Alimente pe care nu ar trebui sa le tii in frigider

Nu toate alimentele se pastreaza mai bine la temperatura scazuta. Iata cateva pe care trebuie sa le tii departe de frigider.

Pepenele galben – pepenele galben, netaiat inca, ar trebui sa fie lasat la temperatura camerei intrucat, pe masura ce se coace mai mult, devine mai dulce si mai gustos. Bineinteles, dupa ce acesta este taiat, trebuie depozitat in frigider pentru a nu isi pierde calitatile.

Rosiile – la fel ca si pepenele galben, si rosiile au nevoie de cateva zile petrecute la temperatura camerei pentru a-si potenta aroma.

Cartofii – depozitarea in frigider a alimentelor care contin amidon nu este indicata. Asta pentru ca amidonul, la temperaturi scazute, se transforma in zaharuri, ceea ce inseamna ca brusc, cartoful va capata un gust prea dulce si o textura schimbata. Mai degraba, depoziteaza cartofii intr-o punga de hartie, pe care o vei tine intr-un loc uscat si racoros.

Painea – e posibil sa fii tentat sa tii painea la frigider, pentru a evita mucegairea acesteia. Insa daca obisnuiesti sa depozitezi painea in frigider, aceasta va capata o textura uscata si un gust ranced. Mai degraba, investeste intr-o cutie pentru depozitarea painii sau congeleaza painea pentru a o avea mereu la indemana atunci cand esti intr-o situatie limita.

Mierea – temperaturile joase determina cristalizarea mierii, asa ca daca iti doresti o miere cu textura ideala, obisnuieste-te sa o depozitezi intr-un dulap, la temperatura camerei.

Cafeaua – boabele, dar si cafeaua rasnita, absorb mirosurile, ceea ce inseamna ca daca tii cafeaua la frigider, aceasta va absorbi toate mirosurile de mancare din frigider. Depoziteaza cafeaua intr-un recipient care se inchide ermetic, pentru a-i conserva aroma pentru perioade indelungate, iar recipientul tine-l la temperatura camerei.

Busuiocul – spre deosebire de alte ierburi, busuiocul se ofileste la temperaturi scazute si are tendinta sa absoarba mirosurile din frigider. Mai degraba, pune busuiocul intr-un pahar cu apa, pe care il vei tine pe blatul de bucatarie.

Ceapa – ceapa rezista mai mult timp daca este tinuta la frigider, insa isi pierde textura crocanta, devenind moale.

Fructele citrice – citricele precum lamaia, portocala sau grepfrutul ar trebui tinute la temperatura camerei, nu la frigider. Gustul acestora este mai accentuat la temparatura camerei decat daca sunt tinute la rece.

Untul de arahide – untul de arahide tinut la frigider capata o textura mai groasa. Lasa untul de arahide la temperatura camerei si acesta va ramane tartinabil, iar aroma sa va fi mai intensa.

Bananele – daca sunt tinute la frigider, banenele se vor innegri. Interiorul acestora nu este afectat, insa coaja da.

Uleiurile – uleiurile capata o textura ingrosata daca sunt tinute la frigider, iar culoarea acestora devine usor opaca. Uleiurile pot fi tinute fara probleme la temperatura camerei. Singura exceptie o fac uleiurile din nuci, care trebuie tinute la temperaturi scazute pentru ca altfel se altereaza.

Produse de patiserie – produsele de patiserie tinte la frigider vor capata o textura mai uscata, gustul acestora fiind afectat de temperatura joasa. Mai degraba, tine produsele de patiserie de temperatura camerei. Exceptie o fac produsele de patiserie care contin creme sau tot felul de umpluturi ce se pot altera.

Ketchupul – acest sos atat de popular, pe baza de rosii, nu trebuie tinut la frigider, in ciuda faptului ca cei mai multi dintre noi obisnuim sa facem asta. Aciditatea crescuta a ketchupului impiedica multiplicarea bacteriilor, facand imposibila alterarea acestui sos. Atat rosiile, cat si otetul din ketchup, fac din acesta un sos cu pH foarte acid.