Boli pe care le poate anunța mâncărimea pielii

Multe afecțiuni pot avea simptome la care nici nu te gândești. Se spune despre ele că sunt trecătoare, minore, însă nu este chiar așa. Ar trebui să se acorde mai multă atenție schimbărilor care au loc la nivelul corpului, inclusiv mâncărimea pielii.

Cauzele mancarimilor pielii

Mancarimea se poate manifesta local sau generalizat, iar cauzele sunt numeroase. Iata cateva posibile cauze ale mancarimilor pielii:

Dermatita;

Eczema (include eruptii cutanate pruriginoase si cu aspect solzos);

Psoriazis (o boala autoimuna care duce la inrosirea pielii, iritatii si mancarimi);

Dermografismul (o forma de urticarie care se manifesta prin inrosirea pielii, prurit si edem);

Varicela sau varsatul de vant (o boala a copilariei ce se manifesta prin pete rosii sau umflaturi, care se transforma in vezicule pline cu lichid clar, apoi in pustule si, in final, in cruste, insotite de mancarimi persistente) ;

Pojarul (rujeola);

Eruptii cutanate produse de infectii fungice;

Acarienii sau praful;

Paduchii;

Scabia;

Agentii iritanti din diverse produse cosmetice sau de curatenie pentru uz casnic;

Diverse substante din anumite plante, care irita pielea (de ex.: iedera otravitoare, stejar etc.);
Intepaturile de insecte (mai ales cele de tantari);

Alergia la anumite materiale (lana), metale (aur, argint, bronz etc.) sau chiar alimente (alune, capsuni etc.);

Reactii adverse ca urmare a administrarii unor medicamente (antifungice, antibiotice, analgezice, anticonvulsivante etc.).

Problemele de sănătate pe care le poate anunța mâncărimea pielii sunt:

Afecțiuni renale

O mâncărime intensă pe tot corpul apare adesea la persoanele care suferă de o boală renală în stadiu avansat sau care suferă de insuficiență renală cronică.

Deși nu se știe cu exactitate de ce apare mâncărimea, unii medici cred că are legătură cu acumularea de toxine în corp atunci când rinichii nu pot elimina deșeurile din fluxul sangvin.

Afecțiuni hepatice

Un simptom tăcut al bolii hepatice poate fi mâncărimea, care se resimte la nivelul tălpilor. Dacă ficatul nu funcționează corect pentru a detoxifica organismul, nu sunt eliminați acizii biliari. Este important să mergi la un medic dacă te confrunți cu această problemă.

Afecțiuni ale glandei tiroide

Hiper- și hipotiroidismul poate afecta aspectul pielii. Deși nu se știe cu exactitate legătura dintre glanda tiroidă și piele, este posibil ca modificările care au loc la nivelul glandelor sudoripare să provoace uscarea pielii.

Tegumentul uscat este mai frecvent la persoanele care suferă de hipotiroidism, deoarece țesutul cutanat conține receptori ai hormonului tiroidian în care se observă o activitate celulară diminuată în absența hormonului tiroidian.

Alergie

Alergiile sunt o boală cronică, cea mai des întâlnită. Sunt foarte mulți oameni care suferă de alergii, de diferite tipuri, iar principalele simptome apar pe piele. Mâncărimea și roșeața sunt cele mai comune atunci când tegumentul intră în contact cu un alergen.