Alimentul care îți distruge ficatul in mod agresiv. Toţi îl mâncăm

Cu toții știm că alcoolul consumat în exces poate provoca boli grave de ficat, însă el nu este singurul factor nociv pentru sănătatea acestui organ.

Recent, o nouă boală a ajuns în topul afecțiunilor care duc la cedarea ficatului. Boala ficatului gras non-alcoolic poate duce la ciroză și la diabet de tip 2.

Una dintre principalele cauze ale apariției acestei boli este consumul de zahăr, conform healtyfood.com. În urma unui studiu recent s-a descoperit că, deși participanții care au mâncat mult zahăr zilnic nu s-au îngrășat decât cu 2%, ficatul lor a acumulat cu 27% mai multă grăsime.

Medicii recomandă să reducem cantitatea de zahăr consumată zilnic și să adoptăm un regim alimentar sănătos, bazat pe fructe și legume.

Ştiaţi că?

Ficatul cântăreşte 1.500 – 2.000 de grame, e situat în partea dreapta a abdomenului, lângă stomac, şi e la fel de important pentru organism că inima şi plămânii?

Acesta este un adevărat „laborator chimic” şi „centru de dezintoxicare”, care „prelucrează” otrăvuri precum alcoolul sau grăsimile din organism? În plus, generează proteine, enzime şi vitamine fără de care omul nu ar putea trăi.

Colecistul depozitează între mese acidul care face posibilă prelucrarea grăsimilor? Acestea sunt trimise mai departe către intestinul subţire (duoden).

8 lucruri care distrug ficatul

Dr. Roxana Mateescu, medic rezident geriatrie si gerontologie

Rolul principal al ficatului este reprezentat de filtrarea sangelui ce vine din tractul digestiv, inainte de a trece in restul corpului. De asemenea, ficatul detoxifica substantele chimice si metabolizeaza medicamentele.

In plus, ficatul produce importante proteine pentru coagularea sangelui si pentru alte functii. Aflati care sunt obiceiurile nesanatoase care distrug ficatul.

Zahărul

Zaharul nu este bun pentru organism, in general, incepand cu dantura si terminand cu ficatul. Acesta utilizeaza un tip de zahar, denumit fructoza, pentru a crea grasime. O cantitatea prea mare de zahar rafinat duce la acumularea de grasime la nivelul acestuia, ce duce la aparitia bolilor hepatice.

Monoglutamatul de sodiu

Este utilizat pentru a potenta gustul majoritatii produselor in industria alimentara, de la chipsuri la bauturi si mezeluri. Unele studii arata ca aceasta substanta chimica favorizeaza acumularea de grasime si inflamatia ficatului, ce duce la boala hepatica non-alcoolica si la cancer de ficat.

Anumite suplimente din plante

Doar pentru faptul ca pe eticheta scrie „natural” nu inseamna ca este si sigur. Un pericol real este reprezentat de kava kava, o planta ce poate ameliora simptomele menopauzei si ajuta la relaxare. Studiile au aratat ca aceasta poate incetini functiile ficatului, ducand la hepatita si insuficienta hepatica.

Unele tari au interzis aceasta planta, insa este recomandat sa discutati cu medicul inainte de a lua orice tip de supliment alimentar pe baza de plante.

Vitamina A in exces

Vitamina A se intalneste in oua, lapte, fructe si legume, in special in cele de culoare rosie, portocalie si galbena.

Putem intalni vitamina A si in multe suplimente, mai ales pentru faptul ca aceasta imbunatateste vederea, intareste oasele si sistemul imunitar. Insa, in doze mari, vitamina A este toxica pentru ficat. Nu este recomandat sa luati mai mult de 10.000 UI (unitati internationale) de vitamina A pe zi.