Cătina albă- fructul din care ne putem lua toate vitaminele

Cătina albă este considerată în prezent unul dintre cele mai valoroase fructe. Din vremuri foarte îndepărtate, acestea au fost utilizate în medicina populară, mai întâi în Altai şi Siberia de Sud, unde poartă denumirea de ״ananasul siberian״ şi unde este mult utilizată într-o gamă largă de boli.

Multiplele acţiuni terapeutice ale cătinei au stimulat multe colective de cercetare pentru a stabili compoziţia biochimică a fructelor, precum şi a altor organe ale plantei, care s-au dovedit cu roluri esenţiale în reglarea metabolismului uman şi în vindecarea multor maladii.

Fructele au un conţinut foarte ridicat de polivitamine naturale. Astfel, cătina albă conţine cantităţi mari atât de vitamine hidrosolubile (C, complexul B, H, P, PP), cât şi de vitamine liposolubile (A, E, D, K, F).

Între vitaminele hidrosolubile, cea mai importantă este vitamina C, aflată în cantităţi foarte mari, întrecând toate speciile de fructe indigene, de peste zece ori mai mult decât în coacăzele negre şi decât în citrice. În zonele montane şi submontane, conţinutul vitaminei C din fructele de cătină depăşeşte 1.500 mg/ 100 g fructe, fiind mai mare decât în măceşe.

Printre efectele terapeutice ale vitaminei C sunt demne de menţionat stimularea sistemului imunitar şi creşterea rezistenţei organismului faţă de bolile infecto-contagioase.

În plus, participă la activitatea multor sisteme enzimatice, cu rol important în reglarea respiraţiei celulare şi în regenerarea ţesuturilor.

Complexul de vitamine B prezintă o diversitate de acţiuni terapeutice:

– Vitamina B1, numită şi vitamina performanţelor intelectuale, este implicată în stimularea funcţiilor întregului sistem nervos central, inclusiv a memoriei.

– Vitamina B2 are rol important în fixarea fierului în hemoglobină, în biosinteza proteinelor la persoanele anemice şi în degradarea grăsimilor la persoanele obeze.

– Vitamina B5 menţine buna funcţionare a glandelor suprarenale şi stimulează creşterea şi pigmentarea părului.

– Vitamina B9 participă la biosinteza fosfolipidelor din membranele celulelor nervoase, cu efect în stimularea memoriei.

– Vitamina B12 (cianobalamina) participă la formarea globulelor roşii, cu efect direct la persoane cu anemie accentuată şi leucemie precum şi la menţinerea funcţiilor normale ale sistemului nervos central.
Celelalte vitamine au acţiuni specifice în biosinteza hemoglobinei şi în tratarea unor forme de cancer uterin (B4) formarea anticorpilor şi a hematiilor (B6).

–Vitamina H (biotina) stimulează funcţiile pielii şi împiedică procesul de cădere a părului.

–Vitamina PP participă la procesele de oxidoreducere, în biosinteza unor hormoni naturali şi în reducerea colesterolului şi a lipidelor.

Dintre vitaminele liposolubile, cea mai importantă este vitamina E (tocoferolul), aflată în cantităţi de peste 200 mg la 100 g fructe, mai mult decât la orice specie pomicolă.

În afară de vitamine, uleiul din fructele de cătină conţine o cantitate foarte mare de carotenoizi, care dau culoarea galbenă sau portocalie a fructelor.

Principalul component carotenoidic este beta-carotenul, similar cu provitamina A, existent într-o cantitate de zece ori mai mare decât în morcov.