Durerea de inima – durerea de cauză cardiacă

Unul dintre cele mai frecvente mituri medicale este ca inima nu doare. Există chiar și versiuni îmbunătățite ale mitului: inima nu doare, ci doar înțeapă sau inima nu doare, ci doar mușchiul inimii. Ei bine, inima doare (și uneori rău de tot)

Angina este modul prin care inima ne spune ca nu are suficient oxigen pentru ceea ce i se cere sa faca. Aceasta se intampla atunci cand arterele coronare (arterele care iriga inima cu sange) sunt blocate din cauza procesului de ateroscleroza.

In urma acestui proces, pe peretele arterelor se depun placi de grasime calcificata, care vor reduce debitul sangvin la acel nivel.

O alta cauza a anginei este reprezentata de situatia in care efortul care se solicita din partea inimii este peste capacitatile pe care ea le are sau de situatiile in care are nevoie de mai mult oxigen decat in conditii normale. Angina mai apare si in cadrul altor boli cum ar fi anemia, bolile valvulare aortice, tulburarile de ritm cardiac sau functionarea exagerata a glandei tiroide.

Bolile coronariene constituie prima cauza de deces in intreaga lume, deci si in Romania. In S.U.A., de exemplu, anual, peste 1,5 milioane de oameni fac infarct miocardic si o treime dintre acestia mor in urma infarctului. In ansamblu, bolile cardiovasculare ucid mai multi oameni decat toate celelalte cauze de deces la un loc.

Angina este intalnita mai ales la cei in varsta de peste 30 de ani si este mai frecventa la barbati. Iar daca tinem cont de faptul ca cel putin o treime din populatia de peste 30 de ani sufera de hipertensiune arteriala, vom putea aprecia si mai exact cat de grava este situatia din acest punct de vedere.

Ce este angina pectorala?

Termenul medical de angina pectorala se refera, ad litteram, la o durere specifica, aparuta la nivelul toracelui.

Exista mai multe tipuri de angina, cea clasica purtand denumirea de angina stabila. Ea este determinata de un anumit efort si dispare la repaus. Daca aveti angina stabila, cu siguranta ca sunteti in stare sa prevedeti care sunt activitatile care va declanseaza criza anginoasa.

Un alt tip de angina este angina instabila. Ea este o stare evolutiva mai grava, care poate aparea si in repaus sau chiar in somn, fara sa poata fi prevazuta in vreun fel. Angina instabila trebuie sa fie interpretata ca un semn al unei afectari cardiace severe, care precede, mai devreme sau mai tarziu, un infarct.

Cum apare infarctul miocardic?

Infarctul miocardic, sau atacul de cord, cum mai este denumit, intervine atunci cand o parte a muschilor inimii este complet lipsita de sange, iar celulele muschilor inimii mor din aceasta cauza.

Un atac de cord poate avea loc atunci cand placa de aterom din interiorul arterelor inimii se rupe formand un cheag care blocheaza circulatia sangelui prin artera.

O asemenea placa este formata din colesterol, leucocite, calciu si alte componente si este inconjurata de o capsula fibroasa. Daca presiunea si debitul sangelui cresc dintr-odata, capsula fibroasa se poate fisura sau rupe.

Ca urmare, corpul primeste semnale pentru a repara captuseala interioara a arterei afectate, in modul in care ar vindeca o taietura externa, formand un cheag care sa sigileze zona. Un cheag de sange care se formeaza in artera poate limita circulatia sangvina de la musculatura inimii si poate cauza astfel un atac de cord.

Simptomele anginei pectorale:

Angina pectorala este, de obicei, simtita in regiunea toracica, in zona pieptului, ca o senzatie de:

apasare in piept

presiune in piept

greutate in piept

constrictie in piept

ca o arsura sau senzatie intensa de durere peste piept, care incepe de obicei in spatele sternului.
Aceasta durere se raspandeste adesea la zona gatului, maxilarului, bratelor, umerilor, in gat si chiar spre dinti. Pacientii, totodata, se pot plange de simptome precum:

indigestie;

arsuri la stomac;

senzatie de slabiciune;

transpiratie;

greata;

crampe;

dificultate de respiratie (dispnee).

Cum puteti sa stiti daca aveti sau nu angina?

Daca aveti dureri la nivelul toracelui, trebuie sa va adresati unui medic care poate stabili daca aceste dureri sunt de cauza cardiaca sau nu.

Vi se va face o electrocardiograma si probabil un asa-numit test de efort. Acest test va va cere sa faceti un efort gradat, supravegheat, cu ajutorul unei biciclete medicale sau al unui covor rulant, timp in care activitatea inimii dumneavoastra va fi urmarita.

Daca angina apare la un asemenea efort si are un corespondent pe electrocardiograma, este limpede: aveti o boala coronariana.

Ce puteti face acasa?

– Daca aveti frecvent crize de angina noaptea, dormiti cu capul sau chiar cu toracele mai ridicat. Veti permite astfel inimii sa faca un efort mai mic atunci cand pompeaza sangele prin vene, catre inima.

– Daca simtiti aparitia unei crize anginoase, opriti-va din orice activitate (opriti masina, daca sunteti sofer), asezati-va (daca stati in picioare), iar daca durerea persista, luati-va medicamentul cu care sunteti obisnuit.

– Aspirina luata la recomandarea medicului, intr-o doza foarte mica, reduce semnificativ riscul de infarct miocardic si de angina instabila.

– Dupa ce ati luat masa, odihniti-va un timp. Efortul digestiei „fura” sangele de la inima, dirijandu-l catre organele digestive.

– Nu mai fumati. In mod cert, nicotina influenteaza negativ, in cel mai inalt grad, aparitia crizelor de angina.

– Daca luati pilule anticonceptionale si aveti angina, opriti-le. Estrogenul continut de acestea creste riscul coagularii sangelui.

Cum se manifesta infarctul miocardic?

Infarctul miocardic are simptome multiple, dar cel mai relevant este durerea precordiala. Durerea cauzata de un atac de cord de obicei dureaza mai mult de 10 minute si adesea apar si alte simptome, incluzand:

– disconfort in zona pieptului sau o durere apasatoare, de parca ar fi o greutate pe piept – durerea care apare se raspandeste de la piept la gat, maxilar, unul sau ambele brate si umeri si nu trece la repaus;

– transpiratii;

– respiratii mai scurte si mai frecvente;

– greata sau voma;

– ameteala;

– batai de inima rapide sau neregulate.

Este important sa recunoasteti fazele initiale ale unui atac de cord si sa primiti ingrijire de urgenta. Tratamentul este necesar pentru a preveni moartea. Uneori medicamentele pot fi luate pentru a reduce afectarea musculaturii inimii cauzata de un atac de cord.

Chemati urgent medicul daca:

– Stiti ca sunteti un bolnav cu probleme cardiace, iar durerea aparuta dureaza mai mult de 5 minute. In acest caz, este foarte probabil sa faceti un infarct.

– Aveti pentru prima data o asemenea durere. Trebuie sa va lamuriti de unde apare.

– Crizele devin mai intense, mai frecvente, mai prelungite si nu mai pot fi prevazute. Este posibil sa dezvoltati o angina instabila.

– Dupa ce luati medicamentele, mai ales la inceput, aveti senzatii neplacute. Acestea sunt rezultatul unor reactii adverse si uneori trebuie ajustata doza.