Punctele negre sunt una dintre cele mai frecvente probleme ale tenului, care se acutizeaza mai ales odata cu sosirea sezonului cald.
Insa pot afecta si zona gatului si a pieptului. Din fericire, exista solutii care te vor ajuta sa scapi de aceasta problema, care de multe ori pare dificil de indepartat.
Punctele negre se inmultesc in special pe perioada verii, iar medicii dermatologi au si o explicatie pentru acest fapt: transpiratia, care in aceasta perioada este mai excesiva. Tot din cauza transpiratiei se poate acutiza si acneea, la unele persoane.
Punctele negre sunt una dintre cele mai frecvente probleme ale tenului, care se acutizeaza mai ales odata cu sosirea sezonului cald.
De ce apar punctele negre:
-Mai frecvente la tenul gras
Punctele negre apar de regulă din cauza dilatării porilor, care crează mediul potrivit pentru acumularea secreţiei abundente de sebum.
Specialiştii în dermatologie explică faptul că terminaţiile glandelor sebacee ajung până la suprafaţa pielii, timp în care sebumul produs se oxidează în contact cu aerul şi rezultă o culoare închisă.
-Zona T e predispusă
Punctele negre apar frecvent în zona T a feţei: frunte, nas, bărbie. Care este explicaţia? De obicei, pielea de pe frunte, nas şi bărbie este mai grasă şi produce mult sebum.
Acesta nu este altceva decât secreţia naturală a glandelor sebacee, care protejează pielea. Compusă din acizi graşi şi materii proteice, sebumul are rol bactericid.
Iata care sunt cele mai eficiente solutii, care te vor ajuta sa elimini problema:
O baie cu aburi
Una dintre cele mai simple solutii la care poti apela este o baie cu aburi. Fierbi doi-trei litri de apa, iar cand da in clocot, o torni intr-un lighean. Iti acoperi capul cu un prosop si apleci fata deasupra aburilor.
Stai deasupra vasului atat timp cat poti suporta caldura, nu trebuie sa simti ca iti arde pielea. Dupa aceea, cand porii se deschid, maseaza zona cu probleme cu ajutorul unui prosop, pentru a elimina punctele negre.
Gomaj cu malai, de ajutor
O alta solutie la indemana este gomajul cu malai. Nu trebuie decat sa amesteci putin malai cu apa, apoi sa te freci bine cu amestecul obtinut. In acest fel, punctele negre vor fi eliminate.
Tratamentul se recomanda o data pe saptamana. In loc de malai poti sa folosesti si zatul de la cafea, este la fel de eficient. Ambele tratamente sunt usor de facut.
Tratament cu suc de lamaie
O metoda eficienta este sucul de lamaie, bogat in vitmina C. Pui un pic de suc de lamaie pe o discheta demachianta, dupa care apesi pe zona afectata de punctele negre. Clatesti bine cu apa.
Daca ai pielea delicata, poti dilua zeama de lamaie in putina apa sau in apa de trandafir. Lamaia ajuta, de asemenea, la vindecarea cosurilor. Daca il aplici direct pe ele, le usuca.
Masca de aloe vera
Aloe vera are multe proprietati vindecatoare, fiind un excelent corector natural in cazul petelor de pe piele si a punctelor negre.
Aplica gel de aloe direct pe zona afectata, apoi maseaza usor zona afectata, cu varful degetelor, timp de cateva minute. Fa acest tratament in fiecare zi, timp de cateva saptamani, pana cand problemele tenului dispar. De ajutor este si vitamina E uleioasa.
Ce poti face ca sa previi aparitia acestora:
– asigura-te ca bei suficienta apa, astfel incat pielea sa fie hidratat si sa nu aiba de suferit in niciun fel. Hidratarea este esentiala pentru mentinerea unui ten curat si sanatos, fara pete. De asemenea, ajuta si la eliminarea toxinelor din corp.
– demachiaza-te in fiecare seara, inainte sa mergi la culcare si aplica pe ten o crema hidratanta. Nu numai ca previne aparitia punctelor negre, insa te ajuta si sa iti mentii tenul curat si hidratat, astfel incat pielea sa nu devina uscata si nici sa nu se ingrase, din cauza sebumului secretat in exces.