Cum scapi de febra musculara

Febra musculară este un fenomen temut şi îndrăgit în egală măsură de cei care frecventează sălile de fitness. Chiar dacă originile febrei musculare (delayed onset muscle soreness – DOMS) sunt relativ învăluite în ceaţă, chiar şi în secolul nostru, câteva ipoteze au ieşit la iveală.

Febra musculara este rezultatul incordarii excesive a muschilor, ca urmare a unei activitati fizice la care muschii unei persoana nu se pot adapta.

Orice activitate fizica desfasurata o anumita perioada de timp, care presupune efortul intens al muschilor, mai accentuata decat in mod normal, poate provoca febra musculara. Gradul de inflamatie musculara depinde de intensitatea contractiei muschilor in timpul exercitiilor fizice. Intensitatea se pare ca este mai importanta decat durata exercitiilor fizice.

Cauzele febrei musculare

În urma unui efort fizic intens, se produc unele microleziuni la nivelul fibrelor tale musculare, dar nu trebuie să îţi faci griji deoarece, în urma aceluiaşi proces, musculatura ta îşi măreşte volumul (hipertrofie) şi devine mai puternică. Este practic un sistem de adaptare a corpului tău pentru eforturile intense care vor urma.

Acesta este un lucru foarte bine cunoscut de cei care practică sporturi precum culturismul sau power-lifting-ul. Contrar aşteptărilor, febra musculară variază în intensitate şi depinde foarte mult de tipul de contracţie musculară pe care l-ai întreprins:

contracţia excentrică, lungirea muşchiului – cauzează cea mai puternică febră musculară;

isometria sau modificarea tonusului fără schimbarea lungimii muşchiului – determină o febră musculară uşoară;

contracţiile concentrice sau pozitive nu provoacă fenomenul de DOMS. Un exemplu concret ar fi antrenamentele cu banda elastică sau cele aerobice.

O altă cauză vehiculată ar fi aceea a concentraţiei ridicate de acid lactic în muşchii antrenaţi, dar această ipoteză a fost demontată de faptul că acidul lactic, un compus rezidual care apare în urma contracţiilor musculare, scade rapid în volum imediat după încetarea sesiunii de antrenament.

De asemenea, executarea unui exerciţiu nou, cu care corpul tău nu este obişnuit, duce la o febră musculară puternică, chiar dacă subiectul în cauză este obişnuit cu antrenamentele fizice. Poate fi un mecanism de apărare, un fel de semnal de alarmă al organismului tău, care îţi spune că ai forţat puţin nota.

Cum va fi tratata febra musculara?

In cazul muschilor care au fost solicitati, a doua zi va apare durerea locala. Iar acest simptom se va accentua, in mod special atunci cand muschiul va fi incordat in mod excesiv. Febra musculara apare mai ales atunci cand un muschi este suprasolicitat.

Unii specialisti considera ca se declanseaza o crestere a nivelurilor de acizi lactici, altii sustin ca defalcarea fibrelor musculare este de vina. Cu toate acestea, un lucru este sigur: dupa 24-72 de ore de la antrenament apare durerea in zona respectiva, iar aceasta se va vindeca dupa 3-5 zile. Iar febra musculara poate fi chinuitoare.

Din fericire exista o serie de masuri care pot fi luate pentru ameliorarea sau chiar prevenirea acesteia:

– Nu se vor suprasolicita muschii. Rezistenta acestora va creste si se va construi gradual, pentru a se evita durerea.

– Daca totusi o persoana s-a lasat dusa de val si a facut exercitii fizice de o intensitate mai ridicata, ar putea sa faca o baie fierbinte sau se va duce la sauna. Ambele alternative ar putea ajuta la mentinerea situatiei sub control, iar disconfortul va fi diminuat.

Ce este de facut pentru ca durerea sa dispara?

– Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca exersarea musculaturii va contribui la disparitia febrei musculare. Aceasta metoda chiar functioneaza destul de bine. Dar acest lucru trebuie facut doar dupa ce intensitatea durerii a scazut.

Desi muschiul tensionat va fi inca dureros doar cand situatia pare sa se remedieze se vor face exercitiile fizice. In caz contrar, musculatura poate fi afectata iremediabil mai ales daca nu i se ofera ragazul sa se relaxeze in mod corespunzator.

– Pana cand durerile vor ceda, muschii se vor relaxa cu ajutorul masajului. Exista o diversitate de geluri care pot fi utile in acest scop.

– Dupa ce va incepe procesul de vindecare al muschilor, se vor lua si alte masuri ajutatoare. Se vor consuma cantitati mai mari de proteine si glucide care au rolul de a contribui la refacerea acestuia. Consumul de zahar, miere si glucoza sau alte alimente de genul acesta (banane, pepene rosu, dar si alte fructe dulci) vor sustine procesul de vindecare.

– Daca durerea incepe sa se diminueze, muschiul va fi actionat, cate putin, prin exercitii fizice usoare de intensitate scazuta. Chiar daca apare senzatia de disconfort si durere, vindecarea va fi mult mai rapida.