Cele mai importante analize ginecologice

Afectată de schimbări fizice, hormonale și emoționale, fiecare etapă din viața unei femei este unică. Analizele medicale și frecvența cu care o femeie trebuie să meargă la medicul ginecolog pentru a avea grijă de sănătatea ei reproductivă depind de o varietate de factori: vârsta femeii, profilul de sănătate, istoricul familial etc.

Vizita anuala la medicul ginecolog va apara de cancerul de col uterin sau de cel de san.

„Femeile ar trebuie sa realizeze ca in joc este sanatatea lor, uneori chiar viata lor. Cancerul nu ofera timp, dar la ora actuala, medicina ofera solutii de diagnostic rapid. Diagnosticat din timp, cancerul de san poate fi tratat in 90% dintre cazuri. Sanatatea nu trebuie sa devina o prioritate doar atunci cand este amenintata!”

Primele analize incep la 18 ani

Etapa 18-25 de ani este considerata varsta primelor analize. In aceasta perioada, riscul esential este legat de viata sexuala. Toate femeile active sexual trebuie sa inceapa testarea pentru cancerul de col uterin de la varsta de 25 de ani sau la 1-2 ani de la debutul vietii sexuale.

Raporturile sexuale precoce, numerosii parteneri si existenta infectiilor genitale sunt cele care favorizeaza aparitia acestor leziuni. Examenul medical consta in efectuarea unui examen ginecologic si recoltarea de celule de la nivelul colului uterin.

25-35 de ani: analize efectuate anual

Femeile trebuie sa mearga periodic la medicul ginecolog, pentru ca in prezent se folosesc frecvent mijloace contraceptive, si tot in prezent majoritatea devin mame. Depistarea cancerului de col pentru aceasta categorie de varsta, bineinteles, numai atunci cand este cazul, este relativ usor de rezolvat.

Din pacate, nu toate femeile inteleg sa se supuna acestor investigatii medicale. Acesta realitate explica si incidenta crescuta a cancerului de col uterin.

In cazul in care leziunile sunt vizibile, se recomanda efectuarea unei colposcopii, examen care permite vizualizarea colului uterin si efectuarea de biopsii ale colului uterin, care permit stabilirea exacta a diagnosticului.

– Examen ginecologic – anual;

– Examen bacteriologic al secreției vaginale – anual;

– Examen citologic Babeș – Papanicolau – o dată la 3 ani;

– Ecografie transvaginală – la recomandarea medicului. Este indicată în afecțiunile uterului și ovarelor;

– Examen clinic al sânilor – o dată la 3 ani. Acest tip de examen este util ca metodă de depistare a nodulilor mamari ce ar putea fi precanceroși.

De la 35 la 50 de ani: ecografia mamara este obligatorie

De la 35 la 50 de ani, ecografia mamara trebuie sa reprezinte pentru fiecare femeie un control indispensabil. Statisticile europene arata ca o femeie din zece a suferit, sufera sau va suferi de cancer de san. Este stiut faptul ca depistarea in stadiu incipient – cand leziunea canceroasa nu este palpabila, dar este vizibila la ecografia mamara – vindeca noua femei din zece.

„Mamografia este metoda cea mai fidela pentru detectarea unei tumori mamare inainte ca pacienta sau clinicianul sa o poata palpa. Este singura metoda imagistica ce poate sa caracterizeze microcalcificarile care, uneori, pot fi unicul semn de cancer mamar.

Depistarea precoce a unui cancer mamar, atunci cand dimensiunea este mai mica de un centimetru, cu ajutorul mamografiei sau ecografiei mamare, permite vindecarea in peste 90% dintre cazuri”, a mai afirmat dr. Elena Teodorescu.

– Examen ginecologic – anual;

– Examen bacteriologic al secreției vaginale – anual;

– Examen citologic Babeș–Papanicolau – anual;

– Ecografie transvaginală – la recomandarea medicului;

– Examen clinic al sânilor – anual;

– Ecografie mamară – anual;

– Test HPV – la recomandarea medicului ginecolog.

50 de ani: atentie sporita menopauzei

Dupa varsta de 50 de ani, problema generala cu care se confrunta toate femeile este menopauza. Schimbarea hormonala, fizica si, uneori, psihica, care apare la aceasta varsta este marcata de instalarea menopauzei.

– Examen ginecologic – anual;

– Examen citologic Babeș–Papanicolau – la recomandarea medicului;

– Examen clinic al sânilor – anual;

– Mamografie bilaterală anuală (completată de ecografie mamară dacă este necesar).