Hipertiroidismul: Simptomele care iti arata ca suferi de aceasta boala

Hipertiroidismul desemneaza o stare caracterizata prin exces de hormoni tiroidieni in organism, printr-o productie excesiva.

Poate exista si exces de hormoni tiroidieni prin aport din exterior (de exemplu pacienti care iau tratament cu hormoni tiroidieni fara sa fie necesar sau doze mai mari decat ar avea nevoie)- tireotoxicoza iatrogena.

Cauzele cele mai frecvente de hipertiroidism (pana la 95% din cazuri) sunt boala Basedow-Graves, gusa polinodulara hipertiroidizata si adenomul toxic tiroidian.

Exista cauze mai rare: adenom hipofizar secretant de TSH (un nodul la nivelul hipofizei care secreta TSH si creste astfel productia de hormoni tiroidieni), hipertiroidism gestational (o forma de hipertiroidism care apare in primul trimestru de sarcina si are evolutie autolimitanta), tumori trofoblastice (mola hidatiforma, coriocarcinomul- boli care apar in cadrul unei sarcini), hipertiroidism indus de iod, carcinom tiroidian hiperfunctional.

Este important sa se stabileasca cauza exacta a hipertiroidismului deoarece evolutia bolii si tratamentul pot fi diferite.

Boala Basedow-Graves este o boala tiroidiana autoimuna (organismul produce anticorpi care stimuleaza tiroida sa sintetizeze hormoni in exces).

In general exista o predispozitie genetica pentru aceasta afectiune care combinata cu factori de mediu (de exemplu tratamentul cu interleukina1 alfa, interleukina 2, interferon alfa si gama, fumatul, stresul) poate duce la declansarea bolii. Boala Basedow-Graves se poate asocia cu alte boli autoimune (adica organismul ataca si alte organe):

boala celiaca, diabet zaharat, alopecie, anemie pernicioasa, vitiligo, angioedem, miastenia gravis, purpura trombocitopenica idiopatica, lupus sistemic, hepatita autoimuna, etc.

Gusa polinodulara hipertiroidizata este practic ultimul stadiu al unei gusi polinodulare vechi. Nodulii pot in timp sa devina autonomi (adica nu mai raspund la comenzile organismului si produc mai mult hormon decat este necesar).

Aparitia hipertiroidismului in contextul unei gusi polinodulare vechi poate sa fie spontana (fara vreun factor declansator, doar prin cresterea treptata in dimensiuni a nodulilor) sau poate fi indusa de administrarea unor doze mari de iod (de exemplu substante de contrast pentru tomografia computerizata, amiodarona – un medicament utilizat pentru tulburarile de ritm cardiac, suplimente alimentare din alge de mare).

Adenomul toxic tiroidian reprezinta un nodul tiroidian care apare ca urmare a unor mutatii la nivelul unei celule tiroidiene, din cauza acestor mutatii celula respectiva se multiplica necontrolat. Acest nodul creste treptat si cand ajunge la dimensiuni de 2,5-3 cm poate sa produca suficient hormon tiroidian incat sa provoace hipertiroidism.

Simptome

O persoana poate avea hipertiroidism daca prezinta urmatoarele simptome:

– agitatie, indispozitie, oboseala, slabiciune;

– tremuraturi ale mainilor, alura ventriculara crescuta sau neregulata (aritmica) sau respiratie dificila chiar si in timpul repausului;

– transpiratii abundente, piele umeda si rosie care poate produce mancarime (prurit);

– flatulente si balonari frecvente;

– par fin si moale care cade;

– scaderea in greutate chiar daca alimentatia este normala sau in cantitati mai mari decat de obicei.

Persoanele cu boala Graves prezinta adesea simptom asociate cum ar fi:

– gusa, o tiroida marita, nedureroasa si moale;

– unghiile groase care bombeaza patul unghial;

– mixedemul (tegumente rosii, infiltrate, ingrosate cu noduli pretibial si pe fata superioara a plantelor);

– hipocratism (degete cu terminatii bombate);

– oftalmopatia lui Graves ce consta in ochi bulbucati (exoftalmie), inrositi pe langa alte simptome.

Complicatii

Oftalmopatia Graves este o complicatie frecventa a hipertiroidismului. Poate debuta inainte, in timpul sau dupa aparitia simptomelor specifice hipertiroidismului. Persoanele cu oftalmopatie Graves au probleme oftalmologice ca sensibilitate la lumina, vedere incetosata sau dubla (diplopie). Fumatorii au sanse mai mari sa dezvolte oftalmopatie Graves.

Daca o persoana prezinta oftalmopatie, tratamentul asociat cu iod radioactiv o poate agrava. Pe de alta parte se poate imbunatati daca se urmeaza tratament cu antitiroidiene.

Consultul de specialitate

Cea mai serioasa problema asociata hipertiroidismului este furtuna tiroidiana, o conditie ce ameninta viata.

Se recomanda consultul de urgenta daca o persoana a fost diagnosticata cu hipertiroidism si asociaza:
– irascibilitate;

– tensiune arteriala foarte mare sau foarte mica (hipotensiunea arteriala);

– senzatia de greata, voma sau diaree;

– batai cardiace rapide sau dureri toracice;

– febra;

– confuzie sau somnolenta;

– dificultati de respiratie sau senzatie de oboseala care pot fi simptome ale unei insuficiente cardiace.

Trebuie consultat medicul si in cazul in care:

– persoana asociaza simptome de oftalmopatie Graves ca exoftalmie (proeminarea globului ocular in afara orbitei), inrosirea ochilor;

– oboseala accentuata sau moleseala;

– scadere in greutate chiar daca persoana consuma o cantitate de alimente normala sau chiar mai mare decat de obicei;

– gatul este umflat sau prezinta dificultati la inghitire.