Un stop vascular cerebral sau un accident vascular cerebral este o oprire brusca a alimentarii cu sange a creierului. Aceasta oprire se poate datora unui cheag de sange sau a unui vas de sange rupt in creier.
In timpul unui accident vascular cerebral, creierul este lipsit brusc de oxigen, celulele creierului sunt apoi deteriorate foarte repede, uneori aceasta deteriorare este ireversibila. Din acest motiv, accidentul vascular cerebral este considerat o urgenta medicala si este imperativ sa stii sa recunosti semnele de avertizare ale acestuia pentru a o preveni.
Adultii de toate varstele sunt afectati de acesta.
Cele doua tipuri de accident vascular cerebral
Exista doua tipuri de accident vascular cerebral: infarctele cerebrale si hemoragiile cerebrale si meningeale. Trebuie sa stiti ca infarctele cerebrale constituie 80% din accidentele cerebrovasculare. Cel mai adesea apar atunci cand un cheag de sange intr-o artera impiedica sangele sa curga catre creier. Hemoragiile cerebrale si meningeale reprezinta 20% din accidente vasculare cerebrale si corespund rupturii unei artere cerebrale.
7 semne de avertizare ale unui accident vascular cerebral
1. Amorteala sau slabiciune brusca a fetei, bratelor sau picioarelor pe o parte a corpului
In general, in timpul unui accident vascular cerebral, o emisfera a creierului este afectata. Deci, daca emisfera stanga este afectata, partea dreapta a corpului poate fi paralizata, iar invers pentru emisfera dreapta.
2. Ameteli, lesin
Daca observati o pierdere brusca a echilibrului si simtiti ca veti lesina, nu ezitati sa contactati un medic, deoarece acesta ar putea fi un semn al unui accident vascular cerebral.
3. Probleme de vedere
Prin urmare, un accident vascular cerebral poate afecta o emisfera a creierului si nu cealalta. Uneori, zona creierului responsabila de vedere este afectata, iar acest lucru are ca rezultat tulburari de vedere care afecteaza doar un ochi.
4. Dureri de cap intense
Daca aveti dureri de cap foarte dureroase si nu va puteti explica de ce, ar putea fi un semn al unui accident vascular cerebral.
5. Dificultati de a vorbi si de a-i intelege pe ceilalti
Daca fara niciun motiv nu poti intelege cand oamenii iti vorbesc si dintr-o data nu mai poti vorbi, acesta este un semn si o posibila consecinta a unui accident vascular cerebral.
6. Pierderea echilibrului
Daca te simti brusc ametit si nici macar nu te poti misca, ar putea fi semnul unui accident vascular cerebral. Prin urmare, se recomanda sa discutati cu medicul dumneavoastra cat mai curand posibil.
7. Probleme respiratorii
Dificultatea de respiratie poate insoti un accident vascular cerebral.
Daca prezentati unul sau mai multe dintre aceste semne, adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil. El este singurul care te poate ghida.
Cum sa preveniti accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral este brusc si uneori provoaca daune ireversibile in cateva minute. In acest context, prevenirea este una dintre cele mai bune strategii de adoptat pentru a evita consecintele unui AVC. Iata cateva recomandari :
– Fumatul este un factor de risc, este indicat sa reduceti treptat consumul de tutun pana cand va opriti complet.
– Practicati o activitate fizica regulata. Cel putin 30 de minute pe zi, de 5 ori pe saptamana.
– Mancati sanatos si echilibrat, incluzand fructe si legume in consumul zilnic, reduceti grasimea si sare.
– Evitati alcoolul
– Obezitatea este un factor de risc, nu ezitati sa cereti sfatul medicului dumneavoastra pentru a incepe sa slabiti daca este necesar.