Ce trebuie sa stii despre Ibuprofen. Pentru ce se recomanda si ce reactii adverse poate avea

Ibuprofen este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), un tip de medicament utilizat frecvent pentru calmarea durerii și reducerea febrei. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat ibuprofen ca fiind unul dintre cele mai importante medicamente necesare pentru un sistem medical de bază.

Produsele care conțin ibuprofen sunt disponibile în farmacii. Sunt disponibile de asemenea formule pentru adulți și copii.

Ibuprofen împiedică organismul să producă o cantitate mare de prostaglandine atunci când suferiți de o boală sau aveți o rană.

Prostaglandinele sunt substanțe chimice naturale care sunt eliberate în organism în cazul unei afecțiuni. La eliberarea de prostaglandine, acestea fac nervii din apropiere foarte sensibili la durere, ceea ce ajută organismul să realizeze că există ceva în neregulă.

Așadar, în momentul în care atingeți cu mâna un obiect ascuțit, nervii din apropiere transmit informația către creier care transmite rapid un mesaj referitor la durerea de la nivelul mâinii.

De asemenea, prostaglandinele duc la inflamarea țesuturilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care gâtul se inflamează când sunteți bolnav și vi se înfundă nasul când aveți o răceală. Prostaglandinele sunt de asemenea motivul pentru care o gleznă luxată se umflă și devine imobilă.

Întrucât ibuprofen blochează producția de prostaglandine, acesta acționează direct asupra sursei durerii și contribuie la calmarea durerii și la reducerea inflamației.

În doza recomandată disponibilă fără prescripție medicală, ibuprofen este utilizat pentru calmarea durerii și/sau inflamației precum:

Durere de cap

Migrenă

Durere musculară

Durere menstruală

Durere de spate

Durere de dinți

Dureri asociate cu afecțiuni musculo-scheletice (de ex. întinderi și luxații, traumatisme sportive ușoare)

Febră

Simptome de răceală și gripă

Durere sinusală

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Ibuprofen Cipla exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Acest medicament este destinat doar utilizarii pe termen scurt. Trebuie sa utilizati cea mai mica doza necesara pentru a ameliora simptomele si pentru cea mai scurta perioada de timp.

Cat sa utilizati

Durere de intensitate usoara pana la moderata si febra

Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani (40 kg si peste):

400 mg ca doza unica sau pana la de 3 ori pe zi/600 mg ca doza unica sau de pana la 2 ori pe zi.
Intervalul dintre dozari este de 4 pana la 6 ore.

Dureri menstruale

Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani (40 kg si peste):

400 mg de 1 – 3 ori pe zi/600 mg de 2 ori pe zi, dupa nevoie.

Afectiuni reumatice, alte tulburari musculare

Adulti si adolescenti cu varsta de12 ani si peste (≥40 kg):

Doza uzuala pentru adulti este de 400 mg de 3 ori pe zi /600 mg de 2 ori pe zi.

Utilizati intotdeauna doza prescrisa de medicul dumneavoastra.

Nu utilizati mai mult de 6 comprimate cu concentratia de 400 mg (2400 mg) sau mai mult de 4 comprimate cu concentratia de 600 mg in 24 ore.

Persoane cu probleme la nivelul ficatului sau rinichilor

Daca aveti probleme cu ficatul sau rinichii, medicul dumneavoastra va va recomanda doza corecta pe care trebuie sa o luati. Aceasta va fi cea mai mica doza posibila.

Varstnici (cu varsta peste 65 ani)

Daca sunteti varstnic, medicul dumneavoastra va va recomanda doza corecta pe care trebuie sa o luati.
Aceasta va fi cea mai mica doza posibila.

Administrarea acestui medicament

Comprimatele trebuie inghitite intregi cu cel putin o jumatate de pahar cu apa, fara a fi mestecate, sparte sau sfaramate.

Daca utilizati mai mult Ibuprofen Cipla decat trebuie

Daca ati luat Ibuprofen Cipla mai mult decat trebuie, adresati-va unui medic sau mergeti imediat la cel mai apropiat spital. Luati ambalajul medicamentului cu dumneavoastra.

Semnele unei supradoze pot include: senzatie de rau/greata, durere la nivelul stomacului, stare de rau/ varsaturi (pot fi cu striuri cu sange), durere de cap, zgomote in urechi, confuzie, miscari oscilatorii ale globilor oculari. In cazul utilizarii unor doze mari, s-au raportat pierdere a cunostintei, convulsii (in principal la copii), senzatie de slabiciune sau ameteala, sange in urina, senzatia de corp rece si probleme in respiratie.

Daca luati de obicei medicamente pentru ameliorarea durerii, in special combinatii de diferite substante cu efect de calmare a durerii, va puteti deteriora permanent rinichii, cu riscul de a face insuficienta renala. Acest risc poate fi crescut daca sunteti deshidratat. Ca urmare, trebuie sa evitati utilizarea excesiva a medicamentelor pentru calmarea durerii.

Daca utilizati medicamente pentru calmarea durerii pentru o perioada lunga de timp, pot aparea dureri de cap, care nu trebuie tratate cu mai multe medicamente de acest fel. Daca considerati ca acest lucru este valabil pentru dumneavoastra, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Contraindicatii

– la copii cu varsta sub 12 ani

– daca sunteti alergic la ibuprofen sau la oricare dintre celelalte componente

– daca ati avut vreodata reactii alergice la ibuprofen, acid acetilsalicilic (aspirina) sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene – semnele includ inrosire a pielii sau eruptie trecatoare pe piele, umflare a fetei sau a buzelor, nas care curge, respiratie suieratoare sau dificultate in respiratie

daca aveti (sau ati avut doua sau mai multe episoade de) ulcer la nivelul stomacului sau
duodenului (ulcer peptic) sau sangerari

– daca ati avut sangerari sau ruptura la nivelul stomacului sau intestinului dupa ce ati utilizat medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

– daca aveti probleme severe cu ficatul sau rinichii

– daca aveti insuficienta cardiaca grava sau boala coronariana

– daca aveti sangerare la nivelul creierului (sangerare cerebrovasculara) sau alta sangerare activa
– daca aveti o boala care va predispune la sangerare

– daca sunteti in ultimele 3 luni de sarcina

– daca suferiti de deshidratare severa (cauzata de varsaturi, diaree sau aport insuficient de lichide).

Nu utilizati Ibuprofen Cipla daca va aflati in oricare dintre situatiile de mai sus. Daca nu sunteti sigur, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Medicamentele antiinflamatoare/impotriva durerii precum ibuprofenul pot fi asociate cu un risc usor crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral, mai ales la utilizarea in doze ridicate. Nu depasiti doza recomandata sau durata tratamentului.