Remedii naturiste pentru stimularea circulatiei periferice

Durerile care apar la nivelul membrelor in timpul mersului sau in repaus, senzatia de picioare grele, toate sunt semne ca aveti o circulatie periferica deficitara.

Este important sa adoptati un stil de viata sanatos care sa includa o dieta bogata in vitaminele A, C, E, PP, dar si multa miscare si exercitii fizice usoare (mersul pe bicicleta, plimbarea, inotul).

Circulatia periferica defectuoasa poate fi imbunatatita si cu ajutorul plantelor medicinale. Iata cateva remedii naturiste pentru stimularea circulatiei perifierice:

Infuziile de sulfina, mesteacan sau urzica, decoctul de coada-calului sau radacina de osul-iepurelui, singure sau in combinatie. Se beau 2 cani pe zi, intre mese. Efecte benefice are si ginkgo biloba prin actiunile vasoprotectoare si antiinflamatoare.

In acelasi timp, are actiune antioxidanta puternica, protejand organismul de radicalii liberi care produc imbatranirea celulelor, aparitia bolilor cardiovasculare, degenerative si afectiunilor maligne.

Ginkgo biloba se consuma sub forma de ceai (infuzie, 2-3 cani/zi), tinctura (30-40 de picaturi de 3 ori/zi, inainte de mese) sau comprimate (40 mg de 2-3 ori/zi).

Se pot folosi si fiole care contin extract din frunze de ginkgo biloba si miere, sau in asociere cu laptisor de matca ori ginseng. Se administreaza 1-2 fiole/zi.

Paducelul se poate utiliza ca infuzie, 1 cana/zi sau tinctura, 10-15 picaturi de 3 ori pe zi, diluate in 50 ml de apa, timp de 30 de zile.

Consumati alimente bogate in resveratrolul, precum strugurii. Acest antioxidant are efecte favorabile asupra circulatiei periferice. Astfel, previne agregarea plachetara si favorizeaza mentinerea integritatii peretelui endotelial al vaselor de sange.

Gemoterapia cu muguri de castan comestibil si salbatic, timp de 2-3 luni, este deosebit de eficienta. Efecte pozitive la nivelul circulatiei au si usturoiul, ceapa, afinele, macesele.

Usturoiul, ca atare (se consuma zilnic 2-3 catei cruzi, zdrobiti), sau sub forma de decoct: 2-3 catei zdrobiti, fierti in 200 ml de apa sau lapte, timp de 15 minute.

Intreaga cantitate se bea pe parcursul unei zile. Se poate administra si tinctura de usturoi, 10 picaturi de 2 ori/zi sau capsulele de usturoi, 1-2/zi, 2 saptamani.

Sucul de ceapa rosie se consuma diluat cu apa. Afinele si macesele, consumate ca atare sau sub forma de suc proaspat, tonifica peretii vasculari, stimuleaza circulatia sangvina si calmeaza durerea.

Masaje usoare, in sens ascendent, cu creme si geluri ce contin plante cu actiune vasoprotectoare: castan, sulfina, musetel, salvie, coada-soricelului, arnica, urzica, spanz.

Acestea cresc tonusul si elasticitatea vaselor sangvine, elimina staza venoasa si imbunatatesc circulatia la acest nivel;

Baile de picioare cu uleiuri esentiale de menta, eucalipt, rozmarin, chiparos, in combinatie cu tinctura de arnica, efectuate aproximativ 10 minute, sunt relaxante si reconfortante, inlaturand durerea si stimuland circulatia sangelui;

Se adauga in cada de baie 2-3 picaturi de ulei aromat de menta, eucalipt si rozmarin, cu efect decongestiv si calmant. De asemenea, se pot adauga 10-15 g de tinctura de arnica, ce stimuleaza circulatia si inlatura durerea;

Dusurile scotiene (bai cu apa rece la nivelul picioarelor, alternand cu bai cu apa calda) efectuate de mai multe ori pe zi au efect stimulant asupra circulatiei sangvine.

Se mai pot face bai cu apa calduta, o data la doua zile, in care se amesteca infuzie concentrata din radacina de urzica si frunze de nuc. Baia dureaza aproximativ 10 minute.