Durerea este cea mai comună patologie, cunoscută ca o stare de disconfort asociată frecvent cu prezența unor leziuni sau stări pre-lezionale la nivelul corpului uman.
Majoritatea bolilor pot fi trădate de persistența senzației dureroase care este de fapt un sistem de alarmă al organismului și un mijloc de a comunica alterările produse în integritatea și buna funcționare a țesuturilor.
Intensitatea senzației variază de la durerea ușoară, care cedează în scurt timp, până la dureri insuportabile, ce pot produce stare de șoc.
Există câteva nivele la care se poate interveni medicamentos pentru a combate durerea și anume:
– Prin suprimarea agentului cauzal al durerii;
– Diminuarea sensibilității nociceptorilor (terminațiilor nervoase libere care semnalizează prezența stimulilor dureroși) – analgezice antipiretice, anestezice locale;
– Blocarea conducerii nociceptive pe traiectul nervilor senzitivi
– anestezicele locale;
– Anularea transmiterii impulsurilor nociceptorilor spre măduva spinării – opioidele;
– Alterarea percepției senzației dureroase – anestezicele generale (neselective), opioidele.
Alegerea analgezicelor se face în funcție de:
– severitatea, sursa durerii;
– tipul acut/cronic;
– afecțiunile asociate;
– vârsta pacientului.
Te întrebi: care este cea mai potrivită pastilă care să îmi ia durerea “cu mâna”?
În ajutorul nostru, specialiştii au elaborat un top al celor mai eficiente analgezice, care pot fi eliberate şi fără prescripţie medicală, publicat recent şi în Daily Mail.
Pentru că denumirile generice variază de la un produs la altul, antialgicele sunt clasificate în acest top pe baza substanţei active de către expertţii de la Universitatea de Medicină din Oxford, UK. Studiile au inclus mai mult de 20,000 pacienţi.
1) ETORICOXIB, 120-240 mg
Este un antiinflamator nesteroidian (AINS), recomandat pentru durerile post-operatorii, osteoartrite, artrite reumatoide, gută, dureri dentare, fibromialgie, dureri de spate şi unele tipuri de migrene (scor: 18,5).
Deşi în 2008 Agenţia Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMEA) a emis o avertizare extrem de serioasă privind riscul cardiovascular al etoricoxicului, medicamentul rămâne în topul eficienţei antalgice, conform cercetătorilor de la Oxford.
2) DICLOFENAC, 100 mg
Antiinflamator nesteroidian recomandat în osteoartrite, artrite reumatoide, dureri de cap, gută, dureri post-operatorii, spondilartrită anchilopoietică, osteoartroză, periartrită, tendinită, tenosinovită, luxaţii, întinderi de ligamente, fracturi, dureri lombosacrale, crize de gută, inflamaţii postoperatorii de natură ORL, stomatologie şi ortopedie (scor: 18,2).
3) CELECOXIB, 400 mg
Antiinflamator nesteroidian recomandat în osteoartrite, artrite reumatoide şi dureri menstruale (scor: 17,9)
4) PARACETAMOL, 1000 mg, în combinaţie cu CODEINA, 60 mg
Acetaminofenul (unul dintre cele mai populare analgezice din lume, folosit de toate vârstele) câştigă locul patru doar în combinaţie cu acest opioid – Codeina. Amestecul pare a fi folosit cu succes pentru tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate medie: cefalee, nevralgii dentare, dureri sciatice, artralgii nereumatismale, dismenoree, dureri după unele intervenţii chirurgicale, entorse, fracturi şi luxaţii (scor: 17,8).
5) ASPIRINA, 1200 mg
Vechiul acid acetilsalicilic rămâne un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaţilor, folosit în principal ca antipiretic (combate febra), dar folosit cu succes şi ca un analgezic minor şi antiinflamator. Nu se administrează persoanelor sub 18 ani (Scor: 17,6).
6) IBUPROFEN, 400 mg
Antiinflamator nesteroidian indicat în artropatii inflamatorii cronice (artrita reumatoidă, spondilartrită anchilozantă, artrita psoriazică); stări inflamatorii severe în ORL, stomatologie, patologia respiratorie, ginecologie, oncologie, dureri dentare, dismenoree. (scor: 17.5)
7) OXYCODONE, 10 mg, în combinaţie cu PARACETAMOL, 650 mg
Un antialgic foarte puternic, recomandat în durerile severe post-operatorii şi în dureri de spate intense (scor: 17,4)
8) KETOROLAC, 10 mg
Antiinflamator nesteroidian recomandat în tratarea durerilor moderate şi severe, dureri post-operatorii, dureri de spate sau dureri în diferite tipuri de cancer (scor: 17,4)
9) NAPROXEN, 400/440 mg
Antiinflamator nesteroidian cu acţiune antiinflamatoare, antipiretică şi analgezică, recomandat pentru artrite reumatoide, spondilite anchilozante, reumatism articular acut şi alte forme de boli reumatismale, articulare şi musculare, traumatisme în sistemul osteoarticular, sciatică, nevralgii, polineurite, tromboflebite, cefalee, infecţii respiratorii acute şi alte stări inflamatorii şi febrile, dismenoree, iminenţa de naştere prematură (scor: 17,3)
10) PIROXICAM, 20 mg
Antiinflamator nesteroidian, analgezic, antipiretic; este un antireumatic eficace cu efect durabil (este suficientă o singură doză/zi) şi este indicat în poliartrită reumatoidă, osteoartrita, spondilită anchilopoietică, afecţiuni musculo-scheletice acute, criză de gută (scor: 17,3).
Nu trebuie uitat că administrarea de AINS poate avea reacţii adverse serioase, mai ales administrate pe o perioada lunga şi se recomandă administrarea cu prudenţă în timpul sarcinii, doar la sfatul medicului.
Contraindicaţiile sunt în principal afecţiunile digestive: ulcer gastroduodenal activ, sângerări gastrointestinale, dar şi leucopenie, trombocitopenie, porfirie, intoleranţă la antiinflamatorii inhibitoare ale ciclooxigenazei (reacţii anafilactoide în antecedente); prudenţă în caz de antecedente ulceroase, la astmatici (risc sporit de reacţii anafilactoide), la cardiaci şi hipertensivi, la renali, în insuficienţă hepatică.
Cele mai întâlnite reacţii adverse sunt greaţă, stare de vomă, diarie, constipaţie, scăderea poftei de mâncare, ameţeală, dureri gastrice etc. În anumite situaţii patologice coexistente pot determina retenţie, edem, crize renale sau hepatice, accentuarea sângerărilor ori apariţia de sângerări sau ulceraţii.
Citiţi prospectele medicamentelor dacă medicul v-a recomandat şi alte medicamente, pentru că, de multe ori, antiinflamatoarele nesteroidiene pot interacţiona cu alte medicamente, administrate simultan. Asocierea cu glucocorticoizi sau alte antiinflamatare nesteroidiene creşte riscul sângerărilor digestive şi al ulcerului; favorizeaza reţinerea potasiului sub influenta spironolactonei, micşoreaza efectul furosemidului şi al medicaţiei antihipertensive etc.