Catina cu miere este recomandata si de medici. Intareste sistemul imunitar si tine si tine GRIPA si INFECTIILE la distanta. Ce boli trateaza si previne catina

Catina cu miere. Efectele benefice ale boabelor de catina asupra sanatatii sunt cunoscute inca din Antichitate. Fructele sunt folosite atat pentru prepararea ceaiurilor, cat si a sucurilor, siropurilor si uleiurilor.

Catina este de zece ori mai bogata in vitamina C decat citricele. Contine, de asemenea, vitaminele A, B complex, K, P si F. Vitamina E din catina este foarte importanta in procesele de regenerare ale organismului.

Foarte buna pentru copiii care racesc usor

„Eu folosesc catina, de cele mai multe ori, ca tratament adjuvant pentru cresterea imunitatii. O recomand parintilor cu copii subnutriti sau care racesc usor”, explica dr. Laura Zainescu, medic de medicina generala cu competente in apifitoterapie si homeopatie la Kronmedica Brasov.

Specialistul mai spune ca pentru cresterea imunitatii se recomanda un amestec din fructe de catina zdrobite, amestecate cu miere: „Se administreaza o lingurita pe zi copiilor peste 4 ani, timp de trei luni. Sigur, daca e vorba de un copil casectic i se poate da in fiecare zi pentru stimularea poftei de mancare”.

Medicul adauga ca mladitele de catina, mugurii si nu fructul sunt cele mai bune. Pentru un efect imunizant maxim, mugurii de catina trebuie combinati cu echinaceea cu propolis, coacaz negru si macese.

Un alt fel in care se poate consuma catina este sub forma de suc. Acesta se obtine din fructe fierte, amestecat apoi cu alte sucuri pentru un gust imbunatatit, intrucat catina este amaruie. Fructele sunt folosite si in industria cosmetica. Datorita continutului bogat in vitaminelele A si E, produsele cosmetice pe baza de catina reintineresc si regenereaza tesuturile, trateaza arsurile si escarele.

Sirop de catina cu miere

Dintr-o jumatate de kilogram de fructe de catina spalate si curatate de codite si 500 ml de miere se obtine un amestec care se da prin mixer. Pasta obtinuta se trece prin tifon pentru a indeparta cojile. Ce ramane se pune in sticle si se lasa la macerat cateva zile. Se pastreaza in frigider si se ia o lingurita dimineata, eventual cu apa plata. Exista si varianta de a adauga pur si simplu catina in miere si de a o lasa la rece cateva zile.

Catina cu miere

Adauga o parte de miere la trei parti de fructe de catina. Dupa spalarea si zdrobirea fructelor de catina, adauga-le intr-un borcan pana ce se umple pe jumatate. Toarna miere peste ele pana la umplerea completa a borcanului. Inchide borcanul etans, apoi pastreaza-l la frigider.

Dupa o saptamana, incepe sa iei din acest amestec cu aroma deosebit de placuta cate o lingurita sau doua in fiecare dimineata, pe stomacul gol, timp de cel putin o luna, asta pentru a-ti creste imunitatea si pentru a avea o sanatate de fier.

CE BOLI TRATEAZA SI PREVINE CATINA?

”Catina este foarte indicata in stimularea sistemului imunitar, in tratarea racelilor, gripei, infectiilor. Pentru tratarea hepatitei si a cirozei, sucul de catina precum si decoctul de catina sunt excelente. In caz de raceli, gripe, pneumonii, se consuma sirop de catina pe stomacul gol sau se face o cura de catina cu miere, grabind astfel vindecarea.

Hemoragiile interne, bolile splinei si ale ficatului se trateaza tot cu suc sau ulei de catina, precum si cu pulbere din scoarta de catina. Sterilitatea, depresia, anxietatea, diareea sau dizenteria se trateaza cu ajutorul sucului sau a pulberii de catina.

Spre exemplu, ca remediu de urgenta in cazul dizenteriei si a diareei, precum si a colitelor, se ia o lingurita de pulbere de scoarta. Raia si plagile, precum si arsurile pot fi tratate cu ulei de catina”, explica dr. Catalin Luca.