Litiaza biliara – la cine apare, care sunt simptomele, complicatiile si tratamentul

Vezica biliara (colecistul) este un sac de dimensiuni mici, situat imediat sub ficat si are rolul de a depozita bila secretata de ficat. Bila are functia de digestie a grasimilor si este eliminata din vezica biliara in intestinul subtire prin intermediul canalelor biliare.

Litiaza biliara este o afectiune a vezicii biliare si consta in prezenta calculilor la acest nivel. Calculii biliari au dimensiuni variabile si sunt formati din colesterol si alti constituenti ce se gasesc in bila.

Se formeaza atunci cand exista o cantitate prea mare de colesterol in bila sau atunci cand vezica biliara nu isi indeplineste functia normal.

Majoritatea nu ridica probleme, insa daca ajung sa blocheze un canal biliar, atunci necesita tratament.

Ce este litiaza biliara?

Litiaza biliara reprezinta prezenta de calculi (pietre) in interiorul vezicii biliare (colecistului) si a cailor biliare (conducte anatomice care transporta bila de la ficat la intestin).

1.fundul colecistului

2.corpul colecistului

3.infundibul

4.canalul cistic

5.canal hepatic comun

6.canal coledoc

La cine apare litiaza biliara ?

Sunt mai predispuse la aceasta afectiune femeile, supraponderalii, persoanele care au antecedente familiale de litiaza, cei care au un nivel crescut de colesterol sau trigliceride, femeile care urmeaza tratament cu estrogeni in postmenopauza, gravidele.

Factorii favorizanti sunt regimul alimentar dezordonat cu alimentatie bogata in grasimi, hipercalorica, sedentarismul, constipatia, surmenajul.

Care sunt principalele simptome?

Durerea este principalul simptom si apare in regiunea epigastrica (zona stomacului) si a hipocondrului drept (subcostal drept) si poate iradia (se poate intinde) in spate si umarul drept.

Durerea poate apare brusc si nu se calmeaza la incercarile bolnavului de a obtine o pozitie confortabila, impiedica respiratia profunda, poate avea caracter postprandial (dupa masa) sau nocturn si durata variabila de la zeci de minute la ore sau zile. Poate fi o durere intermitenta manifestandu-se ca niste crize periodice (colica biliara) sau este continua, nu se calmeaza usor in cazul aparitiei complicatiilor.

Greturi si varsaturi – de la gust amar matinal la varsaturi alimentare, bilioase (verzui) care calmeaza intr-o mare masura durerea.

Inapetenta

Febra – semn al aparitiei complicatiilor (colecistita acuta).

Icterul, urini hipercrome (inchise la culoare), scaune decolorate-semn al migrarii unor calculi in calea biliara principala cu obstructie coledoc.

Evolutia litiazei biliare

Exista forme fara simptomatologie, la care calculul este descoperit in urma unei ecografii de rutina, forme cu simptomatologie clara cu durere in hipocondrul drept, varsaturi, alterarea starii generale si forme complicate asociate cu febra si icter.

Cum se pune diagnosticul de Litiaza biliara, Colica Biliara, Colecistita acuta?

Litiaza biliara este diagnosticata cel mai frecvent ecografic, in cursul unei ecografii de rutina, sau efectuata pentru o alta afectiune.

Colica biliara asociaza litiazei si o simptomatologie caracteristica – imaginea ecografica in acest caz este usor modificata fata de o litiaza biliara asimptomatica. Colecistita acuta asociaza o simptomatologie mai intensa decat in colica la care se poate asocia febra. Ecografic colecistul are peretii ingrosati, inflamati, iar testele de laborator sunt modificate (cresterea leucocitelor).

Care este tratamentul?

In timpul puseelor dureroase se pot administra antispastice, antialgice, antiemetice (impiedica varsatura) cu rol in ameliorarea simptomatologiei aceasta medicatie insa, nu va face ca pietrele sa dispara, pacientul prezentand in timp alte si alte pusee dureroase, cu dezvoltarea complicatiilor infectioase (colecistita acuta, gangrena, perforatie), mecanice (migrarea unui calcul in coledoc cu aparitia icterului), etc.

De aceea tratamentul chirurgical este indicat de la inceput, de indata ce pacientul afla ca este purtatorul unor calculi asimptomatici sau simptomatici – bineinteles interventia este mai facila ,riscul unei conversii din chirurgie laparoscopica in deschisa este mai mic. Pacientul nu trebuie sa astepte complicatiile – cu siguranta acestea isi vor face simtita prezenta daca pacientul nu a ales o metoda chirurgicala de la inceput.

Ce posibilitati de tratament chirurgical exista?

Operatia presupune indepartatrea colecistului (fierea), deci a rezervorului in care se formeaza calculii (pietrele). Aceasta operatie se poate realiza in doua moduri: laparoscopic si pe cale deschisa.

Sa aleg sa ma operez laparoscopic sau deschis?

Laparoscopia are numeroase avantaje: operatia se realizeaza prin miniincizii, cea mai mare de 1 cm, sub controlul unei camere video miniaturizate (laparoscopul) introdusa in abdomen prin una din incizii si cu ajutorul unor pense chirurgicale lungi si subtiri special concepute pentru chirurgie laparoscopica. Recuperarea dupa laparoscopie este mult mai rapida (practic puteti pleca acasa a doua zi), cicatricile sunt mult mai estetice, durerea si suferinta sunt cu mult reduse fata de interventia clasica.

Chirurgia clasica inseamna in primul rand incizie mediana sau subcostala dreapta de 12-15 cm si trebuie sa fie rezervata cazurilor care nu pot fi realmente rezolvate laparoscopic. Desi interventia indeparteaza acelasi colecist, recuperarea este mai dificila iar durerea postoperatorie mai mare.

Cum va fi anestezia?

Acest tip de interventie fie ca este clasica sau laparoscopica se realizeza cu un singur tip de anestezie-anestezie generala (veti fi complet adormit).

Ce se intampla inainte si dupa operatie?

Pentru internare veti avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastra de familie, si adeverinta de salariat sau talon pensie care sa ateste calitatea dumneavoastra de asigurat.

Practic veti fi spitalizat in dimineata operatiei, veti face un dus cu o solutie antiseptica, zona operata va fi epilata, vi se va explica interventia si eventualele riscuri. Inaintea interventiei veti fi consultat de un medic anestezist.

Dupa operatie vi se vor administra medicamente impotriva durerii, veti fi mobilizat si alimentat treptat. Exista posibilitatea sa aveti tub de dren care va fi scos inaintea externarii. Avand in vedere ca in majoritatea cazurilor veti fi operat laparoscopic veti fi externat in cea de a doua zi. Un regim alimentar ar fi de urmat o scurta perioada.

Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operatie. Se poate ca dupa operatie sa dezvoltati tulburari de tranzit (diaree) care se rezolva in cateva luni. In primul an de la operatie pentru a avea cicatrici cat mai putin vizibile este bine sa evitati expunerea miniinciziilor direct la soare.