Care este diferenta dintre raceala si gripa

Care sunt diferentele in simptome clinice intre gripa si raceala.

Gripa (influenza) si raceala sunt doua afectiuni respiratorii diferite. Ambele pot fi provocate de virusuri, dar sunt diferite in ceea ce priveste simptomele, severitatea si modul de transmitere.

Gripa este o boala mai grava decat raceala si poate avea complicatii serioase, inclusiv pneumonie, daca nu este tratata la timp. Simptomele gripei pot include febra, dureri musculare, tuse seaca, congestie nazala, dureri de cap si oboseala. Gripa poate fi transmisa de la o persoana la alta prin tuse, stranut sau prin atingerea unei suprafete contaminate, apoi atingerea nasului, gurii sau ochilor.

Raceala este o afectiune respiratorie usoara care se manifesta prin simptome precum tuse, nas infundat, dureri in gat si posibil febra usoara. Raceala poate fi cauzata de mai multe tipuri de virusuri si se transmite prin contact direct cu o persoana infectata sau prin atingerea unei suprafete contaminate, apoi atingerea nasului, gurii sau ochilor.

In general, simptomele gripei apar brusc si sunt mai severe decat cele ale racelii. Raceala este de obicei mai usoara si se manifesta treptat, in timp ce simptomele gripei apar brusc si pot fi foarte severe. De asemenea, gripa poate provoca complicatii mai grave decat raceala.

Ce teste se fac?

Exista mai multe tipuri de teste clinice care pot fi utilizate pentru a diagnostica gripa sau raceala. Unul dintre cele mai frecvente teste este testul rapid de gripa, care poate fi realizat in cabinetul medicului sau la domiciliu. Acest test consta dintr-un tampon nazal sau o mostra de saliva care este testata pentru a determina daca virusul gripei este prezent. Testul rapid de gripa poate oferi rezultate in cateva minute, dar poate fi mai putin precis decat alte tipuri de teste.

O alta metoda de diagnosticare a gripei este testul prin cultura viral, care necesita o mostra de secretii nazale sau de tesut pulmonar care este cultivata intr-un mediu special pentru a determina daca virusul gripei este prezent. Acest test poate oferi rezultate mai precise decat testul rapid de gripa, dar poate dura mai mult timp pentru a obtine rezultatele.

In cazul racelii, diagnosticarea se face de obicei pe baza simptomelor si a antecedentelor medicale ale pacientului. De obicei, nu sunt necesare teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul de raceala, deoarece simptomele sunt destul de caracteristice. Totusi, daca simptomele sunt severe sau daca persoana sufera de o afectiune medicala preexistenta, medicul poate recomanda teste suplimentare pentru a exclude alte afectiuni sau pentru a determina cauza exacta a simptomelor.