Ai mereu senzatia de nod in gat? Care sunt cauzele si ce boli se pot ascunde in spatele acestei senzatii

Cauzele apariției senzației de de nod în gât pot fi variate. „Poate fi vorba de la un debut de viroză până la probleme de glandă tiroidă.

Până mergeți la medic pentru a afla sursa problemei, încercaţi să evitaţi alimentele sau băuturile care vă pot irita gâtul, cum ar fi sucurile carbogazoase, mâncarea prea condimentată sau prea acră.

Fumaţi mai puţine ţigări, dacă nu puteţi renunţa deloc”, explică dr. Margareta Stoica, medic ORL

Principalele cauze pentru care apare aceasta senzatie sunt:

1. O dereglare a glandei tiroide, cu anomalii vizibile la ecografie, poate reprezenta una dintre cauzele acestei senzatii neplacute. Tratamentul este stabilit de catre medicul endocrinolog in urma unor analize specifice , in cazurile grave, putandu-se ajunge la tiroidectomie.

2. Refluxul gastro-esofagian poate duce la incordarea muschilor esofagului, pentru a fi impiedicata ajungerea acidului gastric in cavitatea bucala.

Chiar daca nu exista senzatia de arsura, in urma unor investigatii, printre care se va numara probabil si o endoscopie, un gastroenterolog iti poate da diagnosticul si un tratament adecvat.

3.Disfuncția sfincterului esofagian superior

Anomaliile funcției sfincterului esofagian superior au fost asociate cu globus pharyngeus, mai ales cele manifestate prin creșterea presiunii de la nivelul acestui sfincter.

28% dintre pacienții cu globul au o presiune mai crescută la nivelul sfincterului esofagian superior, comparativ cu 3% din populația fără globul, ceea ce sugerează că hipertensiunea la acest nivel este cauza secundară de globul, după refluxul gastroesofagian.

S-a dovedit de asemenea că injectarea de toxină botulinică în mușchiul cricofaringian la pacienții cu globul și cu presiune cresscută la nivelul sfincterului esofagian superior a dus la rezoluția globusului și la scăderea presiunii sfincterului esofagian.

4. Inflamatia mucoasei faringiene, aparuta in urma diverselor afectiuni acute sau cronice, cum ar fi rinitele, amigdalitele si sinuzitele. Un medic ORL-ist este in masura sa stabileasca cu exactitate cauza si ce trebuie facut in acest caz.

5. Leziunile mucoasei faringiene, cauzate de o trauma, cum ar fi inghitirea unui os de mici dimensiuni sau a unei bucati dintr-un aliment dur, reprezinta o alta cauza care poate sta la vaza senzatiei de nod in gat.

6. Nu in ultimul rand, stresul este un factor determinant in cazul acestui simptom neplacut. Starile de anxietate si de nervozitate pot fi insotite de senzatia de nod in gat, iar in cazul in care apar si atacurile de panica, este indicat sa ceri sfatul unui psihoterapeut. Stresul poate cauza si agrava o multime de afectiuni, fie ele chiar si in stadiu incipient.

Tratament

Tratamentul senzației de nod în gât se face în funcție de cauza, în cazul în care în urma testării extensive se găsește o cauză a acestuia.

Nu există un protocol standard de tratament. Nu se preferă o terapie medicamentoasă pe termen lung, tocmai datorită faptului că globul hystericus este o afecțiune benignă și de multe ori, chiar și după tratarea cauzei, senzația de nod în gât persistă. Tratamentele existente pe piață sunt următoarele:

terapia anti-reflux

terapia cognitiv-comportamentală

anti-depresivele.

Tratament naturist pentru nod în gât

acupunctură

reflexoterapie

kinetoterapie

masaj terapeutic şi de relaxare

Tratament homeopat

Calcarea iodata

Natrum muriaticum

Ignatia

Balneoterapie

Borsec

Vatra Dornei

Buşteni

Sinaia

Predeal

Tuşnad

Păducel

infuzie din 1 linguriţă de plantă (flori, frunze, fructe) la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se consumă 2 căni pe zi, pe termen lung

tinctură: se iau câte 25 de picături de 3 ori pe zi, după mesele principale
Valeriană

tinctură din rădăcină: se iau câte 10 picături de 2 ori pe zi, timp îndelungat
Brad

băi: 250 g de ace de brad se pun într-un săculeţ care se introduce în 100 ml de apă clocotită, după care se aruncă în apa de baie; se fac băi zilnic, timp de o săptămână, seara, câte 10 minute