Aspirina, diclofenacul, ibuprofenul, ketoprofenul sau ketorolacul sunt doar cateva dintre antiinflamatoriile nesteroidiene cel mai frecvent utilizate in tratamentul unor afectiuni incepand de la dureri de cap, dureri menstruale pana la dureri colicative, renale sau biliare si boli reumatismale.
In mod normal, orice medicament ar trebui luat in urma unei prescrieri medicale, insa, multi dintre noi folosim medicamente fara a avea o indicatie medicala in acest sens. Iata ce nu trebuie sa faceti atunci cand luati medicamente antiinflamatorii:
1. Nu depasiti doza.
Gandirea dupa principiul “o pastila e buna, doua sunt si mai bune” este nociva, supradozele de medicamente putand cauza efecte adverse grave.
„Prima doza a unui medicament pentru durere s-ar putea sa nu aiba efectul dorit in primele cinci minute, dar asta nu inseamna ca trebuie sa luati mai multe.
In cazul anumitor medicamente pentru durere, daca luati doze suplimentare, s-ar putea ca prima sa nu-si mai faca efectul. In cazul altora, s-ar putea sa ajungeti la urgente”, spune Kristen Binaso, purtator de cuvânt la Asociatia Americana a Farmacistilor.
Daca ati luat deja de ceva timp medicamentele pentru durere si nu si-au facut efectul, vorbiti cu medicul vostru. Inainte de a pleca din cabinetul lui, intrebati-l daca puteti sa luati o doza in plus.
2. Nu combinati antiinflamatorii diferite.
Multe persoane iau medicamente pentru durere fara sa citeasca prospectul. Se intâmpla apoi sa ia in aceeasi perioada alt antiinflamator pentru alta durere si sa obtina o supradozare. Multe OTC-uri sunt combinatii de medicamente care contin doze intregi de ingrediente antiinflamatorii.
3. Nu combina medicamente cu alcoolul.
Medicamentele pentru durere si alcoolul isi potenteaza reciproc efectele. Spre exemplu, de la alcool va puteti simti molesiti, stare care poate fi data si de aceste pastile. „Cei care consuma alcool in timp ce iau ibuprofen pot face ulcere sangeroase.
Specialistii analizeaza efectele alcoolului combinat cu acetaminofen. La unele persoane care au luat pe termen lung aceasta substanta si au consumat si alcool s-au observat probleme hepatice”, spune Eric Haynes, fondatorul Comprehensive Pain Management Partners, Trinity.
4. Nu ignorati interactiunea cu alte medicamente.
Inainte sa luati pastile contra durerii, ganditi-va ce alte medicamente sau tratamente naturale luati, pentru ca anumite combinatii pot da efecte adverse.
Spre exemplu, aspirina poate afecta actiunea anumitor medicamente pentru diabeticii care nu sunt dependenti de insulina, iar oxicodonul sau codeina pot interfera cu antidepresivele. Inainte de a lua reteta de la doctor, spuneti-i acestuia ce alte medicamente mai luati.
5. Nu va bazati pe recomandarile cunostintelor.
„Daca o persoana sanatoasa ia un medicament pentru o durere si-si sfatuieste unchiul sa-si trateze la fel durerile avem o problema.
Unchiul ar putea avea o problema care nu-i permite sa elimine medicamentul din organism, ar putea avea o reactie alergica sau s-ar putea ca pastilele respective sa interactioneze cu cele pe care el deja le ia pentru o anumita afectiune”, spune Eric Haynes.
6. Nu luati acelasi medicament pe care l-ati folosit altadata pentru alt tip de durere.
Daca v-a facut bine atunci, nu inseamna ca efectul va fi la fel si acum.
7. Nu rupeti pastilele care nu se preteaza la asa ceva.
Pastilele care au o linie trasata pe ele trebuie taiate de-a lungul acesteia, iar cele care nu au nici o linie nu trebuie rupta decât la recomandarea medicului. „In caz contrar, nu-si vor mai face efectul cum trebuie si au si un gust rau”, spune Kristen Binaso.