Calciul si magneziul sunt esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor si dintilor. Întreg organismul nostru are nevoie de ambele minerale pentru a functiona corect.
Continutul de calciu este mai abundent în corp decat magneziul si cu toate acestea, calciul nu poate fi absorbit daca nu este prezent si magneziul.
Multe alimente furnizeaza cele doua elemente nutritive si vom afla în acest articol care sunt alimentele bogate în mod natural în calciu si magneziu.
Poate aparea însa si necesitatea de a lua suplimente de calciu si magneziu, mai ales în cazul în care programul zilnic aglomerat nu ne permite un program alimentar foarte bine echilibrat. Orice supliment ati lua, indiferent de pret sau de marca, cititi cu atentie lista de ingrediente. Producatorul indica si cantitatea zilnica recomandata.
Calciu. Exemplu: Calciu (carbonat de calciu, gluconat de calciu) 500 mg si Magneziu (oxid de magneziu, gluconat de magneziu) 250 mg. Doza zilnica recomandata: 2 comprimate. Raportul dintre cele doua minerale este deosebit de important si este ideal în proportia de 2:1. Necesarul zilnic de calciu pentru un adult sanatos este de 800-1200 mg.
Inamicii absorbtiei calciului sunt grasimile, acidul oxalic (pe care îl regasim si în ciocolata), precum si acidul fitic (din cereale).
Acestea împiedica absorbtia intestinala a calciului. Toti cei care consuma fainoase, dulciuri, multa ciocolata si cola (fie adulti sau copii) trebuie sa aiba în vedere faptul ca absorbtia calciului este afectata!
Lista alimentelor care contin calciu în cantitati mari include: iaurtul, semintele de susan, lactatele, spanacul fiert, ceapa verde, varza creata, broccoli sau branza mozzarella. Cantitatea de calciu din alimente nu este afectata negativ de gatit sau de depozitarea pe termen lung!
Calciul contribuie la transmiterea normala a semnalelor între celulele nervoase, normalizarea metabolismului energetic, functionarea normala a sistemului muscular si a enzimelor digestive. Are rol în diviziunea celulara si este necesar pentru mentinerea sanatatii sistemului osos si a dintilor.
Magneziu. Este indispensabil bunei functionari a sistemului nervos, muschilor si a numeroase enzime. Participa la functionarea a mai mult de 300 de enzime vitale, avand astfel un rol extraordinar de important în metabolismul glucidelor, lipidelor, acizilor nucleici si proteinelor, precum si în procesele de energo-geneza.
Magneziul scade riscul formarii calculilor renali si biliari cu continut de calciu. Este necesar si pentru asimilarea calciului. Lista alimentelor bogate în magneziu include în principal: semintele de dovleac, spanacul, soia, cuisoare, chimion, semintele de susan, fasolea neagra, quinoa, semintele de in si de floarea soarelui.