Ar trebui sa cunosti aceste lucruri despre ficat

Ficatul este cel mai mare organ intern al omului si al doilea cel mai mare organ al omului, clasandu-se imediat dupa piele. In primul rand, ficatul este mai mare decat crezi tu. Are marimea unei mingi si cantareste 1 kilogram si 300 de grame.

Este incredibil de abil si multifunctional, are sute de functii in organismul nostru, peste 500!!!

“Ficatul face atat de multe lucruri, incat oamenii de stiinta nu au fost inca in stare sa conceapa un aparat care sa suplineasca ceea ce face ficatul, asemanator aparatului de dializa pentru rinichi.”

Care sunt principalele lui meniri? Filtreaza sangele si elimina toxinele

In acelasi timp, inmagazineaza vitaminele si mineralele si le elibereaza in organism, exact cand acesta are nevoie de ele.

Transforma proteinele, grasimile si carbohidratii in energie sau in substante pe care corpul le poate inmagazina.

Este atat de inteligent, incat trimite depozitul de zaharuri in sange exact atunci cand nivelul acestuia este scazut si are nevoie.

Secreta bila sau fiere, un lichid galben-verzui, care dizolva grasimea in timpul digestiei.

Distruge celulele rosii vechi si alte componente nefolositoare si le recicleaza, pentru organism.

Nu este neaparata nevoie sa detoxifiem noi ficatul, el are capacitatea de a se curata singur. In schimb, are nevoie de o dieta echilibrata, in care sa se regaseasca fructe, legume, proteine si carbohidrati.

Virusurile hepatice (A, B, C si altele) ii afecteaza functiile. Pentru hepatita A si B exista insa vaccinuri.

Hepatita C este cea problematica. Pentru ea, nu exista vaccin. Infectarea se face prin sange, prin ace contaminate.

Peste 3 milioane de americani sunt infectati cu hepatita C, doar ca in zilele noastre au evoluat si tratamentele, iar boala poate fi tinuta mai bine sub control.

Exista multe cazuri in care oamenii nu stiu ca sunt infectati.

Un alt lucru uimitor despre ficat este ca se poate regenera, singur, destul de repede. Daca este nevoie ca o portiune de ficat sa fie scoasa, acea parte se va reface si va fi functionala.

Se reface in 6-8 saptamani, de aceea transplantul de ficat se poate face si cu un donator in viata.

Daca ficatul este afectat de obezitate, infectii, alcool sau toxine, pe suprafata lui apar cicatrice, numite si ciroza. Ciroza este, de fapt, o dezorganizare a structurii ficatului prin tesuturi cicatriciale fibroase.

In acest caz, ficatul nu se mai poate regenera.

Omul nu poate trai fara un ficat functional. Nu iti poti “simti” ficatul si, de multe ori, acesta nu “doare” atunci cand este inflamat sau are cicatrici fibroase. De multe ori, primele simptome ale unei boli de ficat sunt silentioase.

Fiindca ficatul nu are inervatie, bolile hepatice nu dau dureri de multe ori decat in stadiile finale!

Anumite boli ale ficatului sunt asimptomatice si sunt depistate adeseori intamplator, in cazul unor analize de screening.

Ficatul are un continut ridicat de fier, vitamina A, acid folic. Ficatul mai stocheaza si vitamina E si K.

Mare atentie si la virusuri. Virusurile hepatitei A , B, C, D, E, G pot afecta sanatatea ficatului, dar din fericire pentru tipurile A si B s-au inventat vaccinuri, iar pentru celelalte tipuri de virusuri hepatice masurile preventive de igiena si de evitare a infectiei pot salva multe vieti.