Deficitul de vitamina B12: cauze, riscuri si simptome

Corpul uman are nevoie de vitamina B12 pentru a produce celulele rosii din sange, nervi, ADN, plus alte functii. Un adult ar trebui sa primeasca 2,4 micrograme pe zi. La fel ca cele mai multe vitamine, B12 nu poate fi produsa de catre organism, poate fi obtinuta din alimente sau suplimente.

Si aici intervine problema: Unii oameni nu consuma suficienta vitamina B12 pentru a satisface nevoile organismului, in timp ce altii nu pot absorbi suficienta, indiferent de cat de mult consuma. Deficitul de vitamina B12 este relativ frecvent in special in randul persoanelor mai in varsta, scrie health.harvard.edu.

Rolul vitaminei B12 in organism

Vitamina B12 este necesara pentru sinteza hemoglobinei (substanta responsabila de transportul oxigenului in sange), metabolismul normal al lipidelor si proteinelor si dezvoltarea normala a tubului neural la fat (formatiunea din care se va dezvolta sistemul nervos al bebelusului).

Cobalmina mai este responsabila de sinteza de energie in organism, joaca un rol activ in sinteza acizilor grasi si in arderea grasimilor in corp, fiind importanta si pentru sanatatea creierului.

De ce i se spune cobalmina?

Din punct de vedere structural, vitamina B12 este considerata cea mai complexa si mai voluminoasa vitamina din organism. Aceasta contine cobalt in centrul structurii sale, motiv pentru care mai este cunoscuta si drept cobalamina.

Formele active sub care o gasim in organism sunt: metilcobalamina si 5-deoxiadenozilcobalamina, iar formele sub care poate fi comercializata sunt: ciancobalamina (cel mai frecvent) sau metilcobalamina. Desi metilcobalamina este forma similara celei din organism, ciancobalmania poate fi transformata intr-o forma usor de asimilat.

Cauzele deficientei de B12

Exista mai multe cauze pentru deficitul de vitamina B12. In mod surprinzator, doua dintre ele sunt legate de activitati intreprinse pentru a imbunatati sanatatea: o dieta vegetariana si chirurgia pentru pierderea in greutate.

Plantele nu contin vitamina B12. Singurele alimente in care gasim B12 sunt carnea, ouale, carnea de pasare, produsele lactate, precum si alte alimente care provin de la animale. Vegetarienii si veganii au un risc crescut de a dezvolta un deficit de vitamina B12 in cazul in care nu mananca boabe care au fost imbogatite cu vitamina sau daca nu iau un supliment de vitamine.

Persoanele care au suferit interventii chirurgicale pentru a pierde in greutate au un risc, deoarece operatiunea interfereaza cu capacitatea organismului de a extrage vitamina B12 din alimente.

Bolile care interfereaza cu absorbtia de alimente, cum ar boala celiaca sau boala Crohn, pot provoca probleme, precum si utilizarea de medicamente prescrise frecvent pentru arsuri la stomac, deoarece reduc productia de acid in stomac (este nevoie de acid pentru a absorbi vitamina B12).

Cum recunosti deficitul de vitamina B12. Simptome

Deficitul de vitamina B12 se poate dezvolta lent, cauzand simptome care apar treptat si se pot intensifica in timp sau se poate instala rapid. Simptomele pot include:

senzatii stranii, amorteala, furnicaturi la nivelul mainilor sau picioarelor

dificultate la mers (impiedicare, probleme de echilibru)

anemie

limba umflata si inflamata

piele ingalbenita (icter)

dificultati de gandire si rationament (dificultati cognitive) sau pierderi de memorie

paranoia sau halucinatii

slabiciune

oboseala

Un medic cu experienta poate diagnostica un deficit de vitamina B12, dar este nevoie de un test de sange pentru confirmare.

Depistarea precoce si tratamentul sunt importante. “Daca este lasata netratata, deficienta poate cauza probleme neurologice severe si boli de sange”, spune Dr. Bruce Bistrian.

O deficienta grava de vitamina B12 poate fi corectata in doua moduri: injectii saptamanale de vitamina B12 sau pastile de zi cu zi cu doze mari de vitamina B12. Un deficit de vitamina B12 usor poate fi corectat cu multivitamine standard.

In ce alimente gasim vitamina B12

Organismul uman nu este capabil sa isi sintetizeze propria vitamina B12, asadar aportul zilnic necesar trebuie asigurat din alimentatie.

Sursele principale in care se gaseste cobalamina sunt alimentele de origine animala precum carnea, ouale si lactatele fermentate.

Vitamina B12 se gaseste si in alimente de origine vegetale, insa ea nu este absorbita similar cu vitamina B12 provenita din surse animale. Printre sursele vegetale de vitamina B12 sunt soia fermentata, ciupercile Shitake, algele sau drojdia.

