Deşi dimensiunile lor sunt reduse, aftele bucale creează o serie de efecte negative greu de suportat atunci când îşi fac apariţia în cavitatea noastră bucală.
Mestecatul alimentelor este o adevărată provocare atunci când ai afte care te forţează să mesteci cu mare grijă, cu gura pe jumătate deschisă pentru a nu atinge acele zone şi, de multe ori, acestea se măresc şi creează un disconfort permanent, simţit chiar şi noaptea. Din fericire, ele nu sunt contagioase, dar acesta este, de fapt, singurul lucru pozitiv legat de aftele bucale.
„Aftele sunt răni deschise care se formează în ţesutul moale din interiorul gurii, de obicei, pe buzele interioare, obraji, gingii şi limbă. Sunt albe şi rotunde, cu un inel de culoare roşie în jurul marginii exterioare.
În funcţie de mărimea lor, pot rezista până la 3 săptămâni în cavitatea bucală. Nu se ştie exact care este cauza, dar, în general, sunt declanşate de leziuni minore, cum ar fi muşcarea obrazului, iritanţi, stres, deficienţe nutriţionale şi alergii alimentare.
Dar asta nu este tot, aftele bucale pot fi cauzate, de asemenea, de modificări hormonale, de un sistem imunitar slăbit şi de prezenţa celor doi cromozomi X, de aceea femeile sunt mai susceptibile de a le avea decât bărbaţii”
Cauzele aftelor bucale
Aftele bucale sunt cauzate de Candita albicans, un fung ce poate fi regasit in mod normal la nivelul cavitatii bucale si a tractului digestiv. In mod normal sistemul imunitar are rolul de a mentine echilibrul acestui fung in organism. In momentul in care sistemul imunitar este deprimat, acesta nu mai are capacitatea de a preveni in mod eficient aparitia aftelor bucale.
Alte cauze ale aftelor bucale sunt:
diabet;
fluctuatii hormonale;
fumat;
anumite tratamente medicamentoase precum cele pe baza de antibiotice, corticosteroizi,
anticonceptionale, chimioterapie si terapie cu radiatii;
alinierea anormala a dintilor. Acest lucru duce la ruperea mucoasei membranare, facilitand ulei purtator aparitia aftelor bucale.
Nou-nascutii sunt mult mai predispusi riscului de aparitie a aftelor bucale ca urmare a eficientei scazute a sistemului imunitar. In aceasta situatie, sugarii pot transmite, prin momentul alaptarii, infectia fungica si mamei. Acelasi tip de fung este responsabil de aparitia iritatiei cauzate de scutece ( eritem fesier).
Simptomele aftelor bucale
Aftele bucale se manifesta simptomatic astfel:
prezenta unei leziuni proeminente, cremoase, de culoare alba sau galbena la nivelul cavitatii bucale;
durere;
sangerari;
craparea pielii din colturile gurii;
pierderea temporara a gustului;
senzatie asemanatoare celei mestecarii unei bucati de bumbac;
dificultati de inghitire.
Aftele bucale apar de cele mai multe ori pe limba, zona interioara a obrajilor, gingii, esofag, in spatele gatului, pe cerul gurii. In situatii severe, aceasta infectie se poate raspandi si la nivelul pielii, ficatului si plamanilor, fiind insotita de febra.
Remedii pregatite acasa pentru afte bucale
Aplicati la nivelul zonei afectate ulei de cocos pur, nerafinat. Lasati acest remediu de actioneze timp de 10-15 minute.
Dizolvati 1/2 lingurita de sare intr-un pahar cu apa calda. Clatiti cavitatea bucala cu aceasta solutie salina. Ca alternativa la acest remediu puteti inlocui sarea cu otet de mere.
Alte remedii naturiste pentru tratarea aftelor bucale sunt uleiul de oregano, uleiul de cuisoare si uleiul de arbore de ceai. Aceste remedii detin efecte antifungice asupra organismului si trebuie folosite in combinatie cu uleiul de cocos.
Femeile care alapteaza pot folosi oricare dintre aceste uleiuri in combinatie cu un ulei purtator pentru a preveni transmiterea aftelor bucale la sugar.
Lasati, peste noaspte, in apa cateva seminte de banan. A doua zi pisati semintele si aplicati pasta obtinuta la nivelul zonei afectate.
Clatiti cavitatea bucala cu iaurt simplu. Administrati acest remediu de cateva ori pe zi.
Dieta pentru aftele bucale
Includeti in alimentatia dumneavoastra ceapa, usturoi, iaurt, cocos, lapte de cocos si lapte batut. Proprietatile antimicrobiene ale acestor mancaruri sunt eficiente pentru combaterea in mod eficient a aftelor bucale.
Aplicati extract de seminte de grapefruit.
Consumati mancaruri bogate in vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, fier si zinc.
Evitati fumatul.
Mentineti o igiena orala corespunzatoare.