Diferenta dintre cafea si ness. Care bautura este mai sanatoasa

Un consum moderat de cafea, indiferent daca este macinata sau instant (ness), de pana la 2-3 cani pe zi, ne poate ajuta sa avem o stare de bine fizica, mentala si sociala, conform celui mai recent raport a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Multe persoane evita sa bea cafeaua instant, crezand ca nu este sanatoasa. Exista parerea ca aceasta este prelucrata excesiv si, prin urmare, daunatoare. Insa, in realitate, cafeaua instant este doar cafea fara boabe, care a fost maruntita si uscata prin inghetare. Procesul de fabricatie nu implica chimicale, E-uri sau alte trucuri industriale.

Termenul de “ness” este un nume pastrat din vremea parintilor nostri, insa ar trebui sa spunem corect “cafea solubila” sau “cafea instant”.

Cafeaua instant se prepara mai rapid si are acelasi efect energizant ca si cafeaua preparata in filtru sau la ibric, insa gustul este diferit.

Principala diferenta dintre cafea si ness consta in modul de preparare. Ness-ul se obtine imediat, prin turnarea apei fierbinti sau reci peste pudra sau granulele de ness. De aceea, ness-ul mai este denumit si “cafea solubila”, deoarece se dizolva complet in apa.

Se poate bea pana la ultima picatura, deoarece nu lasa in urma zat sau alte reziduuri. Cafeaua obisnuita se poate prepara in filtru sau la ibric si lasa zat in urma.

O alta diferenta importanta intre cafea si ness este tipul de cafea din care provine ness-ul.

Ness-ul este obisnuit obtinut dintr-un tip de cafea numit “robusta”, care creste in special in Africa. Aceasta specie are un gust mai puternic si este mai ieftina decat majoritatea tipurilor de cafea folosite in obtinerea cafelei obisnuite (peste 50 de specii cunoscute).

Datele stiintifice contrazic ideea potrivit careia cafeaua instant este unul dintre cele mai “tari” tipuri de cafea.

Daca comparam continutul de cafeina intre diferite tipuri de cafea, vom observa ca cafeaua instant contine mai putina cafeina per ceasca. De exemplu, pentru o cana de 250 ml de apa, se recomanda maxim doua lingurite de ness. Depasirea acestei cantitati poate avea efecte mai putin placute asupra organismului, din cauza continutului de cafeina. In realitate, o ceasca de cafea de 150 ml contine in jur de 80 mg de cafeina, in comparatie cu o ceasca de 150 ml de cafea instant, care contine in jur de 50 mg de cafeina.

Mitul conform caruia cafeaua instant provoaca dureri in piept sau palpitatii cardiace este de fapt rezultatul procedeului de preparare, nu al continutului de cafeina.

Consumul moderat de cafea poate oferi o serie de beneficii pentru sanatate, inclusiv:

Proprietati antioxidante – Cafeaua este o sursa importanta de antioxidanti, care ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Reduce riscul de diabet – Un studiu a aratat ca consumul moderat de cafea poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu pana la 35%.

Reduce riscul de boli de inima – Consumul moderat de cafea poate ajuta la scaderea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord si accidentul vascular cerebral.

Ajuta la prevenirea declinului cognitiv – Consumul moderat de cafea poate ajuta la incetinirea declinului cognitiv si poate reduce riscul de dementa.

Proprietati antiinflamatoare – Cafeaua poate avea proprietati antiinflamatoare, care pot ajuta la reducerea inflamatiei in organism.

Cu toate acestea, este important sa se consume cafea in mod moderat, deoarece consumul excesiv poate avea efecte negative asupra sanatatii, cum ar fi insomnie, anxietate si hipertensiune arteriala.