Tensiunea arteriala este indicata gresit? Principalele greseli pe care le facem atunci cand ne luam tensiunea

Cum sa ne luam corect tensiunea arteriala? Evita cele mai frecvente greseli

Alegerea mansetei gresite

Manseta trebuie sa fie pe circumferinta bratului persoanei. La un adult este indicat sa fie in intervalul 23-32 cm. O maseta prea mare poate duce la o subestimare a tensiunii arteriale.

Amplasarea incorecta a mansetei

Atunci cand va masurati tensiunea arteriala, de preferat este sa eliminati toate hainele groase, deoarece acestea vor afecta precizia masurarii. In cazul in care utilizati un tensiometru electronic, manseta poate fi aplicata direct pe camasa.

Pozitia pe care o ai in momentul masuratorii

Daca stai incorect sau daca picioarele iti atarna, de exemplu, acest lucru iti poate afecta valorile indicate de tensiometru, deoarece presiunea arteriala este diferita atunci cand stai in picioare, comparativ cu momentele in care stai jos.

Pozitia corecta pentru masurarea tensiunii arteriale este sa stai asezat(a) pe un scaun, cu spatele drept si lipit de spatar si cu picioarele bine fixate in podea (nu ai voie sa stai picior peste picior).

Modul in care iti tii bratul in timpul masuratorii

Daca bratul tau nu este sustinut, atunci e posibil ca valoarea tensiunii tale arteriale se fie una gresita. Bratul tau ar trebui sa stea drept, asezat pe o masa sau sa fie sprijinit de persoana care iti ia tensiunea.

Bratul nu ar trebui sa atarne in aer, spun specialistii. Daca bratul este prea sus sau prea jos, acest factor poate afecta modul in care inima ta rtebuie sa pompeze sangele, lucru care iti afecteaza, la randul sau, tensiunea arteriala.

Faptul ca nu ai mers la baie inainte

Specialistii te sfatuiesc sa iti golesti vezica urinara chiar inainte de masurarea tensiunii arteriale. O vezica urinara plina ar putea sa iti cresca tensiunea arteriala, iar valorile ei nu ar fi tocmai corecte din acest motiv.

Fumatul

Fumatul nu este niciodata prieten cu tensiunea ta arteriala, mai ales inainte de vizita la cabinetul medicului tau. Fumatul iti poate creste valorile tensiunii arteriale, deoarece acest obicei cauzeaza spasme in artere.

Gradul de hidratare al corpului

Deshidratarea poate sa iti scada tensiunea arteriala, asa ca fii cu bagare de seama si asigura-te ca bei suficiente lichide in ziua de dinainte si chiar si in ziua in care mergi la cabinetul medicului tau. Este important ca medicul tau sa obtina valorile corecte ale tensiunii tale arteriale, astfel incat sa nu o trateze in exces, dar nici sa o trateze prea putin.

Discutii marunte

Nu trebuie sa fii nepoliticos, dar daca persoana care iti masoara tensiunea arteriala incearca sa discute cu tine, roag-o in mod politicos sa astepte pana putin si spune-i ca veti vorbi dupa ce iti masoara tensiunea. Vorbitul iti poate creste tensiunea arteriala, asa ca cel mai bine ar fi sa te relaxezi si sa nu vorbesti in timpul masuratorii.

Reguli pentru masurarea corecta a tensiunii arteriale:

Nu consuma o bautura care contine cafeina si nu fuma cu 30 de minute inainte de testare

Stai linistit timp de cinci minute inainte de inceperea testului

In timpul masuratorii, stai asezat pe scaun cu picioarele pe podea si bratul sprijinit pe o masa, astfel incat cotul sa fie aproximativ la nivelul inimii

Partea gonflabila a mansetei tensiometrului ar trebui sa acopere complet cel putin 80% din brat, iar manseta trebuie sa fie pusa pe pielea goala, nu peste un tricou. Pozitioneaza manseta la 2 cm deasupra plicii cotului

Nu vorbi in timpul masuratorii si nu misca bratul

Masoara tensiunea arteriala de doua ori, cu o scurta pauza (1 minut) intre masuratori. In cazul in care exista o diferenta de 5 milimetri coloana de mercur (mm Hg) sau mai mult intre cele doua rezultate, fa o a treia masuratoare.