Care sunt indicatiile ecografiei abdominale?

Una dintre metodele cele mai utile de diagnosticare a riscurilor care pot apărea este ecografia abdominală sau ultrasonografia, cum mai este cunoscută în lumea medicală.

Ce este ecografia medicală?

Ecografia medicală este o metodă imagistică medicală de diagnostic bazată pe ultrasunete, folosită pentru a vizualiza diferite structuri (ca muşchi, tendoane, organe interne).

Ecografia permite deteminarea dimensiunilor, evaluarea structurii interne a organelor şi evidenţierea unor leziuni, pe baza imaginilor obţinute în timp real, frecvenţele folosite în scop diagnostic fiind între 2 şi 18 Mhz.

Ultrasunetele sunt unde sonore cu frecvenţa mai mare decât limita superioară a auzului uman (>20 kHertzi) care pot penetra un mediu şi pot fi folosite pentru a măsura caracteristicile undei reflectate, oferind detalii structurale interne ale mediului respectiv sau pentru a administra energie în mod ţintit pe diferite organe şi ţesuturi.

Ecografia este folosită de mai bine de 50 de ani şi a devenit una dintre cele mai larg utilizate unelte diagnostice în medicina modernă.

Din punctul de vedere tehnologic este ieftină şi portabilă, prin comparaţie cu alte metode imagistice precum tomografia computerizată sau rezonanţa magnetică nucleară. Ecografia este şi o metodă sigură deoarece nu utilizează radiaţii ionizante mutagene, care pot duce la rupturi cromozomiale şi favoriza apariţia cancerului.

Ecografia este utilă multor ramuri medicale. În anestezie, ea permite ghidarea acului pentru injectarea anestezicelor locale, lângă plexurile nervoase.

În cardiologie permite diagnosticul unor afecţiuni precum insuficienţa cardiacă (dilatarea unor compartimente ale inimii), valvulopatii (funcţia defectuoasă a valvelor inimii); medicina de urgenţă foloseşte ecografia pentru a confirma sau exclude urgenţe medicale de tipul tamponadei cardiace sau hemoperitoneului.

Imaginile ecografice ale organelor interne permit medicilor gastroenterologi şi internişti diagnosticarea unor boli hepatice (ciroză, steatoză, cancer hepatic), pancreatice (chisturi, pancreatită cronică, tumori), biliare (calculi biliari, colecistită, colagiocarcinom), renale (calculi, tumori) sau splenice.

În ginecologie ecografia permite vizulizarea şi evaluarea uterului şi ovarelor şi afecţiunilor acestora (ovar polichistic, fibrom uterin), iar în obstetrică permite monitorizarea dezvoltării normale a fătului şi detecţia unor malformaţii congenitale.

Medicii urologi pot diagnostica afecţiuni ca adenomul de prostată pe baza ecografiei, iar neurologii pot evalua fluxul sanguin în artere de importanţă majoră (ex. carotide) la pacienţi cu risc cardiovascular crescut.

Ecografia poate fi utilizată şi în scop intervenţional, în ghidarea biopsiilor (prelevare de ţesut din diferite organe), în evacuarea unor colecţii sau injectarea unor substanţe cu scop terapeutic (antibiotice, citostatice), în tratamentul unor tumori prin energie termică ţintită (ultrasunete de înaltă energie), litotripsie (spargerea calculilor), tratamentul cataractei (facoemulsifiere) şi chiar cu efect procoagulant.

Care sunt indicatiile ecografiei abdominale?

Indicatiile ecografiei abdominale cuprind:

Durerea abdominala

Infectiile rinichilor

Diagnosticarea si monitorizarea tumorilor si ale cancerului

Diagnosticarea sau tratarea ascitei

Identificarea cauzei inflamarii unui organ din cavitatea abdominala

Identificarea unei leziuni dupa un traumatism

Identificarea pietrelor de la nivelul vezicii biliare sau al rinichilor

Identificarea unor afectiuni ale ficatului

Motivul efectuarii acestei investigatii depinde de simptomele pe care le aveti.

Care sunt rezultatele posibile dupa o ecografie abdominala?

Interpretarea rezultatului dupa o ecografie abdominala se face de medic si depinde de organele examinate si de tipul problemelor pe care le aveti. Discutati cu medicul daca aveti orice intrebari sau ingrijorari in legatura cu modul in care se efectueaza ecografia abdominala sau cu rezultatele obtinute.

Rezultatul ecografiei abdominale poate indica prezenta anumitor afectiuni medicale, precum:

Anevrismul de aorta (dilatare patologica a unui segment al aortei, ce are riscul de expansiune si ruptura)

Abcesele

Apendicita

Colecistita (inflamatia vezicii biliare)

Pietrele de la nivelul vezicii biliare

Hidronefroza (distensia cailor urinare, ce duce la retentia de urina)

Pietrele la nivelul rinichilor

Pancreatita (inflamatia pancreasului)

Cresterea in volum a splinei (splenomegalia)

Cresterea in volum a ficatului (hepatomegalia)

Tumorile ficatului

Obstructia ductelor biliare

Ciroza (fibroza si modificarea structurilor ficatului, cu formarea unor noduli hepatici)

Ascita (prezenta anormala a lichidului in cavitatea abdominala)

Ecografia abdominala nu prezinta riscuri, intrucat nu predispune la expunerea de radiatii ionizante.