De ce te doare stomacul?

Localizarea durerii abdominale ca fiind izolata la nivelul stomacului, este adeseori dificila, stomacul fiind inconjurat de nenumarate organe si structuri care pot cauza durere.

Durerea de stomac poate avea nenumarate cauze, cele mai comune fiind: indigestia, gastrita, ulcerul, intoleranta alimentara.

Va prezentam principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale, precum si principalele simptome ale acestora.

Durerea de stomac dupa servirea mesei

Durerea de stomac dupa servirea mesei este uzuala in cazul persoanelor care consuma cantitati prea mari de alimente, fiind mai comuna, de regula, in randul persoanelor supraponderale sau a copiilor.

Consumarea unei cantitati alimentare mai mare decat poate digera organismul provoaca senzatia de oboseala si nevoia de somn; acest obicei – somnul de dupa masa – este in multe situatii responsabil de durerea de stomac. Supraalimentarea, dieta nesanatoasa si somnul dupa masa afecteaza procesul digestiv conducand la nenumarate probleme de sanatate.

Durerea severa in partea dreapta-jos a abdomenului poate fi cauzata de apendicita. Durerea poate fi insotita de greata, varsaturi sau febra si necesita consult medical.

Litiaza biliara (calculii biliari) este o alta afectiune ce poate provoca durere in aceasta zona; durerea poate difuza spre portiunea dreapta a spatelui, umarul drept sau piept.

Durerea severa in zona superioara a abdomenului ce se instaleaza imediat dupa servirea unei mese bogate sau durerea ce persista 6-12 ore dupa o masa bogata, poate avea drept cauza pancreatita.

Senzatia de durere porneste din partea superioara a abdomenului si se extinde pe laterale si in zona spatelui, putand fi urmata de greata, palpitatii sau febra.

Durerea foarte ascutita este un simptom comun al unor afectiuni precum: boala inflamatorie pelvina, criza cardiaca, ulcer perforat, toxiinfectie alimentara sau diabet.

Crampele stomacale moderate sau durerile scurte si ascutite ce urmeaza servirii mesei sunt cauzate de obstructia intestinala si pot fi urmate de varsaturi cu miros foarte neplacut.

Crampele severe acompaniate de durere in zona inferioara stanga a abdomenului sunt simptome ale diverticulitei.

Durerea de stomac insotita de balonare este cauzata de intoleranta la lactoza.

Durerea scurta si ascutita in prezenta balonarii si mai putin de 3 scaune pe saptamana sunt semne ale constipatiei. Daca meniul alimentar zilnic nu include suficiente fibre sau nu se consuma cantitati suficiente de lichide, servirea mesei poate fi urmata de constipatie si dureri stomacale.

Senzatia de oboseala dupa masa, insotita de durere de stomac si balonare, poate fi un simptom al sindromului de colon iritabil.

Problemele gastrice pot fi cauzate si de consumul abundent de lichide imediat dupa servirea mesei, care dilueaza acidul gastric.

O concentratie adecvata de acid ajuta la uciderea bacteriilor nesanatoase si a fungilor din alimente si mentine sanatatea sistemului digestiv. Prin diluarea acidului gastric, se incetineste procesul de digestie, iar bacteriile supravietuiesc, cauzand in multe situatii diaree.

Infectarea cu bacterii sau virusuri poate cauza durere gastrica dupa servirea mesei; cand bacteriile ajung in organism, acesta reactioneaza si incearca sa indeparteze infectia prin diaree si varsaturi; senzatia de greata dupa masa este adeseori comuna in astfel de situatii.

Toxiinfectia alimentara, pneumonia sau infectia tractului urinar sunt cauzate de infectii bacteriene.

Durerile de cauză ginecologică

Durerea este localizată în partea de jos a abdomenului în zona centrală sau în lateral, poate să fie însoţită de tulburări ale ciclului menstrual, scurgeri vaginale, uneori şi de anemie. Pentru diagnosticul corect, un examen ginecologic este indispensabil.

Boli ale pancreasului (pancreatită, cancerul de pancreas)

Localizarea durerii este în partea centrală a abdomenului deasupra ombilicului, durerea este puternică şi răspunde greu la tratamentul antialgic, apare de obicei la consumatorii de alcool, persoane obeze sau cu litiază biliară, se însoţeşte de diaree şi scădere importantă în greutate.

Pentru diagnostic este necesară determinarea enzimelor pancreatice şi examenul computer tomografic. Citeşte mai multe despre bolile pancreasului!

Afecţiuni ale peretelui abdominal (eventraţii, hernii)

Durerea apare în zonă centrală a abdomenului sau jos în zonele laterale, poate să fie exacerbată de efortul fizic sau ridicarea de greutăţi, uneori poate fi violentă şi însoţită de vărsături, greaţă şi oprirea tranzitului intestinal (în cazul apariţiei ocluziei intestinale).

De obicei, simpla examinare medicală poate preciza diagnosticul corect.

Boli ale ficatului

Durerea hepatică este destul de rar întâlnită, apare în cancer, boli cardiace, boli însoţite de icter (de obicei, hepatita cronică şi ciroza sunt nedureroase), durerea este localizată sub coaste în dreapta şi poate să fie însoţită de scădere în greutate, edeme ale membrelor inferioare.

Pentru diagnosticul corect este necesară efectuarea de teste hepatice şi ecografie abdominală.