Osteoporoza: Ce este? Simptome si Tratament

Osteoporoza este caracterizata prin reducerea paralela a mineralelor osoase si matricei osoase astfel incat osul este in cantitate scazuta, dar cu o compozitie normala procentual.

In orice moment, densitatea osoasa depinde atat de varful densitatii osoase atins pe parcursul dezvoltarii, cat si de pierderea osoasa ulterioara din perioada adulta. Astfel osteopenia poate fi consecinta cresterii osoase pubertare deficiente, a pierderii osoase accelerate in viata adulta sau a ambelor mecanisme.

Inainte de a porni in cautarea raspunsurilor la aceste intrebari, ar fi bine sa stim care sunt factorii care influenteaza sanatatea osului.

In mod obisnuit, osul se gaseste intr-o permanenta activitate de resorbtie si formare, dupa 30-35 de ani densitatea osoasa incepand sa scada. La femei, pierderea osoasa se accelereaza dupa menopauza, cand scade dramatic secretia de hormoni estrogeni si progesteron, care au un rol protector.

Exista hormoni care accelereaza remodelarea (hormonul paratiroidian, tiroxina, vitamina D, hormonul de crestere) si altii care o diminueaza (calcitonina, estrogenii).

Hormonii nu sunt insa totul. Alti factori precum rasa, factorii genetici, alimentatia, exercitiul fizic si modul de viata sunt foarte importanti in ceea ce priveste rata pierderii osoase in menopauza chirurgicala sau naturala. Fumatul, alcoolismul, sedentarismul si obezitatea sunt factori care sporesc riscul de osteoporoza.

Menopauza, rasa si factorii genetici fiind inevitabili, domeniul in care putem interveni este stilul de viata prin invatarea unor comportamente care s-au dovedit a fi utile prevenirii si ameliorarii osteoporozei.

Cum diagnosticam osteoporoza?

Cea mai buna metoda de diagnosticare a osteoporozei in momentul de fata este osteodensitometria prin absorbimetrie cu raze X. Masoara indici specifici, scorul T fiind cel mai important. Diagnosticul de osteoporoza se pune cand scorul T este mai mic sau egal cu 2,5, iar de osteopenie – cand acest scor se gaseste intre -1 si -2,5.

Simptomele osteoporozei

Etapele timpurii ale osteoporozei nu cauzeaza simptome sau semne de avertizare. In cele mai multe cazuri, persoanele cu osteoporoza nu stiu ca au aceasta afectiune pana cand au o fractura.

Daca apar simptome, unele dintre cele mai timpurii pot include:

putere de prindere slaba

unghii slabe si fragile

Fara un tratament adecvat, osteoporoza se poate inrautati. Pe masura ce oasele devin mai subtiri si mai slabe, riscul de fractura creste.

Mai tarziu, in cursul bolii, pot aparea brusc dureri ascutite. Durerea poate sa nu radieze (sa se raspandeasca in alte zone); aceasta poate fi agravata de o activitate care pune greutate in zona, poate fi insotita de sensibilitate si, in general, incepe sa scada intr-o saptamana. Dar, exista cazuri in care durerea poate dura mai mult de trei luni.

Simptomele osteoporozei severe pot include o fractura de la o cadere sau chiar de la un stranut puternic sau tuse. Acestea pot include, de asemenea, dureri de spate sau gat, sau pierderea inaltimii. Aceste ultimele doua simptome pot fi cauzate de o fractura de compresie. Aceasta este o pauza intr-una din vertebrele din gat sau din spate, care este atat de slaba incat se rupe sub presiunea normala din coloana vertebrala.

Stabilirea diagnosticului de osteoporoza

Pentru a verifica osteoporoza, medicul va analiza istoricul medical si va efectua un examen fizic. De asemenea, se pot efectua teste ale sangelui si urinei pentru a verifica conditiile care pot provoca pierderea osoasa. In cazul in care medicul dumneavoastra considera ca este posibil sa aveti osteoporoza sau ca aveti riscul de a dezvolta osteoporoza, probabil ca va sugera un test de densitate osoasa.

Acest test se numeste densitometrie osoasa sau absorbtie cu raze X cu energie duala. Utilizeaza raze X pentru a masura densitatea oaselor in incheieturi, solduri sau coloana. Acestea sunt cele trei zone cu cel mai mare risc de osteoporoza.

Acest test nedureros dureaza intre 10 si 30 de minute.

Radiografiile traditionale nu pot masura densitatea osoasa, dar pot identifica fracturile coloanei vertebrale. Densitatea minerala osoasa trebuie masurata prin tehnici mai specializate. Sunt disponibile mai multe tipuri de teste, dar cel mai frecvent utilizat este DXA (absorbtie cu raze X cu dubla energie).

