Lacrimarea ochilor sau epifora este o afectiune definita ca o lacrimare excesiva. Lacrimile lubrifiaza ochii si ii ajuta sa indeparteze corpurile straine si sa tina praful la distanta.
Atunci cand se produc prea multe lacrimi, canalele lacrimale se pot infunda. Problema poate aparea la orice varsta, insa este mai des intalnita in cazul copiilor si seniorilor.
Exista mai multe cauze ale lacrimarii ochilor, pe langa infundarea canalelor lacrimale de care aminteam mai sus.
De ce lacrimeaza ochii?
Printre cauzele lacrimarii ochilor se numara si faptul ca unele persoane se nasc cu aceste canale lacrimale dezvoltate insuficient. Nu este deloc neobisnuit ca un nou-nascut sa se confrunte cu aceasta problema. In general, ea dispare in decurs de cateva saptamani, pe masura ce canalele se dezvolta. De asemenea, blocarea canalelor este o alta cauza a lacrimarii ochilor.
Acestea se pot ingusta, ca urmare a unei inflamatii, iar lacrimile sunt, practic, blocate. Lacrimile care raman blocate in sacul lacrimal cresc riscul de infectie a zonei, iar ochiul va produce un lichid lipicios, agravand problema.
Principalele cauze ale lacrimarii excesi
• Canale lacrimale insuficient dezvoltate. Lacrimarea ochilor poate sa apara la personalele care au din nastere canalele lacrimale insuficient dezvoltate, cum este cazul bebelusilor, insa problema se rezolva de la sine, odata cu dezvoltarea canalelor.
• Sindromul de ochi uscat. Acest sindrom duce la lacrimarea in exces a ochilor. Mai exact, s-ar putea sa ai aceasta problema deoarece corpul tau nu produce destule lacrimi, acestea uscandu-se prea repede sau nu au echilibrul corect intre apa, uleiuri si mucus.
• Conditiile meteorologice. De exemplu, vantul puternic sau expunerea la soare pot determina aparitia acestei reactii la nivelul ochilor.
• Obiecte straine. Situatiile in care ne intra ceva in ochi – praf, sau o banala geana – pot declansa lacrimarea excesiva a ochilor. Mai mult, murdaria, nisipul pot zgaria exteriorul globului ocular, corneea. In cazul in care aceste lucruri se intampla, ochiul tau va deveni rosu si extrem de sensibil la lumina.
Nu trebuie sa te panichezi, deoarece in timp, aceste zgarieturi se vindeca repede, de regula, in 2 zile, insa este important sa mergi la medicul specialist oftalmolog fiindca este posibil sa ai nevoie de tratament pentru a preveni o infectie.
• Conjunctivita. Este cea mai frecventa cauza de lacrimare a ochilor in cazul copiilor. Ochiul devine rosu, apare senzatia de mancarime si persoana in cauza simte ca i-a intrat nisip in ochi si apare lacrimarea excesiva. De multe ori, conjuctivita este de cauza bacteriana sau este provocata de virusi, iar tratamentul este prescris obligatoriu numai de medicul specialist oftalmolog.
• Alergiile. Anumiti factori alergeni – polenul, praful, mucegaiul – pot determina declansarea unei alergii care sa se manifeste prin lacrimarea excesiva a ochilor. Si in astfel de situatii, se impune prezenta la medicul alergolog si urmarea unui tratament.
• Probleme cu glandele uleioase. Mai exact, glandele mici de pe marginea pleoapei, numite glande meibomiene, produc o substanta care ne ajuta sa ne pastram sanatatea ochilor. Mai mult, acestea impiedica ca ochiul sa se usuce prea repede. In cazul in care aceste glande se blocheaza si nu produc suficient ulei, ochiul tau devine iritat si apos.
Compresele calde pe ochi sunt o modalitate de a ajuta glandele sa functioneze normal din nou.
• Blefarita. Este o inflamatie a pleoapelor, mai exact in zonele superioare si inferioare. Afectiunea provoaca intepaturi, usturile, inrosirea ochiului, mancarime si lacrimare excesiva.
Cauzele bleferitei sunt multiple, de la anumite tulburari digestive, la boli infectioase, la tulburari endocrine, alergii bacteriene, dar si de la praf, frig, cosmetice. Mai mult, blefarita este una dintre cauzele care duce la sindromul de ochi uscat. Tratamentul este recomandat numai de medicul specialist.
Tratamentul lacrimarii excesive
Lacrimarea ochilor se trateaza in functie de severitate si, desigur, in functie de cauze. In cazurile usoare, problema poate trece pur si simplu de la sine, insa trebuie monitorizata de oftalmolog. In cazul in care aveti conjunctivita sau o infectie a ochilor, aceasta se poate rezolva cu ajutorul antibioticelor.
Daca aveti canalele blocate, se poate interveni chirurgical si se poate crea un nou canal, astfel incat lacrimile sa ocoleasca partea blocata. Se mai poate prescrie tratament pentru alergii etc. La bebelusi se curata ochii cu ser fiziologic si se urmareste evolutia.
Daca resimtiti durere in jurul ochilor, aveti senzatie de corp strain, nu mai vedeti clar, trebuie sa cereti ajutor de specialitate. Lacrimile artificiale sau compresele aplicate timp de cateva minute pot fi de mare ajutor. In cazul in care problema persista, mergeti la oftalmolog.