Recidiva cancerului – De ce se intoarce cancerul

Chiar si dupa indepartare si tratament, cancerul revine uneori. Medicii numesc asta o recidiva a cancerului. Poate reaparea in aceeasi zona in care a fost gasit pentru prima data sau poate aparea intr-un alt loc din corp.

Recidiva locala inseamna ca se afla in acelasi loc.

Recidiva regionala se refera la cancerul initial care apare in tesuturi sau ganglioni limfatici din apropierea locului initial.

Recidiva la distanta inseamna ca cancerul a fost gasit in tesuturi departe de locatia initiala.

Medicii numesc cancerul in functie de locul in care a aparut. Deci, daca ai avut cancer la san si a recidivat in oase, este totusi considerat cancer de san . Cand cancerul se raspandeste intr-una sau mai multe puncte din corpul tau, se spune ca a metastazat .

Cancerul poate reveni la saptamani pana la ani dupa tratamentul initial. Daca cancerul este gasit la doar cateva luni dupa ce nu a putut fi detectat, este probabil pentru ca interventia chirurgicala si tratamentul nu a indepartat totul si a ramas o cantitate mica. Acest risc exista chiar daca niciun cancer ramas nu a putut fi gasit prin scanari sau teste.

Uneori, celulele canceroase supravietuiesc radiatiilor si chimioterapiei si devin rezistente la aceste tratamente. In aceste cazuri, se poate considera respectivul cancer nu a recidivat, ci a progresat si poate creste mai rapid sau mai greu de ucis. In general, cu cat este mai scurt timpul dintre momentul in care cancerul este tratat pentru prima data si cand acesta reapare, cu atat este mai sever.

Recidiva difera de dezvoltarea unei a doua forme de cancer, care este o problema mai putin frecventa.

Cand cancerul revine, este mai rau? Este cancerul recurent mai agresiv?

Cancerul recurent poate fi mai agresiv decat cancerul initial daca este deja raspandit in alte parti ale corpului sau daca a devenit rezistent la chimioterapie . Cu cat cancerul revine mai repede, cu atat este probabil mai grav.

Cancerul revine mereu?

Desi cancerul nu revine intotdeauna, reaparitia este frecventa pentru unele forme de cancer greu de tratat. Aceste recidive urmeaza, de obicei, anumite tipare de care pacientii ar putea fi constienti pentru a prinde lucrurile cat mai devreme posibil.

Nu exista nicio modalitate de a garanta ca nu se va intoarce. Acestea fiind spuse, recidivele sunt mai putin probabile cu cat a trecut mai mult timp de la cancerul initial.

Astazi, multe tipuri de cancer au tratamente care pot ajuta la gestionarea bolii pentru tot restul vietii unui pacient. Probabilitatea de reaparitie depinde de:

Tipul de cancer

Cat de repede a crescut initial

Cat de avansat a fost cand medicii l-au descoperit pentru prima data

Cancerul poate avea mai multe sanse sa revina daca s-a raspandit deja cand a fost detectat pentru prima data.

De cate ori poate reveni cancerul?

Daca tratamentul pentru reaparitia cancerului duce la teste care nu arata nicio dovada de boala, pacientii ar putea dori sa stie de cate ori poate reveni. Desi boala poate fi gestionata din nou cu mai mult tratament, reaparitia ulterioara ramane posibila chiar si dupa tratament si nu exista nicio modalitate de a spune de cate ori poate recidiva.

Risc de recidiva

Cat de probabil este sansa ca cancerul tau sa reapara? Depinde de cativa factori, printre care:

Tip de cancer

Etapa de avansare

Gradul tumorii originale

Tratamentul anterior

Varsta si sanatatea ta

Oncologii evalueaza dezvoltarea cancerului in etape. Modul in care se face stadializarea variaza, dar cu cat numarul este mai mare, cu atat cancerul a progresat mai mult. Odata ce starea tumorii primare si orice ganglion limfatic si implicarea metastatica sunt analizate, este atribuit un numar general de stadializare de la 1 la 4. Acestea sunt, de asemenea, adesea impartite in substadii indicate prin litere.

Cand stadializarea a fost incheiata prima data cand ai avut cancer si se repeta pentru o recidiva, se numeste restadiare.

Ca exemplu al modului in care stadializarea afecteaza rata de recurenta, un studiu amplu asupra pacientilor suedezi cu cancer de colon, publicat in jurnalul Diseases of the Colon & Rectum , a constatat ca in cinci ani de la tratamentul initial, ratele de recurenta au fost de 5% pentru stadiul 1, 12. la suta pentru etapa 2 si 33 la suta pentru etapa 3.