Când este contraindicat consumul de cafea

Cafeaua poate fi un remediu excelent inclusiv în cosmetică, fiind foarte eficientă în lupta cu ridurile şi celulita, datorită antioxidanţilor sau vitaminei PP. Totuși, trebuie să știi că cofeina poate avea și anumite reacții adverse. Când este contraindicat consumul de cafea?

Consumul de cafeină poate crește tensiunea arterială

Lucru valabil în special în cazul oamenilor care suferă deja de hipertensiune. Persoanelor care sufereau de hipertensiune li s-a dat 250 mg de cafeină (aproximativ 2 cafele), iar concluziile au scos la iveală că tensiunea lor arterială a fost mare la 2-3 ore după ce au consumat cafeaua.

Un alt studiu, efectuat de Mayo Clinic, a avut rezultate similare, de pe urmă unei doze de 160 mg de cafeină. Cea mai mare creștere a fost observată îndeosebi în cazul participanților care nu consumau în mod normal cafea.

Risc crescut de atac de cord la adulții tineri

Un studiu realizat de Dr. Lucio Moș a arătat că adulții tineri care au fost diagnosticați cu o formă ușoară de hipertensiune au avut un risc de 4 ori mai mare de a suferi un atac de cord, dacă au consumat cantitatea de cafeină echivalentă cu 4 căni de cafea.

Cafeină, legată de atacurile de guță

Un studiu a arătat că persoanele care consumă frecvent băuturi cu cafeină au un risc crescut de a suferi de atacuri de guță.

Apariția chisturilor mamare

Potrivit caffeineinformer.com, un studiu a arătat că femeile care au consumat între 31 și 250 mg de cafeină pe zi au avut de 1,5 ori mai multe șanse să dezvolte boală fibrochistica mamară, iar femeile care au băut echivalentul a peste 500 mg de cafeină pe zi au avut o creștere de 2,3 ori a riscului de a dezvoltă chisturi la san.

Poate cauza incontinență

Un studiu de la Universitatea din Alabama a arătat că femeile care consumă multă cafeină sunt cu 70% mai predispuse să dezcolte incontinență urinară, comparativ cu cele care nu consumă cafea.

Poate fi o cauza a insomniei

Cafeină care este prezența în sistemul unei persoane, aproape de ora la care această merge la culcare, poate da simptome asemănătoare cu cele ale insomniei.

Poate provoca dureri de stomac și migrene

Aceste neplăceri au loc mai ales atunci când băuturile și cafeaua sunt consumate pe stomacul gol. Supradozajul de cafeină poate provoca dureri de cap, care duc la migrene.

Poate reduce fertilitatea la femei

Un studiu de la Universitatea Nevada School of Medicine a arătat că un consum de cafeină (substanță care se găsește în cafea) poate reduce șansele de a rămâne însărcinată cu până la 27%.

Nu e considerată „sănătoasă“ pentru cei care au diabet de tip 2

Un studiu condus de Asociația Americană de Diabet a arătat că substanță (cafeină) a slăbit funcția metabolismului glucozei în cazul participanților cu diabet de tip 2.

Înrăutățește simptomele menopauzei

Un studiu publicat în Jurnalul Societății Nord-Americane a Menopauzei a arătat că femeile aflate la menopauza care au consumat cafeină au avut un grad mai mare de simptome vasomotorii severe (valuri de căldură, transpirații nocturne etc.).

Afectează sistemul muscular și sistemul osos

Consumată în cantități mari, cafeină din cafea poate interveni în absorbția și metabolismul calciului. Acest lucru poate contribui la subțierea oaselor (osteoporoză). Dacă consumi prea multă, cafeină poate provoca și contracții musculare involuntare.