Cafeaua are efecte benefice dovedite asupra sanatatii ficatului, de aceea este recomandata in afectiunile hepatice, in cazul in care nu exista afectiuni asociate care sa nu permite consumul de cofeina.
In ultimii 20 de ani, o serie de studii s-au concentrat pe potentialele efecte benefice ale cafelei, in special atunci cand vine vorba despre pacientii cu afectiuni hepatice.
S-a constatat, in urma acestor studii, faptul ca un consum regulat de cafea are efecte benefice asupra ficatului, fie el si bolnav, ba chiar poate combate infectia cu virusul hepatic B.
Un numar din ce în ce mai mare de publicații din Europa si America subliniaza efectele benefice ale cafelei la persoanele cu afectiuni hepatice.
Aceasta bautura antioxidanta are efecte hepatoprotectoare, intarziind dezvoltarea fibrozei hepatice, reducand riscul de carcinom hepatocelular chiar si la persoane cu ciroza.
Rapoartele recente sugerează ca adultii pot consuma zilnic pana la 400 mg de cofeina fara un risc semnificativ, ceea ce reprezinta 4 cesti de cafea obisnuita pe zi.
Unele publicatii completeaza aceste informatii, vorbind despre efectul benefic al cafelei la pacienții cu boala Parkinson, diabet zaharat, accident vascular cerebral, boli ale vezicii biliare si afectiuni hepatice cronice.
Nivelurile transaminazelor hepatice si gama glutamil transferazei (GGT) sunt reduse la pacientii cu consum moderat de cafea.
Aportul de cafea imbunatateste supravietuirea celor cu ciroza cunoscuta, in asteptarea transplantului de ficat, si imbunatateste totodata supravietuirea dupa transplantul hepatic.
O meta-analiza recenta a sugerat reducerea aparitiei sindromului metabolic la pacientii cu ficat gras non-alcoolic prin consumul de cafea.
Un alt studiu recent a evaluat relatia dintre cafea si prezenta steatohepatitei nealcoolice (NASH) documentata histologic prin biopsie hepatica.
Desi s-a observat o mai mica incidenta a steatohepatitei la cei cu un consum mai mare de cafea, nu a fost dovedită nici o asociere statistică intre cresterea consumului de cafea si prezența sau absenta NASH, insa exista totusi o reducere a fibrozei la pacientii cu ficat gras.
Proprietatile benefice ale cafelei asupra ficatului nu se schimba in functie de modul de preparare a cafelei. De asemenea, este important ca pacientul sa adopte un stil de viata sanatos, sa renunte la alcool si la tutun, precum si la alimente procesate, daca doreste sa mentina sanatatea ficatului.