O importanta sursa de B12 o reprezinta alimentele fortifiate cu aceasta vitamina sau suplimentele alimentare cu administrare orala.

Cum apar carentele de vitamina B12

Carentele de cobalmina apar atat printr-o alimentatie deficitara, cat si din cauza unor tulburari care pot afecta modul in care este absorbita vitamina de catre organism.

Pacientii care sufera de gastrita, ulcer sau sindrom de reflux gastro-esofagian si administreaza medicamente pentru reducerea secretiei de acid clorhidric din stomac (inhibitori de pompa de protoni) pot dezvolta carente de B12.

In cazul acestei categorii, carenta apare deoarece vitamina B12 este extrasa din alimente in stomac, sub actiunea pepsinei, o enzima ce actioneaza doar in prezenta cantitatii optime de acid clorhidric. Asadar, pacientii pot consuma alimente cu aport de B12, insa exista riscul ca vitamina sa nu fie absorbita de organism.

Persoanele care au boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, boala celiaca), precum si pacientii care au suferit diverse interventii chirurgicale asupra tractului digestiv sunt la fel de expusi posibilelor stari carentiale de B12.

Alte cauze care pot declansa carenta de cobalmina sunt lupusul si afectiunile autoimune, alcoolismul, afectiunile bacteriene sau parazitare la nivel digestiv.

Vitamina B12 in anemie

Anemie pernicioasa este cauzata de un deficit al vitaminei B12 in organism. Carenta se datoreaza lipsei factorului intrinsec, glicoproteina produsa de stomac, element esential in absorbtia B12.

Printre tratamentele specifice anemiei pernicioase se numara administrarea intramusculara de vitamina B12. Totusi, la administrarea de concentratii mari de cobalamina pe cale orala, are loc o absorbtie pasiva, care poate corecta deficitul fara a fi necesara administrarea intramusculara.

Cine sunt cei mai expusi la carente de B12

Categoriile de persoane cele mai predispuse la deficitul de vitamina de B12 sunt persoanele cu un regim vegetarian, vastnicii, femeile insarcinate si bebelusii.

Persoanele cu un regim vegetarian care nu consuma alimente de provenienta animala pot dezvolta carente de B12 daca nu consuma alternative cu continut de cobalmina. De asemenea, carentele de vitamina B12 prezente la mama se pot reflecta in sanatatea bebelusului.

Persoanele care fac cure prelungite cu medicamente antiacide pot dezvolta o carenta de B12. Acestea au dificultati in activarea factorului intrinsec si absorbtia vitaminei B12 din cauza cantitatii scazute de acid clorhidric din stomac.

Si populatiile sarace, ale caror membri consuma rar proteine animale, reprezinta o clasa deosebit de expusa la deficitul de B12.

Cum corectam o carenta de B12?

Pentru a contracara o eventuala carenta de B12 este bine sa avem o alimentatie cat mai completa si complexa. Daca alegem sau suntem nevoiti sa renuntam la consumul de carne, lactate sau oua, putem opta pentru alimentele imbogatite cu B12 sau la suplimente alimentare.

Persoanele diagnosticate cu anemie pernicioasa, sunt nevoite sa administreze vitamina B12 intramuscular sau sa administreze oral doze mari.

O atentie deosebita acestei vitamine trebuie sa o acorde persoanele cu tulburari digestive si persoanele inaintate in varsta. Este indicat sa administreze un supliment de multivitamine care sa contina si vitamina B12.

Viitoarele mamici pot administra acid folic impreuna cu B12 pentru a preveni posibilele defecte de tub neural, traduse prin malformatii severe la bebelusi.

Doza necesara de B12 la adult

Absorbtia de vitamina B12 este limitata la nivel digestiv, chiar si in cazul persoanelor sanatoase. Asimilarea cobalminei este conditionata de factorul instrinsec, o glicoproteina produsa de stomac.

Astfel, un adult sanatos, va absorbi cu aproximatie 10 micrograme de vitamina B12 dintr-o doza de 500 de micrograme administrare, conform Office of Dietary Supplements.

Din acest motiv, este bine sa administram concentratii mai mari, in special atunci cand suferim de o afectiune care poate avea drept consecinta aceast tip de carenta.

O solutie optima ar fi si formele masticabile sau care se tin sublingual, aceastea avand biodisponibilitati superioare formelor de tableta si capsula.

Vitamina B12 in exces

Vitamina B12 nu are o doza maxima admisa deoarece este o vitamina hidrosolubila (se dizolva in apa). Organismul uman va absorbi cantitatea necesara de vitamina din alimentatie si va elimina surplusul prin urina. Vitamina B12 nu este stocata pentru uz ulterior, asadar este necesar sa ne asiguram o doza zilnica.