Ficatul gras este, de asemenea, cunoscut sub numele de steatoza hepatica. Se intampla atunci cand grasimea se acumuleaza in ficat. A avea cantitati mici de grasime in ficat este normal, dar prea multa grasime poate deveni o problema de sanatate.
Ficatul dvs. este al doilea cel mai mare organ din corpul vostru. Ajuta la procesarea substantelor nutritive din alimente si bauturi si filtreaza substantele nocive din sange.
Ca si in cazul altor afectiuni hepatice, boala hepatica grasa poate sa nu produca simptome. Cand apar simptome, acestea pot include slabiciune, mancarime care dureaza mult, oboseala severa, slabire inexplicabila sau icter.
Cand ficatul gras se dezvolta la cineva care bea mult alcool, este cunoscut sub numele de boala hepatica grasa alcoolica.
De obicei, daca incetati sa beti alcool, valorile ficatului se imbunatatesc.
Daca continuati sa beti, aceasta poate provoca probleme grave.
Este posibil sa aveti ficatul marit, lucru ce provoaca cateodata simptome, cum dureri sau disconfort in partea dreapta sus a burtii.
Boala ficatului gras asociat alcoolului este de obicei pe primul loc. Apoi se poate agrava si poate deveni hepatita alcoolica. In timp, se poate transforma in ciroza alcoolica.
Hepatita alcoolica este umflarea ficatului care ce poate provoca febra, greata, varsaturi, dureri de burta si icter (piele si ochi galbui), iar ciroza alcoolica este o acumulare de tesut cicatricial in ficat.
Ciroza poate provoca aceleasi simptome ca si hepatita alcoolica plus cantitati mari de acumulare de lichid in burta (ascita), hipertensiune arteriala in ficat, sangerari interne, confuzie si schimbari de comportament, splina marita, si insuficienta hepatica, care poate fi fatala.
Daca beti abundent, discutati cu medicul dumneavoastra. Acesta va poate ajuta sa va controlati consumul de alcool pentru a va salva sanatatea.
La cineva care nu bea mult alcool, este cunoscut sub numele de boala hepatica grasa nealcoolica.
Potrivit studiilor aceasta boala afecteaza pana la 25 pana la 30 la suta dintre persoanele din Statele Unite si Europa.
Unele persoane cu aceasta afectiune pot dezvolta steatohepatita nealcoolica, o forma agresiva de boala hepatica grasa, care este marcata de inflamatie hepatica si poate evolua catre cicatrici avansate (ciroza) si insuficienta hepatica. Aceste daune sunt similare cu daunele cauzate de consumul intens de alcool.
Expertii nu stiu exact de ce unii oameni acumuleaza grasimi in ficat, in timp ce altii nu. In mod similar, exista o intelegere limitata a motivului pentru care unii ficati grasi dezvolta inflamatii care progreseaza spre ciroza.
Insa, se cunoaste faptul ca ambele tipuri intr-un fel sau altul sunt legate de supraponderalitate, rezistenta la insulina, glicemie ridicata (hiperglicemie), si niveluri ridicate de grasimi, in special trigliceride, in sange.
Aceste probleme de sanatate combinate par sa promoveze depunerea grasimilor in ficat. Pentru unii oameni, acest exces de grasime actioneaza ca o toxina pentru celulele hepatice, provocand inflamatii hepatice si care pot duce la acumularea de tesut cicatricial in ficat.
Pentru unii oameni, modificarile stilului de viata sunt suficiente pentru a mentine simptomele la distanta si pot imbunatati adesea simptomele si pot reduce riscul de complicatii.
In functie de starea specifica a ficatului pe care o aveti, medicul dumneavoastra va poate recomanda alte modificari ale dietei.
Acestea ar putea include limitarea alcoolului, mentinerea unei greutati sanatoase, band mai multa apa, adoptarea unei diete prietenoase cu ficatul, care include multe fibre, reducand in acelasi timp grasimile, zaharul si sarea.
Incercati sa fiti activ cel putin 30 de minute pe zi in majoritatea zilelor saptamanii. Daca incercati sa slabiti, s-ar putea sa descoperiti ca va ajuta sa va exercitati mai mult.
Dar daca nu faceti deja exercitii fizice in mod regulat, faceti-va mai bine medicului dumneavoastra si incepeti incet.