Apendicita este cea mai frecventa urgenta chirurgicala abdominala si consta in inflamatia apendicelui. Aceasta afectiune apare frecvent la varste cuprinse intre 10 si 30 de ani, dar poate fi posibila la orice varsta, fiind cunoscute si cazuri cu manifestari particulare la bolnavii varstnici.
Nimeni nu este absolut sigur care este functia apendicelui insa, ceea ce stim, este ca putem trai si in lipsa lui, aparent fara consecinte.
Odata pornit procesul inflamator al apendicelui, acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afectiuni fiind de natura chirurgicala. Cu cat se intervine mai rapede, cu atat suferinta pacientului este mai redusa si interventia mai usor de realizat, cu complicatii cat mai reduse.
Cauze
Cauza acestei afectiuni poate fi, in multe dintre cazuri, obstructia lumenului, a cavitatii organului, fie datorita unei proliferari limfatice stimulate bacterian sau a unui mic corp strain (sambure, samanta).
Aceasta obstruare a lumenului provoaca o crestere a presiunii intraluminale (in interiorul organului), o tulburare a circulatiei sangelui in peretii organului si inflamatia acestuia ce poate evolua fara tratament pana la gangrena si perforatie (ruptura).
Poate fi luata in discutie si o predispozitie genetica pentru obstructia lumenului apendicular cauzatoare de apendicita, plecand de la observatia ca sunt familii cu mai multi subiecti apendicectomizati (operati de apendicita) decat altele.
Simptome
1. Durere in zona buricului – unul dintre simptomele apendicitei
Durerea apare adesea in partea din dreapta-jos a abdomenului. Cu toate acestea, in multe cazuri, primul semn a fost disconfortul aparut in apropierea buricului, ce s-a mutat apoi in partea inferioara a abdomenului.
2. Durere in diferite zone ale abdomenului – un alt semn al apendicitei
La unii oameni, inclusiv copii si femei gravide, pot aparea dureri in diferite zone ale abdomenului. Va puteti da seama daca durerea este cauzata de apendice in cazul in care disconfortul se agraveaza in timpul unui stranut, cand tusiti sau mergeti cu masina pe un drum accidentat.
3. Inrautatirea rapida a durerii in zona buricului si abdomenului- printre simptomele sigure ale apendicitei
Daca durerea resimtita in zona abdomenului creste brusc, in cateva ore sau chiar zeci de minute si nu seamana cu nicio alta durere avuta pana atunci, este cazul sa dati fuga la medic.
4. Apendicita se manifesta si cu febra si frisoane
De multe ori, simptomele apendicitei le pot imita pe cele de stomac, inclusiv insotite de febra, frisoane si stare de agitatie. Daca, pe deasupra, sunteti ametiti si nu va puteti tine bine pe picioare… poate fi vorba de apendicita.
5. Varsaturi, greata sau pierderea poftei de mancare
In cazul acestor simptome, daca persista cateva zile, trebuie sa solicitati asistenta medicala de urgenta. Daca prezentati varsaturi, trebuie sa va alarmati chiar dupa primele 12 ore.
6. Constipatie sau diaree – posibil simptom de apendicita
Acestea apar de obicei dupa ce ati experimentat deja dureri abdominale.
7. Gaze si balonare
Acestea sunt simptome generale care pot indica apendicita, mai ales in cazul in care apar in legatura cu alte semne, cum ar fi febra si dureri in abdomenul inferior-dreapta.
8. Durere intensa la apasare
Sensibilitatea poate aparea atunci cand apasati pe partea de jos-dreapta a abdomenului si apoi eliberati presiunea. Atentie insa! Daca doare, nu este recomandat sa apasati din nou.
9. Sensibilitate accentuata
Pielea este incarcata cu senzori care indica durerea. Daca, de exemplu, v-a intepat o albina si resimtiti durerea atat la locul respectiv, cat si in interiorul organismului, mergeti la medic.
In timpul sarcinii
De asemenea femeile insarcinate, copiii mici si batranii pot avea forme particulare de manifestare a acestei afectiuni. Femeile in perioada sarcinii prezinta frecvent simptome, precum durerea, greata si varsaturile, dar atunci cand acestea au intensitati si forme mai speciale, pacienta trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul chirurg pentru examen de specialitate.
La copii mici
Aparitia acestei afectiuni ridica probleme speciale datorita imposibilitatii acestora de a comunica medicului suferinta. Ei pot avea simptome atipice – doar varsaturi, somnolenta, dificultati in alimentare, constipatie etc.
De asemenea, consultarea medicului de specialitate trebuie facuta cat mai rapid, mai ales ca in cazul copiilor mici evolutia este frecvent rapida, de multe ori chiar fara faze intermediare.
La pacientii varstnici
Manifestarile pot fi diferite, diagnosticarea fiind mai dificila. Poate imbraca forme pseudoocluzive – cu simptome asemanatoare ocluziei intestinale, si pseudotumorale – simptome asemanatoare tumorilor cecale.
La acestia, o particularitate o reprezinta comorbiditatile (afectiunile asociate tipice la batranete): cardiopatia ischemica, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat tip 2, insuficienta renala etc., afectiuni ce inrautatesc prognosticul afectiunii de baza si care se pot si ele decompensa in cursul evolutiei bolii.
Cum se diagnosticheaza apendicita
Un medic este in masura sa diagnosticheze apendicita intrucat simptomele sale pot fi confundate cu usurinta cu cele ale infectiilor urinare, cu infectiile intestinale ori cu problemele la nivelul ovarelor.
Medicul va pune disgnoticul astfel:
Prin examinarea zonei abdominale pentru detectarea inflamatiei
Prin test de urina pentru a exclude infectia urinara
Prin test de sange pentru a detecta infectia
Prin tomografie abdominala
Cum se trateaza apendicita
Apendicita se trateaza prin apendicectomie, adica prin interventia chirurgicala prin care se indeparteaza apendicele.
De regula, medicii indeparteaza apendicele imediat ce suspecteaza infectia sa pentru a preveni peritonita. Peritonita pune viata pacientului in pericol si necesita tratament imediat pe baza de antibiotice puternice.
Apendicectomia este o interventie usoara, dupa care pacientul se reface repid, in cel mult 12 ore acesta putand sa se ridice din pat, iar in cel mult 2-3 saptamani putand sa isi reia activitatile obisnuite fara niciun risc.
In cazul in care pacientul este tratat prin apendicectomie laparoscopica, durerea postoperatorie este mai redusa, dar si timpul de reluare a activitatilor normale.
Cum poti sa previi apendicita
Apendicita nu poate fi prevenita. Totusi, specialistii sustin ca apendicita este mai putin intalnita la persoanele care urmeaza o dieta bogata in fibre de calitate superioara, provenite din fructe si legume crude.
Iata cateva exemple de fructe si legume foarte bogate in fibre:
Fructele de padure
Merele
Perele
Fasolea verde
Broccoli
Lintea
Cresterea aportului de fibre consumate previne constipatia, care este cea mai comuna cauza a apendicitei.