Ouale sunt foarte bogate in vitamine (A, D, E, B1, B2, B7, B12…), antioxidanti, minerale (fosfor, magneziu, seleniu, zinc, fier) si proteine. Ele ajuta la hranirea diferitelor tesuturi ale corpului, intaresc oasele si dintii, imbunatatesc functia creierului si lupta impotriva imbatranirii si a bolilor cardiovasculare.
– Imbunatateste functia si sanatatea creierului
Ouale sunt o sursa excelenta de colina, o componenta a membranelor noastre celulare care este foarte importanta pentru sustinerea dezvoltarii creierului, imbunatatirea memoriei si sintetizarea neurotransmitatorului acetilcolina. In plus, ouale sunt un aliment bun pentru gravide atata timp cat sunt spalate bine si consumate bine gatite. In plus, ouale reduc riscul de boli hepatice si leziuni musculare.
– Pastreaza o vedere buna
Ouale contin luteina si zeaxantina, carotenoizi puternici care sunt necesari pentru o vedere buna. Astfel, consumul zilnic de oua ar reduce riscul degenerescentei maculare cauzate de varsta si ar proteja ochii de efectele nocive ale razelor solare, reducand in acelasi timp posibilitatea cataractei cu 50%.
– Hraneste muschii si oasele
Consumul de oua ofera suficiente proteine pentru a va alimenta muschii. Ouale contin, de asemenea, o cantitate mare de vitamina D si calciu, care sunt necesare pentru dezvoltarea si sanatatea oaselor si a dintilor. Vitamina D permite o mai buna absorbtie a calciului in organism, in timp ce calciul este necesar pentru coagularea sangelui, semnalele nervoase si contractiile musculare.
– Ajuta la pierderea in greutate
Ouale sunt foarte sarace in calorii. Prin urmare, consumul lor in timpul micului dejun poate reduce cantitatea de alimente pe care o consumi in timpul zilei, intrucat au un indice de satietate ridicat. Acest lucru duce la pierderea in greutate si la scaderea grasimii corporale.
– Creste energia
Un singur ou poate furniza 15% din doza zilnica recomandata de vitamina B2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, care ajuta organismul sa transforme alimentele in energie. Ouale contin si zinc, care este esential pentru un sistem imunitar sanatos si, de asemenea, ajuta la transformarea alimentelor in energie.
– Ofera aminoacizi esentiali:
Corpul uman are nevoie de 11 aminoacizi, iar oul singur ofera 9 dintre cei mai esentiali. Acesti aminoacizi accelereaza productia de hormon de crestere si ajuta la cresterea masei musculare, ajutand organismul sa reziste la oboseala. Insuficienta unuia dintre acesti aminoacizi poate avea diverse consecinte asupra organismului nostru.