Ateroscleroza este o boala reprezentata de acumularea de plachete de grasime la nivelul arterelor, ceea ce duce la ingustarea sau blocarea acestora.
Pe masura ce placile de aterom se acumuleaza si se intaresc, pot ingusta arterele si restrictiona fluxul sangvin catre inima sau alte parti ale corpului.
Ca rezultat, pot aparea infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, chiar decesul. De asemenea, aterocleroza poate duce la aparitia unor boli grave, precum boala arteriala coronariana, boala arteriala carotidiana si boala arteriala periferica.
Care sunt semnele si simptomele aterosclerozei?
De cele mai multe ori, ateroscleroza nu produce aparitia unor semne si simptome pana in momentul in care fluxul sangvin este blocat, fiind o urgenta medicala.
In cazul in care fluxul sangvin de la nivelul inimii este afectat, unele persoane pot avea angina (durere in piept ce apare atunci cand inima nu primeste destul sange), dispnee (senzatia de lipsa de aer) si/sau bataile neregulate ale inimii.
Care sunt cauzele aterosclerozei?
Ateroscleroza apare atunci cand grasimile, colesterolul si alte substante se acumuleaza la nivelul peretilor arterelor. Exista mai multi factori care pot duce la aparitia acesteia, precum:
Hipertensiunea arteriala;
Hipercolesterolemia;
Dieta bogata in grasimi;
Obezitatea;
Istoricul familial de boli de inima;
Diabetul;
Fumatul;
Consumul excesiv de alcool;
Varsta inaintata.
SOLUTII PENTRU A AMELIORA ATEROSCLEROZA
Daca va decideti sa apelati si la alte metode pentru a combate ateroscleroza, asigurati-va ca ati discutat deja cu medicul in legatura cu aceasta. De asemenea, este important sa-i comunicati medicului daca apar noi simptome sau daca cele existente se agraveaza. Iata metodele prin care o puteti ameliora:
Yoga
Poate lupta cu succes impotriva stresului oxidativ, proces implicat in aparitia aterosclerozei. Intr-un studiu recent, s-a demonstrat ca persoanele care au practicat yoga au avut o progresie mai lenta a bolii si o imbunatatire semnificativa a sanatatii generale.
Paducelul
Paducelul este o planta cu proprietati benefice asupra inimii, inclusiv pentru reducerea grasimilor din sange. Din acest motiv, este benefic pentru prevenirea aterosclerozei.
Acizii grasi Omega-3
Sunt bine cunoscuti pentru beneficiile aduse sanatatii inimii, inclusiv pentru ameliorarea aterosclerozei sau preventia diabetului.
Acestia pot fi intalniti in cantitate mare in pestele gras, precum somonul sau macroul. In plus, exista si suplimente naturale cu acizi grasi Omega-3 care nu trebuie luate, insa, fara avizul medicului.
Aparitia aterosclerozei poate fi prevenita daca va schimbati stilul de viata, astfel:
Mentineti o greutate corporala normala;
Faceti exercitii fizice zilnic;
Mentineti nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale in limite normale;
Renuntati la fumat;
Reduceti stresul.