Hepatita este o infectie virala a ficatului. Aceasta provoaca inflamatii si leziuni hepatice, ceea ce face dificila functionarea ficatului asa cum ar trebui.
Toate tipurile de hepatita sunt contagioase, dar va puteti reduce riscul vaccinandu-va pentru tipurile A si B sau luand alte masuri preventive.
Hepatita A se raspandeste de obicei prin contactul cu alimente sau apa contaminate. Simptomele se pot lamuri fara tratament, dar recuperarea poate dura cateva saptamani.
De obicei, dispare de la sine in termen de 6 luni, fara nici o consecinta pe termen lung.
Hepatita B poate fi acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung). Se raspandeste prin fluide corporale, cum ar fi sangele si materialul seminal.
Desi hepatita B este tratabila, nu exista nici un remediu pentru aceasta.
Tratamentul timpuriu este esential pentru evitarea complicatiilor, deci este mai bine sa faceti examinari periodice daca aveti un risc. Daca dureaza mai mult de 6 luni, cel mai probabil o sa dezvoltati cancer la ficat sau alte boli.
Persoanele cu hepatita cronica B pot dezvolta ciroza, boli de rinichi sau inflamatii ale vaselor de sange, , si insuficienta hepatica acuta, ce este o afectiune in care functiile vitale ale ficatului se opresc.
Cand se intampla acest lucru, este necesar un transplant de ficat pentru a sustine viata.
Semnele si simptomele hepatitei B variaza de la usoare la severe. Ele apar de obicei la aproximativ una pana la patru luni dupa ce ati fost infectat, desi le-ati putea vedea inca din doua saptamani dupa infectare. Unele persoane, de obicei copii mici, pot sa nu aiba simptome.
Semnele si simptomele hepatitei B pot include durere abdominala, urina inchisa la culoare, febra, dureri articulare, pierderea poftei de mancare, greata si varsaturi, slabiciune si oboseala, ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter).
Hepatita C poate fi, de asemenea, acuta sau cronica. Se raspandeste adesea prin contactul cu sange de la cineva cu hepatita C. Desi de multe ori nu provoaca simptome in stadiile incipiente, poate duce la leziuni permanente ale ficatului in etapele ulterioare.
Hepatita D este o forma grava de hepatita care se dezvolta numai la persoanele cu hepatita B – nu poate fi contractata singura. De asemenea, poate fi acuta sau cronica.
Hepatita E este de obicei cauzata de consumul de apa contaminata. In general, se curata singur in cateva saptamani, fara complicatii de durata.
Cancerul hepatic este mai probabil daca aveti hepatita sau beti prea mult.
Abuzul de alcool poate duce la ciroza. La fel si bolile hepatice grase nealcoolice si cazurile pe termen lung de hepatita B si C.
Dar exista si cazuri cand cancerul apare in ficat, cel mai probabil entru ca s-a raspandit dintr-o alta parte a corpului, cum ar fi plamanii, colonul sau sanii.
Doar cateva tipuri de cancer pot incepe in ficat cum ar fi cancerul cailor biliare sau adenomul cu celule hepatice.
Ca alte modalitatii de a reduce riscul infectarii cu virusul hepatic, incercati intotdeauna sa fiti cat mai precaut.
Nu participati la relatii sexuale neprotejate decat daca sunteti absolut sigur ca partenerul dvs. nu este infectat cu virusul hepatita B sau orice alta infectie cu transmitere sexuala.
Nu consumati droguri ilegale.
Nu Impartiti niciodata ace.
Fiti precaut cu privire la piercing si tatuaj.
Pentru a prevenii virusul hepatic B, va puteti vaccina.
Vaccinul impotriva hepatitei B se administreaza de obicei sub forma de trei sau patru injectii pe parcursul a sase luni. Nu puteti lua hepatita B din vaccin.
Intrebati despre vaccinul impotriva hepatitei B inainte de a calatori. Daca calatoriti intr-o regiune in care hepatita B este frecventa, adresati-va medicului dumneavoastra despre vaccinul impotriva hepatitei B in avans.