DXA este un test cu radiatie scazuta, capabil sa detecteze procente destul de mici ale pierderii osoase. Este utilizat pentru a masura densitatea osului coloanei vertebrale si soldului si poate masura, de asemenea, densitatea osoasa a intregului schelet. Exista mai multe tipuri de optiuni de testare:

DXA (DXA periferic) masoara masa osoasa la antebrat, deget si calcai.

SXA (absorbtivometria cu raze X cu o singura energie) masoara calcaiul sau incheietura mainii.

DPA (absorbtia cu foton dual) masoara coloana vertebrala, sold sau corpul total.

SPA (absorbtivometria cu un singur foton) masoara incheietura mainii.

QCT (Tomografia computerizata cantitativa) masoara coloana vertebrala sau soldul

PQCT (QCT periferic) masoara antebratul.

QUS (Ultrasunete cantitative) utilizeaza unde sonore pentru a masura calcaiul sau degetul.

Factori de risc pentru osteoporoza

Femeile sunt supuse la un risc mai mare decat barbatii, in special femeile care sunt subtiri sau au un cadru mic, precum si cele de varsta inaintata.

Femeile care sunt albe sau asiatice, in special cele cu un membru al familiei cu osteoporoza, prezinta un risc mai mare de a dezvolta osteoporoza decat alte femei.

Femeile care sunt postmenopauzale, inclusiv cele care au provocat menopauza precoce sau chirurgicala, prezinta un risc mai mare.

Fumatul, tulburarile de alimentatie, cum ar fi anorexia nervoasa sau bulimia, cantitati scazute de calciu in dieta, consumul de alcool, stilul de viata inactiv si utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii si anticonvulsivantii, sunt de asemenea factori de risc.

Artrita reumatoida in sine este un factor de risc pentru osteoporoza.

Avand un parinte care a avut osteoporoza este un factor de risc pentru descendenti.

Tratament medicamentos pentru osteoporoza

Medicamentele sunt folosite atat pentru prevenirea cat si pentru tratarea osteoporozei. Unele medicamente incetinesc rata pierderii osoase sau cresc grosimea osoasa. Chiar si cantitati mici de crestere a oaselor noi va pot reduce riscul de deformare a oaselor.

Medicamentele care ajuta la tratarea si prevenirea pierderii osoase includ:

Bifosfonati. Acestia includ alendronat (Fosamax), ibandronat (Boniva), risedronat (Actonel) si acid zoledronic (Reclast).

Calcitonina (Calcimar sau Miacalcin). Acesta este un hormon natural care ajuta la reglarea nivelului de calciu in corpul dumneavoastra si face parte din procesul de construire a oaselor. Calcitonina amelioreaza de asemenea durerea cauzata de fracturile de compresie a coloanei vertebrale.

Denosumab (Prolia). Se utilizeaza pentru a trata persoanele care prezinta un risc crescut de fracturi osoase legate de scaderea densitatii osoase.

Teriparatida (Forteo). Este utilizat pentru tratamentul barbatilor cat si pentru femeile in postmenopauza care au osteoporoza severa si care prezinta un risc crescut de fracturi osoase.
Raloxifen (Evista).

Acest medicament este un modulator selectiv al receptorilor de estrogen.
Terapia hormonala nu este de obicei recomandata majoritatii femeilor care au osteoporoza. Dar daca aveti un risc crescut si nu puteti lua alte medicamente, medicul va poate recomanda in anumite circumstante.

Tratament naturist pentru osteoporoza

Unii oameni ar putea avea nevoie de medicamente pentru tulburari osoase grave. Chiar daca luati decizia de a lua medicamente, abordarea naturala poate oferi beneficii clare si de lunga durata. Puteti opta pentru aplicarea de uleiuri esentiale in zonele dureroase, pentru a mari densitatea osoasa si sa incercati aroma-terapia.

Doua alte lucruri vitale pe care trebuie sa le luati in considerare pentru a imbunatati densitatea osoasa sunt exercitiul de greutate si expunerea la soare.

Exercitiile de greutate de 3 ori pe saptamana timp de 30 de minute si 20 de minute de minute de expunere la soare zilnic, va pot ajuta in ameliorarea durerilor cauzate de osteoporoza. De asemenea, stationarea pe platformele de vibratii timp de 5-20 de minute pe zi poate imbunatati densitatea osoasa.

Suplimentele naturale sunt, de asemenea, recomandate:

Magneziu (500 mg zilnic) – Magneziul este necesar pentru un metabolism adecvat al calciului.

Calciu (1000 mg zilnic) – Alegeti citratul de calciu care este cel mai bine absorbit.

Vitamina D3 (5 000 IU pe zi) – Vitamina D ajuta la imbunatatirea absorbtiei calciului.

Vitamina K2 (100 mcg pe zi) – Este necesara pentru a forma proteina critica pentru formarea osoasa. Luati suplimente de vitamina K2 de inalta calitate, sau mancati mai multe alimente bogate in vitamina K.

Strontiu (680 mg zilnic) – Poate ajuta la imbunatatirea densitatii osoase.