Cum tratam GRIPA

Gripa sezoniera este o afectiune respiratorie si contagioasa, provocata de un virus. Afectiunea poate cauza complicatii severe precum pneumonie, sinuzita, astm, otita, dar nu numai. Gripa afecteaza mai puternic anumite persoane, acestea intrand in categoria grupelor de risc. Cele mai afectate sunt persoanele trecute de 65 de ani, copiii, precum si pacientii care au fost diagnosticati cu boli cronice. Gripa se poate transmite foarte usor, fie prin intermediul picaturilor de saliva ale persoanei contaminate (stranut, tuse), fie prin atingerea suprafetelor contaminate si atingerea ulterioara a nasului, gurii, sau ochilor. In fiecare an exista persoane care isi pierd viata din cauza complicatiilor provocate de gripa, iar cele mai multe dintre acestea sufera de conditii medicale preexistente.

Cum se manifesta gripa

Cele mai importante manifestari ale gripei sunt: durerile musculare, durerile de cap, febra (frisoane). Exista si alte simptome care se manifesta la bolnavii care au gripa:

tuse;

dureri in gat;

rinoree;

stare de oboseala excesiva;

varsaturi/diaree (se manifesta mai ales in cazul copiilor).

In cele mai multe cazuri, aceste manifestari se amelioreaza in decurs de cel mult 2 saptamani. In cazul persoanelor care se incadreaza in categoriile de risc, pot aparea complicatii care prelungesc foarte mult perioada de recuperare.

Uneori, complicatiile pot fi fatale. Complicatiile pot consta in:

pneumonie;

infectii ale sinusurilor/urechilor;

miocardita;

encefalita;

insuficienta cardiaca;

insuficienta renala.

Exista anumite manifestari care ar trebui sa fie ingrijoratoare pentru oricare pacient si care ar trebui sa-l determine sa consulte de urgenta medicul:

dificultate respiratorie (inclusiv respiratie accelerata);

invinetirea fetei sau buzelor;

dureri puternice la nivelul pieptului;

dureri musculare puternice (pacientul refuza sa se ridice din pat sau sa mearga);

deshidratare severa;

febra puternica (peste 40°C);

tuse care nu da semne de ameliorare nici dupa 2 saptamani de la debutul simptomelor;

stare de ameteala/confuzie.

De retinut:

Bebelusii si copii mici fac febra mai usoara (38°C).

Majoritatea persoanelor manifesta o forma moderata de gripa si, prin urmare, nu are nevoie de ingrijire medicala sau medicamente antivirale. In aceste cazuri, remediile cele mai eficiente sunt odihna si evitarea contactului cu alte persoane.

Daca, totusi, manifesti simptome severe si faci parte din categoriile de persoane cu risc crescut de a dezvolta complicatii ale gripei, este recomandat sa mergi la medic. Acesta este singurul in masura sa decida daca ai sau nu nevoie de medicamente antivirale– pastile, siropuri, pulberi de inhalat.

Medicamentele antivirale – mai eficiente daca sunt administrate in primele 2 zile de gripa

Medicamentele antivirale sunt medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, pentru a trata simptomele gripei. Ele sunt diferite de antibiotice, care lupta impotriva infectiilor bacteriene si care pot fi prescrise de medic pentru a trata complicatiile gripei, nu simptomele ei.

Medicamentele antivirale pot ameliora simptomele gripei si pot scurta perioada de boala. De asemenea, ele pot preveni posibilele complicatii grave ale gripei, cum ar fi pneumonia.

Este foarte important ca medicamentele antivirale sa fie folosite cat mai aproape de debutul gripei. Potrivit expertilor de la Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC – Centre for Disease Prevention and Control), medicamentele antivirale sunt mai eficiente daca sunt administrate in primele 2 zile de la debutul bolii. Cu toate acestea, ele pot fi utile si daca sunt administrate mai tarziu, in special in cazul persoanelor vulnerabile, cu risc crescut de complicatii sau a celor cu simptome severe, cum ar fi pacientii spitalizati. Ele trebuie folosite numai la recomandarea medicului!

Antiviralele sunt medicamente care sunt folosite pentru a trata infectiile virale, precum gripa. Ele pot ajuta la reducerea severitatii simptomelor si la scurtarea perioadei de boala.

Cele mai cunoscute medicamente antivirale pentru gripa sunt:

Oseltamivir (Tamiflu) – Acest medicament poate fi luat oral sau prin inhalare.

Zanamivir (Relenza) – Acest medicament este inhalat.

Peramivir (Rapivab) – Acest medicament poate fi administrat intravenos (prin injectare in vena).

Baloxavir marboxil (Xofluza) – Acest medicament poate fi luat oral.

Este important sa retineti ca medicamentele antivirale sunt mai eficiente atunci cand sunt luate in primele 48-72 de ore de la aparitia simptomelor. De asemenea, medicamentele antivirale nu sunt eficiente impotriva tuturor tipurilor de virus gripal si pot avea efecte secundare. Este important sa discutati cu medicul dvs. inainte de a lua orice medicament pentru gripa.

3 recomandari esentiale pentru cand esti gripat:

1. Ia medicamente antivirale, daca ti-au fost prescrise de medic

2. Ia-ti toate masurile de precautie, pentru a-i proteja pe cei din jur:

Limiteaza pe cat posibil contactul cu alte persoane, pentru a evita raspandirea gripei

Acopera-ti nasul si gura cu un servetel atunci cand tusesti sau stranuti. Arunca servetelul la gunoi dupa fiecare utilizare

Spala-ti des mainile cu apa si sapun. Daca apa si sapunul nu sunt disponibile, foloseste o solutie pe baza de alcool

Curata si dezinfecteaza cu detergent suprafetele si obiectele care pot fi contaminate cu virusuri