Bolile tiroidei: Care sunt cele mai frecvente si cum se manifesta fiecare

Glanda tiroida este o glanda endocrina situata in partea anterioara a gatului, sub hioid. Ea produce hormoni tiroidieni, triiodotironina (T3) si tiroxina (T4), care au un rol important in metabolismul celular si in dezvoltarea si cresterea organismului. Hormonii tiroidieni sunt reglementati prin intermediul unui feedback negativ, prin care glanda tiroida este stimulata sau inhibata de catre glanda pituitara si de catre glanda hipofiza, in functie de nivelul hormonilor tiroidieni din sange.

Glanda tiroida este un organ important pentru sanatatea generala si functionarea normala a organismului, iar nivelul hormonilor tiroidieni din sange trebuie sa fie in limitele normale pentru a mentine o buna sanatate.

Cele mai frecvente boli ale glandei tiroide

Hipotiroidismul: este o afectiune in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni. Aceasta poate fi cauzata de o afectiune autoimuna sau de o interventie chirurgicala.

Hipertiroidismul: este o afectiune in care glanda tiroida produce prea multi hormoni tiroidieni. Aceasta poate fi cauzata de o afectiune autoimuna sau de o tumoare benigna sau maligna.

Nodulul tiroidian: este o formatiune solida sau lichida care se dezvolta in glanda tiroida. La majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni, dar unii pot fi maligni.

Tiroidita: este o inflamatie a glandei tiroide. Exista mai multe tipuri de tiroidita, cum ar fi tiroidita autoimuna si tiroidita infectioasa.

Cancerul tiroidian: este o formatiune maligna care se dezvolta in glanda tiroida. Cancerul tiroidian este relativ rar, dar poate fi agresiv daca nu este detectat si tratat la timp.

Cum se manifesta fiecare ?

Hipotiroidismul: simptomele hipotiroidismului pot varia in functie de gravitatea afectiunii, dar cele mai comune simptome sunt: oboseala, sensibilitate la frig, constipatie, crestere in greutate, piele uscata, par rar sau fragil, depresie, dificultati de concentrare si scaderea libidoului.

Hipertiroidismul: simptomele hipertiroidismului pot varia in functie de cauza afectiunii, dar cele mai comune simptome sunt: pierdere in greutate, nervozitate, anxietate, transpiratie excesiva, palpitatii, dificultati de somn, scaderea apetitului si scaderea libidoului.

Nodulul tiroidian: majoritatea nodulilor tiroidieni nu dau simptome, dar unii pot cauza durere sau disconfort la nivelul gatului, modificarea vocii sau dificultati in inghitire.

Tiroidita: simptomele tiroiditei pot varia in functie de tipul de tiroidita, dar cele mai comune simptome sunt: durere sau disconfort la nivelul gatului, modificarea vocii, dificultati in inghitire si febra.

Cancerul tiroidian: simptomele cancerului tiroidian pot varia in functie de tipul si stadiul cancerului, dar cele mai comune simptome sunt: nodul tiroidian, modificarea vocii, dificultati in inghitire, durere sau disconfort la nivelul gatului si pierderea in greutate.

Este important sa stiti ca simptomele acestor boli pot fi subtile sau absente in stadiile timpurii, de aceea este important sa consultati un medic daca prezentati simptome sau aveti un istoric familial de boli ale glandei tiroide.