când proteinele lipsesc şi nivelul glucozei este ca un montagne russe o să te simţi ameţit şi nu o să te poţi concentra.

De ce? Pentru că nu ai destui carbohidraţi care să îţi alimenteze creierul. Proteinele din mâncare ajută la eliberarea carbohidraţilor treptat, care te menţin energic pe toată perioada zilei. Dacă te bazezi doar pe biscuiţi sau pâine vei avea doar un „boost” scurt de energie urmat de ceaţă.

7. Letargie

Dacă te simți extrem de obosit, fără energie, e semn că ai o lipsă de proteine.

Câte grame de proteine ar trebui să consumi zilnic

În medie, alimentația unui bărbat adult trebuie să conțină 50 de grame de proteine pe zi, în timp ce alimentația unei femei ar trebui să fie compusă din 46 de grame de proteine.

Pe de altă parte, un băiat adolescent necesită 52 de grame de proteine pe zi, pentru că are musculatura în formare, în timp ce un copil ar trebui să consume doar 10 grame. Pentru un calcul mai exact al aportului de proteine pe zi, poți să ții cont de următoare regulă: la fiecare 9 kilograme este nevoie de 8 grame de proteine.