Lipsa acestei vitamine duce la aparitia bolii Alzheimer. Care sunt primele semne

In ultimul timp, tot mai multe persoane elimina carnea si proteinele de origine animala din alimentatie crezand ca vegetalele ar fi secretul tineretii.

Nimic mai gresit, spun expertii, mai ales ca lipsa unei anumite vitamine care se gaseste, in special, in carne creste riscul aparitiei bolii Alzheimer.

”Exista o vitamina, B12 care se gaseste si in vegetale dar trebuie sa consumam cantitati foarte mari ca sa asiguram aportul zilnic necesar, al carei deficit favorizeaza aparitia dementei de tip Alzheiemer
si a altor boli neuronale, de aceea nu e bine sa excludem anumite grupe de alimente din dieta, ci sa avem o dieta echilibrata.

Vitamina B12 se gaseste in cantitati mari in organe, in ficat,” a precizat prof. dr. Gabriel Prada, Presedintele Societatii Nationale de Gerontologie si Geriatrie.

Mai jos listam cele mai frecvente simptome ce apar in cazul deficientei de B12.

1. Abia poti ramane treaz dupa amiaza chiar si daca ai dormit 8 ore cu o noapte inainte.

Oboseala este unul dintre primele simptome ale carentei de vitamina B12. Lucrul acesta se datoreaza faptului ca organismul nostru are nevoie de vitamina B12 pentru a produce celulele rosii, cele ce transporta oxigenul in organism.

Oboseala poate fi cauzata de mai multi factori, nu numai de deficienta de B12, dar este in mod cert un simptom al acestei carente.

2. Punga cu cumparaturi vi se pare ca ar cantari o tona. Daca organismul nu primeste suficient oxigen prin celulele rosii, muschii vor incepe sa slabeasca.

Veti simti ca nu aveti putere nici macar sa carati o simpla sacosa cu cumparaaturile de baza.

3. Veti experimenta senzatii ciudate.

Uneori poate aparea o senzatie de parca aveti electricitate in corp. Sau poate simtiti ca aveti ace in corp, acesta va furnica. Toate acestea sunt rezultate ale leziunilor nervilor, leziuni ce apare in lipsa oxigenului suficient din corp.

4. Incepeti sa uitati lucruri de baza.

Va treziti ca v-ati pus cheile in frigider ?

Sau ca nu va mai amintiti numele unui membru apropiat din familie ? Poate incepeti sa va ganditi ca este un inceput de dementa, dar, de fapt este vorba de carenta de B12. Unii se sperie crezand ca au Alzheimer, insa, indata ce isi fac un test de sange isi dau seama ca este vorba de carenta de B12.

5. Va simtiti ametiti.

Ametiti prin simpla urcare a scarilor. Ridicatul brusc de jos sau orice alta activitate subita va face sa ametiti. Lipsa vitaminei B12 este principalul vinovat pentru aceste simptome.

6. Pielea va este palida.

Daca din pielea cu nuanta rozalie cum erati obisnuiti, acum aveti o piele palida, lipsa de B12 poate fi de vina. Celulele rosii devin foarte fragile, se rup si elibereaza bilirubina care confera aspectul palid al pielii.

7. Limba este rosiatica.

Mai mult de jumatate dintre cei care au carenta de B12 isi pierd papilele de pe limba, in special de pe varful limbii. Unele persoane spun ca au si o durere sau senzatie de arsura pe spatele limbii. Intrucat va pierdeti papilele gustative, mancarea incepe sa nu mai aiba gust si, de aceea, multi vor incepe sa piarda in greutate.

8. Plangeti din orice.

Va simtiti mai anxiosi ca niciodata ?

Carenta de B12 va da buna dispozitie peste cap, deveniti depresivi si anxiosi. Vitamina B12 este implicata in eliberarea de substante chimice ale creierului foarte importante cum ar fi serotonina si dopamina.

9. Ceva nu e in regula la nivelul ochilor.

In cazuri extreme, carenta de B12 poate cauza leziuni ale nervului optic sau poate afecta vasele de sange de pe retina si vederea devine, astfel, incetosata, apar sensibilitatea la lumina, vederea dubla sau chiar pierderea totala a vederii. Un prim simptom ale afectiunii ochilor poate fi acea umbra in ochi.