Care sunt bolile ficatului si ce semne ne avertizeaza

Exista mai mult de o suta de tipuri diferite de boli ale ficatului. Fiecare are propriul set de simptome. Unele dintre aceste boli includ boli alcoolice hepatice, hepatita, boli hepatice grase si ciroza hepatica.

Ficatul dvs. este un organ important care indeplineste sute de sarcini legate de metabolism, stocarea energiei si detoxifierea deseurilor. Va ajuta sa digerati alimentele, sa le convertiti in energie si sa stocati energia pana cand aveti nevoie de ele.

De asemenea, ajuta la filtrarea substantelor toxice din fluxul sanguin.
Este posibil ca o persoana sa nu simta niciun simptom al starii sale pana nu traieste cu ea de ani de zile.

Multi oameni cu boli de ficat nu arata sau se simt rau, chiar daca le sunt afectate ficatul. La un moment dat in progresia bolii hepatice, deteriorarea poate deveni ireversibila si poate duce la insuficienta hepatica, cancer hepatic sau moarte.

Boala hepatica este un termen general care se refera la orice afectiune care va afecteaza ficatul. Aceste conditii se pot dezvolta din diferite motive, dar toate va pot afecta ficatul si pot afecta functia acestuia.

Multe boli ale ficatului sunt cronice, ceea ce inseamna ca dureaza ani de zile si poate sa nu dispara niciodata.

O categorie a bolilor hepatice cornice sunt si cele autoimune. Acestea apar in urma sistemul imunitar care incearca sa se apare de bacterii, sau virusi, ataca gresit celulele sanatoase din corpul dumneavoastra.

Aici putem include hepatita autoimuna, o afectiune ce determina sistemul imunitar sa va atace ficatul, ducand la inflamatii, sau colangita sclerozanta primara, ce provoaca leziuni treptate ale cailor biliare. In cele din urma, acestea se blocheaza, provocand acumularea bilei in ficat.

Aceste boli pot duce la ciroza sau insuficienta hepatica.

Pot exista si boli de ficat ce sunt afectiuni genetice cum ar fi hemocromatoza, boala Wilson, sau deficitul de alfa-1 antitripsina (AT).
Complicatiile altor boli ale ficatului, in special cele care nu sunt tratate, pot contribui la dezvoltarea cancerului hepatic.

Cancerele de ficat se dezvolta mai intai in ficat. Daca cancerul incepe in alta parte a corpului, dar se extinde la ficat, se numeste cancer secundar la ficat.
Cel mai frecvent tip de cancer la ficat este carcinomul hepatocelular. Tinde sa se dezvolte ca mai multe sporturi mici de cancer in ficat, desi poate incepe si ca o singura tumoare.

Anumite lucruri va pot face sa aveti mai multe sanse de a dezvolta anumite boli ale ficatului. Una dintre cele mai cunoscute este consumul abundent de alcool.

Simptomele bolii hepatice variaza, in functie de cauza principala. Cu toate acestea, exista unele simptome generale care pot indica un fel de boala hepatica, cum ar fi pielea si ochii galbeni, cunoscute sub numele de icter, urina inchisa la culoare, scaun palid, sangeros sau negru, glezne, picioare sau abdomen umflate, greata, scaderea poftei de mancare si oboseala continua.

Daca sunteti ingrijorat, si banuiti ca s-ar putea sa aveti o boala hepatica, cel mai bine este sa faceti o intalnire cu medical dvs. pentru a restrange ceea ce va cauzeaza simptomele.

In functie de simptome, probabil ca veti fi intrebat despre obiceiurile dvs. de a bea si de a manca. Asigurati-va ca le spuneti si despre orice medicament pe baza de reteta sau fara prescriptie medicala pe care il luati, inclusiv vitamine si suplimente.

Multe boli ale ficatului sunt gestionabile daca le prindeti devreme. Lasate netratate, ele pot provoca daune permanente.

Ficatul face multe lucruri care va mentin sanatos. Acest organ transforma substantele nutritive in substante chimice de care are nevoie corpul. El filtreaza otravurile si ajuta la transformarea alimentelor in energie.

Deci, atunci cand ficatul nu functioneaza bine, acest lucru va poate afecta intregul corp.