Orice individ are la un moment dat o anumita preferinta alimentara, mai exact o pofta pentru alimente sarate, dulci sau pentru legume si, de ce nu, pentru alimentele acre sau pentru cafea.
Daca insa aceste pofte apar destul de des ar trebui sa consulti un medic pentru investigatii amanuntite, deoarece exista posibilitatea ca in spatele poftelor alimentare sa se ascunda boli grave.
Principalele pofte alimentare si bolile asociate acestora
• Pofta de dulce, in special de ciocolata este destul de des intalnita la copii, dar si ocazional in randul adultilor si poate indica un deficit de vitamina B sau de magneziu.
De asemenea, in cazul adultilor poate fi vorba si despre un semnal discret al stresului. Uneori, pofta de dulce este asociata cu prezenta diabetului zaharat tip 2.
• Pofta de sarat este de cele mai multe ori asociata cu carenta de sodiu, dar si cu un nivel crescut al stresului.
Mai exact, pofta de a manca ceva sarat precum covrigeii, chipsurile sau saratelele poate indica o deshidratare in organism, deoarece in aceste momente cantitatea de sodiu din organism scade, iar persoana in loc sa simta sete, simte nevoie de a consuma alimente sarate.
Totodata, pofta de sarat poate indica si o stare de anxietate, in astfel de cazuri fiind recomandata cresterea aportului de vitamina C, potasiu si magneziu.
• Pofta de carbohidrati precum nevoia de a consuma orez, cartofi, pizza sau paste poate trada un posibil semn al lipsei unor nutrienti, mai ales acizi grasi esentiali din organism.
Vestea buna este ca poti controla destul de usor aceasta pofta, prin suplimentarea acizilor grasi esentiali, precum includerea a doua linguri de ulei de floarea-soarelui presat la rece.
• Pofta de legume si fructe poate indica faptul ca organismul nostru ar putea suferi de o lipsa de enzime. Acesta lipsa a enzimelor se produce printr-un consum exagerat de mancaruri preparate termic, stiut fiind faptul ca enzimele sunt distruse in urma expunerii la temperaturi ridicate.
Mai mult, este cunoscut faptul ca prin fierbere sunt distruse vitaminele din fructe si legume.
• Pofta de grasimi arata ca in organism a avut loc un deficit de acizi grasi esentiali, insa poate sa fie si semnul unui nivel scazut de calciu.
In aceste cazuri este recomandat fie suplimentat consumul unor alimente bogate in calciu precum broccoli, susan, oua, branza, fie sa se administreze suplimente pe baza de calciu.
• Pofta de alimente acre poate sa indice existenta unei dischinezii biliare. De asemenea, aceasta pofta alimentara poate avea drept cauza consumul excesiv de alcool.
Nu in ultimul rand, aceasta pofta poate fi un semnal de alarma al unor afectiuni precum gastrita, hepatita, hipertiroidie.
• Pofta de cafea tradeaza nevoia organismului de fosfor, sulf sau fier.
Daca iti doresti sa nu faci din consumul de cafea o dependenta si daca vrei sa ai un nivel de fosfor echilibrat in organism este recomandat sa consumi cat mai mult peste, oua si fructe uscate, iar deficitul de fier poate fi compensat printr-un consum regulat de broccoli, patrunjel, telina sau usturoi.